absolvenți

Schimbări în educație: Ce se va întâmpla cu universitățile din Moldova

633
(reînnoit 10:47 26.01.2020)
În ultimii 10 ani ani, numărul studenților din Republica Moldova s-a redus dramatic - de la 120 de mii la 56 de mii.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Începând cu anul viitor, în Moldova se așteaptă schimbări importante în sistemul de învățământ superior. Despre asta a anunțat Ministrul Educației, Culturii și Cercetării. Corneliu Popovici afirmă că reforma prevede consolidarea sistemului universitar și schimbarea modelului de finanțare a instituțiilor de învățământ superior.

Oficialul nu a oferit însă mai multe detalii despre reformă. Cert este că în prezent se poartă discuții cu Banca Mondială în acest sens. Ministerul de profil a avut deja câteva întrevederi cu reprezentanții acestei instituții financiare internaționale. 

”Sper ca, printr-un efort comun al rectorilor instituțiilor de învățământ superior și al donatorilor să putem stabiliza situația în acest domeniu. Cred că începân cu noul an de învățământ se vor produce mai multe modificări în sistem”, a menționat Corneliu Popovici. 

Potrivit ministrului Educației, dacă nu vor fi luate măsuri, există riscul dispariției universităților din țară.

Oficialul afirmă că înjumătățirea numărului studenților este legată de scăderea natalității și a calității învățământului. Mulți absolvenți ai liceelor pleacă peste hotare pentru a continua studiile. Popovici a mai declarat că se vor purta discuții cu reprezentanții țărilor care oferă burse studenților din Moldova și ar putea fi încheiate parteneriate cu universitățile de peste hotare. 

”Acest lucru este necesar pentru ca tinerii să fie admiși la universitățile din moldova și, concomitent, să poată studia un semestru sau două la universitățile de peste hotare prin schimb de studenți”, a explicat ministrul. 

Potrivit datelor statistice, 90% dintre tinerii moldoveni care învață peste hotare nu mai revin în țară după încheierea studiilor.

633
Tagurile:
ministrul, Corneliu Popovici, Moldova, universități, educație, schimbări
Tematic
Cum ne fură universitățile din întreaga lume cei mai buni absolvenți, dovezi concrete
Unii absolvenți, obligați să întoarcă statului toate cheltuielile pentru instruire
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

34
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

138
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...