Coronavirusul, subiect de discuție la Guvern: Autoritățile spun ce se întâmplă în Moldova

1312
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale s-a încheiat. Miniștrii au discutat despre măsurile autorităților cu privire la prevenirea răspândirii noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. În Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus, iar probabilitatea infectării cu acest tip de virus este mică.

Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Totodată, ministrul spune că situația epidemiologică în țară este monitorizată în permanență, prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare și în punctele de santinelă.

”Personalul medical din țară a fost instruit și toate spitalele au medicamente suficiente pentru a face față unei eventuale epidemii”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății Igor Pokanevych a declarat în cadrul ședinței că se lucrează intens în vederea asigurării instituțiilor medicale cu medicamente, instruirea lucrătorilor medicali, informarea cetățenilor despre cum să se apere de această boală, dar și recomandări cu privire la călătorii.

Și la frontiera de stat se întreprind în continuare măsuri pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

„Efectivul a fost instruit asupra metodelor de depistare, izolare și informare. Polițiștii de la patrulare au fost dotați cu echipamente, mănuși, măști, termometre infraroșii. Am elaborat și împărțim pliante tuturor pasagerilor care pleacă sau intră în țară”, a informat ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

Controale inopinate au loc și în instituțiile de învățământ, a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

Ce ține de probabilitatea infectării prin transmiterea coletelor din China, Organizația Mondială a Sănătății anunță că nu există un astfel de risc.

1312
Tagurile:
Comisia pentru Situaţii Excepţionale, Guvernul RM, Guvernul, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1078)
Tematic
Noul coronavirus din China: Ce se cunoaște despre el acum

După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I)

22
(reînnoit 16:03 20.10.2020)
Au fost condamnați la detenție pe viață pentru omorul a șase persoane. Este istoria necunoscută a doi foști polițiști, care la începutul anilor 2000 au terorizat cu faptele lor criminale orașele Chișinău și Ialoveni.

Între timp, unul dintre cei doi a și decedat în penitenciar. După 20 de ani, Sputnik Moldova prezintă câteva detalii din dosar.

Acum 20 de ani, perturbată de răfuielile dintre clanurile interlope şi de cruzimea faptelor „hoților în lege” din anii '90, Poliția și procuratura moldovenească învăța  din mers cum să facă față noii situații. Anchetatorii povestesc că atunci nu mai șoca pe nimeni o crimă săvârșită cu un automat Kalaşnikov oriunde în Moldova. Însă nimeni nu bănuia atunci că o serie de omoruri era săvârșită chiar de polițiști.

Îi împușcau chiar cu arma din dotare

Seria de omoruri comise de cei doi a avut loc în perioada ianuarie-martie 2001.

Pe atunci, unul dintre ei,  S.C. (nu îi dăm numele, ci doar inițialele) activa în calitate de inspector superior pentru problemele minorilor din cadrul Comisariatului de Poliție Ialoveni.

Al doilea, O.B., era angajat în cadrul secției de pază şi securitate a poliției din sectorul Buiucani al Capitalei şi, inclusiv, era student al „Academiei de Poliție”.

Potrivit rechizitoriului, cei doi au recurs la săvârșirea omorurilor pentru a câștiga bani, iar planul de acțiune a fost pus la punct acasă la unul din ei.

„(...) cu scopul atacării cetățenilor şi însușirii proprietăților acestora şi înarmându-se cu pistolul de tip „Macarov”, calibrul 9 mm, repartizat din dotare pentru exercitarea obligațiunilor de serviciul ale S.C., în comun, au participat la atacurile banditești asupra cetățenilor V.C., A.R., V.D., V.C., V.V.”, se arată în sentința Colegiului Penal al Curții de Apel.

Pistolul de tip Makarov din care au fost ucise cele șase victime
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

La trei zile după Crăciun, pe 10 ianuarie 2001, cei doi au săvârșit prima crimă din lanțul de tocmai șase omoruri.

Victimele erau identificate dintre șoferii de microbuze de linie și taxi

Prima victimă a fost șoferul unui microbuz de lini din Chișinău, iar infracțiunea a avut loc în sectorul Buiucani din Capitală. Cei doi polițiști cu acte în regulă au cumpărat o sacoșă din polietilenă în care au băgat arma crimei - pistolul, ca după efectuarea împușcăturii să nu piardă tubul cartușului în automobil.

Asasinii au așteptat până aproape de ora 23:00, ca în microbuz să nu fie pasageri. Unul dintre polițiști a urcat în mașină şi l-a împușcat pe șofer direct în cap. Au fugit cu 350 de lei şi casetofonul care costa 250 de lei.

Peste două săptămâni, a doua crimă 

Al doilea omor a fost comis peste două săptămâni. Victima, la fel, un șofer de microbuz. De această dată, a fost ales în cartierul Telecentru din Chișinău.

La stația terminus, unul dintre polițiștii asasini a tras în victimă, în cap. Acesta a murit pe loc. De această dată, cei doi criminali s-au ales doar cu 160 de lei.

Cele două crime săvârșite în serie în Capitală au pus pe jar structurile de forță. Iată de ce criminalii au schimbat tactica.  

Microbuzul în care a fost împușcată una dintre cele șase victime
© Photo : Extras din dosar
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Vom cita din aceeași sentință a Curții de Apel: „(...) din cauza agiotajului care era în oraș, au hotărât să nu-i mai atace pe șoferii de rutiere, ci să atace și să-i jefuiască pe taximetriști”.

Mergeau în misiune de serviciu cu mașina unui taximetrist ucis chiar de ei

Cel de-al treilea omor a avut loc, la fel, în orașul Chișinău.

La începutul lunii februarie, cei doi polițiști au luat un taxi, iar când au ajuns la destinație, în apropiere de căminele Universității Agrare, l-au împușcat în cap pe taximetrist. Nu au putut porni motorul automobilului, aşa că l-au abandonat în niște tufari, iar corpul neînsuflețit al victimei l-au pus în portbagaj. De această dată au luat doar 60 de lei, un dolar şi ceasul de mână al bărbatului mort.

Ziua unui polițist atunci când nu sunt proteste
© Sputnik / Vladimir Polusatov
Peste patru zile are loc cel de-al patrulea omor, în data de 9 martie 2001.

În acest caz, taxiul i-a dus din Chișinău până în orașul Ialoveni. Unul dintre polițiști a efectuat două focuri, iar victima nu a avut nicio șansă. În buzunarele taximetristului pe care l-au ucis au găsit doar 62 de lei şi un telefon mobil.

Ca să spele urmele, au ascuns cadavrul într-o pădure, iar noaptea i-au legat de picior o greutate de 20 de kilograme şi l-au aruncat într-un lac. Au spălat mașina victimei și în aceiași seară au mers la o benzinărie ca să comită un atac criminal.

„O.B. şi C.S. nu şi-au îndeplinit intenția criminală din motiv că O.B. s-a temut să împuște”, se arată în sentința Curții de Apel Chișinău.

După eșuarea atacului de la benzinărie, au decis să scufunde vehiculul într-un lac.

Ce-a de-a cincea crimă s-a produs la mijlocul lunii martie 2001. 

Până la săvârșirea omorului, polițiștii au cumpărat doi saci de cartofi și i-au pus în automobilului taximetristului ales drept victimă. Acesta i-a dus din Chișinău până în oraşul Ialoveni. Ulterior, unul dintre ei l-a împușcat pe taximetrist în cap.

Cadavrul a fost ascuns într-o pădurice. Maşina victimei, însă, un „Opel – Ascona” de culoare verde, are o istorie aparte.

Participau la investigarea omorurile comise chiar de ei

Automobilul celui de-al cincilea șofer asasinat, acel „Opel” de culoare verde, a fost folosit de către unul dintre cei doi polițiști în timpul serviciului. Se întâmpla în timp ce grupul de anchetă organiza razii pentru a-i identifica pe autorii acestor asasinate în serie.

Maşina unei victime: „Opel – Ascona” de culoare verde
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

În declarațiile unui martor, coleg de serviciu al unui dintre cei doi polițiști criminali, se arată: „(...) pe la mijlocul lunii martie 2001, după repartizarea grupelor pe sectoare, pe la ora 19:00, am fost numit împreună cu S.C. la patrularea unei părți a orașului Ialoveni, în vederea asigurării ordinii publice. (...) S.C. a spus că pleacă la un prieten să ceară automobilul ca să iasă cu el în reid (misiune – n.n.). Peste o oră, de ei s-a apropiat un automobil de marca „Opel – Ascona” de culoare întunecată. S.C. a coborât şi le-a propus să urce în automobil. (...) I s-a părut straniu că S.C. parca mașina de fiecare dată la întuneric”, a povestit un polițist martor în faţa instanţei.

În cadrul ședințelor de judecată, unii martori, care, cum am arătat mai sus, erau chiar colegii de serviciu ai celor doi criminali, au declarat că, în toată această perioadă, au procurat de la unul dintre asasini un ceas de mână și un casetofon auto, acestea fiind bunurile victimelor.

Al șaselea și ultimul omor

Chiar dacă ofițerii de urmărire penală, cei de investigație şi procurori aveau deschise deja cinci dosare penale pentru fiecare caz de omor în parte, cei doi polițiști asasini nu s-au oprit.

Pe data de 19 martie 2001 cei doi au urcat, iarăşi, într-un taxi.

Mașina altei victime
© Photo : Extras din dosar
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Au ajus în Ialoveni, iar la sfârșitul cursei, au folosit vechea metodă: l-au împușcat în cap pe taximetrist.

„Omorându-l pe cetățeanul V.V., S.C. şi O.B. au dus cadavrul acestuia la vila lui O.B., așteptând să întunece. Aproximativ la ora 23:00, au aruncat cadavrul în același lac, unde anterior aruncaseră cadavrul lui D.M. (victima cu numărul patru – n.n.), legând, prevenit, de el un stâlp din beton”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău.

Potrivit hotărâri a Curții de Apel, cadavrul victimei a fost transportat cu același „Opel” de culoare verde. Care, ulterior, la fel, a fost scufundat în iaz. Peste câteva zile şi cea de-a șasea mașina a fost aruncată în lac.

Șase omoruri – în trei luni

De la primul omor şi până la ultimul, unul dintre polițiști verifica sistematic baza de date ale poliției pentru a afla dacă mașinile celor omorâți erau anunțate în căutare.

În pofida acestor măsuri de precauție, cei doi criminali au fost totuși prinși.

Ei au ajuns să povestească cu lux de amănunte cum au săvârșit crimele. Fără remușcări au declarat, de exemplu, că după ce l-au ucis pe unul dintre taximetriști, cu banii luați de la acesta, au cumpărat o pizza şi flori – erau pentru prietena lui S.C..

Cel mai probabil, omorurile în serie ar fi continuat, doar că cei doi au făcut o greșeală.  

Peste 20 de ani, unul dintre procurorii care a făcut parte din grupul de anchetă a fost de-acord să ne povestească cum au reușit oamenii legii să-i identifice pe polițiștii asasini și să-i rețină.

În mâine, vom veni cu cel de-al doilea episod al acestei sângeroase istorii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
Corneliu Bratunov, cap, impuscat, Pistol, centru, Râșcani, Telecentru, Ialoveni, Chisinau, taximetrist, Taxi, Microbuz, Șofer, Omor, serie, asasini, politiști, politie
Тема:
Viața în Chișinău


Загрузка...
Eugenia Ursu

"Constelația Talentelor": Sute de tineri participă la festival

5
(reînnoit 19:55 20.10.2020)
În perioada 20-23 octombrie se desfășoară Festivalul-Concurs Internațional de cântec, artă vocală, artă instrumentală, dans și modeling "Constelația Talentelor". Evenimentul va uni participanți din peste 29 de țări ale lumii și va avea loc în premieră în regim online.
"Constelația Talentelor": Sute de tineri participă la festival

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Moldova și Minoritățile Sale, Eugenia Ursu, a declarat că pandemia de coronavirus nu împiedică organizarea și desfășurarea diverselor evenimente cultural-artistice menite să promoveze tinerele talente din Republica Moldova, dar și din alte țări ale lumii.

În acest an, la Festivalul respectiv vor fi prezentate peste 350 de numere artistice de către participanți din 29 de țări: India, Azerbaidjan, Grecia, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, Ucraina, Vietnam, Suedia, Africa de Sud, Canada, Mexica și altele.

"Ne bucurăm că, de la an la an, avem tot mai mulți participanți. Festivalul prinde amploare și a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume. Și în condiții de pandemie ne-a reușit să organizăm concursul, chiar dacă este mult mai dificil", a declarat pentru Sputnik Eugenia Ursu.

Evenimentul include șase categorii de vârstă: 4-6 ani, 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-19 ani și 20-35 de ani. Concursul se va desfășura în cinci secțiuni: Vocal (muzică ușoară, muzică academică, muzică populară, solo, duete, ansambluri), arta vorbirii, modeling, dans (solo, duete, ansambluri) și artă instrumentală (solo, duete, ansambluri).

Potrivit Eugeniei Ursu, prestațiile tinerilor vor fi evaluate de către un juriu profesionist, format dintr-o echipă internațională de artiști. Președintele juriului este binecunoscutul artist din Federația Rusă Bedros Kirkorov.

Participanții vor primi diplome de gradul I, II, III și trofee pe categorii de vârstă, iar marele câștigător al evenimentului  va beneficia de un premiu bănesc.

Festivalul-Concurs "Constelația Talentelor" a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5


Загрузка...