Gara auto, foto de arhivă

ANTA este gata verifice transportul interurban de pasageri: Ce spun transportatorii

144
(reînnoit 14:35 10.01.2020)
Reprezentanții ministerului Economiei și Infrastructurii au avut o întrevedere cu transportatorii pentru a se asigura că programul de verificare a transportului interurban va fi prezentat în termenul stabilit.

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Reprezentanții Ministerului economiei și Infrastructurii au avut o întrevedere cu transportatorii. Până în data de întâi februarie, transportatorii trebuie să prezinte programul de verificare a mijloacelor de transport care transportă pasageri (microbuze și autobuze). Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a cerut informații de la transportatori cu privire la impedimentele pe care le întâmpină conducătorii auto în procesul de prezentare a programului pe categorie de confort. La fel, a cerut informații de la reprezentanții ANTA dacă sunt pregătiți pentru a verifica autobuzele și microbuzele.  

”Prima perioadă de încadrare urmează sa fie finalizată în data de 1 aprilie. Două treimi din parcul de autobuze urmează să fie încadrate pe categorii de confort până în data de 1 iunie și finalitatea procesului urmează să fie în data de 1 octombrie. În momentul de față sunt autorizate să efectueze verificarea pe categorii de confort 18 stații de inspecție tehnică din totalul de 100. Numărul acestora în perioada următoare urmează să crească. ANTA deja este în discuții cu agenții economici să gestioneze stația de inspecție tehnice”, a precizat secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a mai precizat că, dacă până în data de 1 februarie operatorii de transport nu vor prezenta programul de verificare a mijloacelor de transport, vor fi luate următoarele măsuri: toate autobuzele și microbuzele, șoferii cărora nu s-au supus regulamentului, vor fi verificate în prima rundă. Până în octombrie, toate unitățile de transport antrenate în transportul de pasageri trebuie să se conformeze criteriilor care sunt stipulate în regulament.

Transportatorii dau asigurări că programul de verificare a mijloacelor de transport va fi prezentat în termenul stabilit.  

”Noi suntem gata de această pre-etapă prin care trebuie să demonstrăm confortul transportului de pasageri. Noi vom prezenta aceste grafice până în data de 1 februarie. Mai mult de jumătate din operatorii de transport sunt gata să le prezinte și astăzi”, a precizat Alexa.

Amintim că operatorii de transport sunt obligați să trimită la ANTA programele individuale de clasificare în funcție de categoriile de confort, până la 1 februarie 2020. Doar vehiculele în stare tehnică bună sunt admise la inspecție, pe baza unor criterii ce țin de aspectul exterior și interior.

Deocamdată este vorba de două categorii de confort în autobuz. Autobuzele de categoria 1, superioară, trebuie să aibă o distanță între scaune de cel puțin 65 de centimetri, înălțimea spătarului trebuie să fie mai mică de 52 de centimetri, iar scaunele trebuie să fie echipate cu cotiere. Un autobuz din această clasă ar trebui să aibă protecție solară, aer condiționat, un dispozitiv de încălzire și un portbagaj separat. Fiecare pasager trebuie să dispună de iluminat interior.

A doua categorie include acele autobuze care nu îndeplinesc criteriile menționate. Clasificarea autobuzelor va fi efectuată de experți ai stațiilor de inspecție tehnică pentru vehiculele rutiere. Certificatul de clasificare este eliberat numai pentru autobuzele care îndeplinesc cerințele obligatorii pentru una dintre categoriile de confort. Acest document trebuie păstrat la bordul vehiculului, iar perioada sa de valabilitate este de un an calendaristic de la data emiterii, cu posibilitatea reînnoirii după reevaluarea criteriilor.

Autobuzele care nu se vor califica pentru categoriile de confort vor fi excluse din sistemul transportului de pasageri. Reamintim, tariful pentru călătoriile în transportul de pasageri interurban a fost majorat din 1 ianuarie de la 48 de bani până la 70 de bani pentru un kilometru. Din februarie, în unitățile de transport care vor oferi condiții de tip „confort” vor fi aplicate tarife de 70 de bani per kilometru.

144
Tagurile:
pasageri, transport, ANTA
Tematic
În atenția transportatorilor: Parlamentul modifică vârsta pentru autocarele importate
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

46
(reînnoit 18:01 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Gherghe Mărmureanu

Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

103
(reînnoit 16:58 30.10.2020)
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu, a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

S-au prăbușit clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu spune că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Turcia, Grecia, România, Gheorghe Mărmureanu, Cutremur
Tematic
Când vine marele seism? Ce zice Mărmureanu
Cutremur mare în România – declarație extrem de importantă a seismologului Mărmureanu


Загрузка...