Un elicopter moldovenesc s-a ciocnit cu o rachetă în Afganistan

Un elicopter moldovenesc a fost lovit de o rachetă a talibanilor în Afganistan - Video

4171
(reînnoit 16:50 25.01.2020)
Un elicopter care aparține unei companii aeriene private din Republica Moldova și se afla într-o misiune în Afganistan a fost lovit de o rachetă lansată de talibani.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Un elicopter al unei companii private din Republica Moldova a fost lovit de o rachetă în sudul Afganistanului. 

Informația a fost confirmată pentru corespondentul Sputnik Moldova de către ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.

Potrivit sursei citate, a fost avariat un elicopter MI-8, care nu aparține Ministerului Apărării din Moldova. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Apărării al Afganistanului afirmă că a fost doborât un avion MI-17. Atacul asupra elicopterului moldovenesc a fost revendicat de talibani, anunță RIA Novosti.

Patru membri ai echipajului - toți cetățeni ai Ucrainei, s-au ales doar cu răni ușoare.

Aparatul de zbor, care avea misiunea de a aproviziona soldații din această zonă, a fost avariat ușor. 

​Ofițerul de presă al Autorității Aeronautice Civile din Moldova, Irina Bodolica, a declarat într-un comentariu pentru sursele media locale că elicopterul a fost doborât la o oră de la decolare. 

4171
Tagurile:
Afganistan, moldovenesc, elicopter
Tematic
Îngrozitor: Un elicopter militar s-a prăbușit în Germania - Sunt victime
Răspuns la ”Mistrale”: Cum va fi noul transportator rusesc de elicopter
Barajul lacului Comrat

„Rezervorul este plin până la refuz”: Barajul din Comrat ar putea ceda

101
(reînnoit 21:42 02.12.2020)
Primul cutremur puternic poate lăsa sudul Moldovei fără electricitate. În plus, dacă barajul de pe lacul Comrat va ceda, sute de locuitori din capitala găgăuză își vor pierde acoperișul deasupra capului.

COMRAT, 2 dec - Sputnik, Maxim Topal. În cadrul ședinței Comitetului executiv din Găgăuzia s-a discutat despre fragilitatea barajului și despre modul în care poate fi prevenită cedarea acestuia. 

Baraj „avariat”

Primarul orașului Comrat Serghei Anastasov susține că pentru prima dată nivelul apei în lac a crescut în doar 24 de ore cu 1 metru și 70 de centimetri. Barajul se află acum la un pas de avariere. 

 • Blocajele nefuncționale ale rezervorului
  Blocajele nefuncționale ale rezervorului
  © Sputnik / Maxim Topal
 • Malul lacului Comrat
  Malul lacului Comrat
  © Sputnik / Maxim Topal
 • Canalul de scurgere al barajului
  Canalul de scurgere al barajului
  © Sputnik / Maxim Topal
 • Piloni de linie de înaltă tensiune pe malul lacului Comrat. Apa a ajuns foarte aproape de instalație
  Piloni de linie de înaltă tensiune pe malul lacului Comrat. Apa a ajuns foarte aproape de instalație
  © Sputnik / Maxim Topal
1 / 4
© Sputnik / Maxim Topal
Blocajele nefuncționale ale rezervorului

"În 2017, când a cedat barajul, ni s-a propus să coborâm lacul. Dacă am fi făcut-o atunci, astăzi am fi avut încă 1.000 de case inundate. Timp de doi ani, cu deșeurile provenite de la stadionul în construcție, am întărit barajul și am instalat un canal de descărcare care scade cu 10 centrimetri din nivelul apei într-o zi”, a declarat primarul Serghei Anastasov. În viitorul apropiat vor fi instalate mai multe conducte de urgență. Atunci „vom putea fi siguri că nu vor fi inundații din partea lacului”.

Cutremurul ne va arăta

După cum a explicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Moldovei, în perioada de iarnă, structurile de protecție de pe lacurile Moldovei „se umezesc, se înmoaie și sunt spălate”.

Deoarece în prezent toate bazinele acvatice din Găgăuzia sunt „umplute până la refuz”, apa a început să submineze structurile de protecție în timpul unui vânt puternic.

Cea mai dificilă situație este la rezervorul Comrat, care „se află la un pas de avariere și reprezintă o amenințare gravă pentru regiunea din avalul râului Ialpug”, a declarat șeful departamentului regional de urgență din Găgăuzia Vitali Kassa.

„Apa a ajuns până la distanța de doar 1 metru până la baza turnului de transmisie a energiei de 110 kilovoliți, prin care tot sudul Moldovei este alimentat cu energie electrică. În cazul unui cutremur puternic, de 5-6 grade, știi ce se poate întâmpla", a spus Vitali Kassa.

Ce facem cu lacul?

Potrivit serviciului de situații excepționale, „barajul, care are peste 60 de ani, și-a atins limita de uzură”.

Astăzi, rezervorul care a fost construit pentru a proteja împotriva inundațiilor și a furniza apă potabilă nu îndeplinește aceste obiective. Și asta pentru că aproximativ 70% din suprafața lacului este puternic înnămolită.

Singura cale corectă de a ieși din această situație, potrivit lui Vitali Kass, este drenajul controlat al bazinului, căutarea resurselor pentru curățarea rezervorului de stratul de nămol de peste un metru și instalarea noilor scurgeri. 

„Chiar dacă curățăm de nîmol întreaga câmpie inundabilă a râului Ialpug, de la Dezghingea la Svetloe, într-un an sau doi tot acest nămol va umple din nou râul. Mai devreme sau mai târziu, vom reveni la problema scurgerii rezervorului", a adăugat Kassa.

Volumul de apă care umple în prezent rezervorul Comrat este estimat de experți la 3,5 milioane de metri cubi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tematic
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat


Загрузка...
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Simptome care nu trebuie neglijate

36
(reînnoit 19:24 02.12.2020)
Intoxicații cu ciuperci devin tot mai frecvente. Despre simptomele ce semnalează că ceva nu este în regulă după ce ați consumat acest produs aflați de la șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul ANSP, Iurie Pânzaru.
Intoxicațiile cu ciuperci: Simptome ce nu trebuie neglijate

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri în care au avut de suferit 62 de persoane, dintre care 11 erau copii, iar patru oameni au murit.

Potrivit lui Iurie Pânzaru, manifestările intoxicației apar chiar după consumul unor cantități mici de ciuperci. Simptomele pot apărea în intervalul de la o oră până la 48 ore de la consum, iar în cazurile mai grave poate surveni chiar și decesul.

"Mai întâi de toate apare greața, apar dureri în regiunea abdomenului, scaunul cu sânge, uscăciune în gură, sete, salivație abundentă. Peste șase ore de la debut pot apărea și amețeli și se agravează starea generală a sănătății - dureri insuportabile de cap până la pierderea cunoștinței, chiar și halucinații. În cele mai grave situații apare coma și survine decesul. Îndată ce apar careva simptome, adresați-vă medicului de familie sau sunați la 112", a explicat specialistul.

Iurie Pânzaru a mai menționat că majoritatea pacienților se adresează mult prea târziu la medici, crezând că starea de sănătate se va ameliora. Mulți dintre aceștia nu conștientizează riscurile și consecințele ce pot apărea după o banală intoxicație.

"Aproximativ 95 de procente din pacienți se adresează târziu la specialiști. Intoxicațiile cu ciuperci se deosebesc de alte intoxicații, de aceea este important de acționat la timp. De exemplu, în luna noiembrie, din cauza adresărilor tardive, au fost înregistrate și cazuri de deces", a subliniat el.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul recomandă ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
intoxicații cu ciuperci, intoxicații
Tematic
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin, îngrijorat de situația din Belarus

0
(reînnoit 20:03 02.12.2020)
Putin speră că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili un dialog intern, fără presiuni și imixtiuni din afară.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, speră că poporul Belarusului va da dovadă de o suficientă maturitate politică pentru a stabili cu calm un dialog politic intern și va rezolva toate problemele interne fără presiuni și imixtiuni din afară.

“Sper foarte mult că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili, fără mișcări bruște, un dialog politic intern între toate forțele politice și să-și rezolve toate problemele interne de sine stătător, fără nicio presiune sau imixtiune din afară. Nu-i nicio îndoială că acest lucru va reuși, luând în considerație experiența politică a președintelui belarus”, a declarat Putin la sesiunea Consiliului pentru Securitatea Colectivă a OTSC, desfășurată într-un regim de conferință video.

Totodată, liderul rus și-a exprimat convingerea că „popoarelor trebuie să li se ofere posibilitatea să-și rezolve propriile probleme, care reprezintă pentru ei un interes deosebit” și a adus drept exemplu negativ evenimentele așa-numitei “primăveri arabe” și altor revoluții colorate.

Situația din Belarus în perioada campaniei electorale a îngrijorat Rusia, pentru că ea este deranjată de imixtiunile externe în problemele statelor, a mai declarat Putin.

“Situația cu care se confruntă Belarus nu ne poate lăsa indiferenți. Firește, în orice țară, în special în perioada campaniilor electorale și în situațiile postelectorale, deseori apar diverse mișcări și chiar conflicte… S-a întâmplat și în Belarus. Nu asta ne îngrijorează. În realitate, suntem îngrijorați de imixtiunile din afară, de alimentările financiare, de campaniile informaționale, susținerea politică și altele”, a declarat Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Belarus, popor, Putin
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului


Загрузка...