Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir

Reacția Mitropoliei Moldovei la cererea privind scoaterea Crucii din sediul MAI

1922
(reînnoit 12:53 14.01.2020)
Mitropolia Moldovei a emis un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în care este cerută scoaterea crucifixului din sediul MAI.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Biserica Ortodoxă din Moldova califică drept nedreaptă și mioapă decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității prin care s-a cerut scoaterea crucifixului din holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, anunță Mitropolia Moldovei.

”Am luat act și ne exprimăm îngrijorarea față de decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării  și Asigurarea Egalității, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova”, precizează Mitropolia printr-o declarație semnată de Mitropolitul Vladimir.

Totodată, Biserica Ortodoxă din Moldova sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară.

”Crucea este reprezentată pe stema Republicii Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale Domnitorul Țării Moldovei Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național, marele preot și poet Alexie Mateevici”.

În mesajul BOM este subliniat faptul că istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este simbolul Crucii.

”Spațiul balcanic în care trăim noi ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii. Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”, subliniază Mitropolitul.

BOM îndeamnă membrii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din țara noastră.

1922
Tagurile:
MAI, Mitropolia Moldovei, Cruce
Tematic
Gestul de astăzi prin care Andrei Năstase se depărtează doctrinar de Maia Sandu – Video
Igor Pletosu

Cum trebuie îngrijit bebelușul în primele luni de viață

18
(reînnoit 15:15 20.09.2020)
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, medicul pediatru Igor Pletosu a enumerat cele mai frecvente greșeli pe care le comit părinții în procesul de îngrijirie a bebelușilor.
Sfaturi de îngrijire a bebelușului în primele luni de viață

Potrivit lui, primul lucru pe care trebuie să-l cunoască părinții nou-născutului este alimentația corectă a copilului. În primele șase luni se recomandă alaptarea exclusivă la sân, susține medicul.

"Se recomandă alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de șase luni, urmând ca apoi, până la doi ani, să fie continuată în paralel cu diversificarea", a menționat Igor Pletosu.

Multe mămici obișnuiesc să-i facă baie copilului de două sau chiar de câteva ori pe zi. În acest context, specialistul a avertizat că igiena în exces poate fi dăunătoare pentru pielea micuțului.

"Glandele sebacee nu sunt atât de dezvoltate la copii. Dermatologii le recomandă părinților să-i facă baie copilului o singură dată pe zi", a subliniat medicul pediatru.

Totodată, părinții trebuie să atragă atenția la vestimentația copilului. Unii dintre ei îi îmbracă cu prea multe hăinuțe, ceea ce-i provoacă un mare disconfort bebelușului.

"Copilul pierde căldura dacă este prea subțire îmbrăcat sau transpiră, dacă are prea multe hăinuțe. Pentru sezonul rece este suficient un body pentru copii, un rând de haine, scurtă și căciuliță. Când este cald afară este suficient un body și un strat de hăinuțe subțiri. Atenție maximă la calitate", a remarcat specialistul.

De asemenea, Igor Pletosu a menționat că scutecul copilului trebuie schimbat regulat, cel puțin o dată în patru ore. Un rol important în menținerea sănătății bebelușului o au plimbările în aer liber, cel puțin de patru ore pe zi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
sfatul pediatrului, alăptare, bebeluș, îngrijire
Tematic
Un ghid informativ în contextul COVID-19: Sfaturi utile pentru părinți și elevi


Загрузка...
Un moldovean, reținut la Vama Albița

FOTO - Un moldovean a rămas fără BMW la vamă: Iată motivul

56
(reînnoit 15:16 20.09.2020)
Un moldovean a încercat să aducă în țară un BMW furat din Italia, dar planurile i-au fost date peste cap de polițiștii de frontieră de la punctul de trecere Leușeni-Albița.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Bărbatul în vârstă de 44 de ani, care avea dublă cetățenie, conducea un autoturism marca Mercedes E 250, înmatriculat în Moldova, tractând și o semiremorcă pe care transporta un un BMW fabricat în 2014.

În timpul controlului efectuat la punctul de trecere Leușeni-Albița, polițiștii de frontieră au decis să facă verificări suplimentare. 

Un moldovean, reținut la Vama Albița
Un moldovean, reținut la Vama Albița

Așa au descoperit că automobilul figurează în baza de date ca fiind furat acum cinci ani din Italia. 

Atoturismul valoarea căruia ar fi, potrivit estimărilor, de 200 de mii de lei moldovenești, a fost confiscat până la stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
frontieră, vamă, mașină
Tematic
Avocat reținut: Ar fi încercat să mușamalizeze un caz grav
Un polițist de la Ciocana a fost reținut de ofițerii CNA: Iată ce mită a luat


Загрузка...
Imagine din arhivă

Noi rețineri la Minsk și în alte orașe ale Belarusului

8
În centrul orașului Minsk, unde s-au adunat mai mulți protestatari, au loc rețineri, transmite corespondentul RIA Novosti de la fața locului. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Reținerea protestatarilor a fost confirmată de către Ministerul de Interne al Belarusului, care a precizat că operațiuni similare se desfășoară și în alte orașe, transmite RIA Novosti

„Mai bine de 10 persoane sunt reținute la Minsk, dar datele se actualizează. Sunt rețineri și în regiunile Belarusului, dar nu putem spune acum cu exactitate câți oameni au fost reținuți în total. (...) Toate reținerile sunt legate exclusiv cu încălcarea legislației privind întrunirile în masă”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului de Interne al Belarusullui Olga Cemodanova pentru RIA Novosti. 

Astăzi, ca și în duminicile precedente, opoziția belarusă organizează tradiționalul marș de protest.

Mai mulți participanți care s-au adunat ngă stația de metrou Nemiga au fost dispersați. Acolo a ajuns o coloană de mașini ale forțelor de ordine din care au ieșit trupele OMON și au început reținerile. 

Pe unele străzi din orașul Minsk circulația a fost sistată. 

Aleksander Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, dintre care peste 130 de agenți de ordine. Autoritățile au confirmat oficial decesul a trei protestatari.

Pe de altă parte, în Belarus au loc acțiuni de protest în susținerea lui Aleksandr Lukașenko. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
protestatari, Minsk, rețineri
Tematic
Protestele continuă: Iată care este situația la Minsk - Foto
Noi rețineri la Minsk: Sunt vizați participanți la proteste neautorizate


Загрузка...