Podul de pe strada Mihai Viteazul

Podurile din Chișinău ar putea fi reparate: Ce decizie a luat Ion Ceban

126
(reînnoit 13:11 31.12.2019)
Primarul Chișinăului Ion Ceban a ieșit astăzi în fața presei, la raport. Edilul a spus ce a reușit să realizeze într-o lună și jumătate de la învestirea sa în funcție, dar și ce planuri are pentru 2020.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Nouă șantiere de construcții neautorizate au fost suspendate, 191 de gherete care activau cu încălcarea legii au fost evacuate, iar 169 de panouri publicitare au fost scoase, din același motiv.

Acestea sunt unele dintre realizările primarului Ion Ceban de la venirea sa în funcție pe 11 noiembrie. În cadrul unei conferințe de presă în care făcut bilanțul activității administrației publice locale a Chișinăului de la preluarea mandatului, Ceban a remarcat și aprobarea bugetului pentru anul 2020. Astfel, proiectele social-culturale şi de infrastructură a Capitalei vor putea fi realizate cu succes. Alegerea celor patru viceprimari și consolidarea echipei din cadrul cabinetului primarului, după părerea edilului, la fel este o realizare.

Ion Ceban nu a trecut cu vederea nici relația de colaborare a Primăriei cu cele mai importante instituții în stat, Guvernul, Parlamentul, Președinția.

,,În această perioadă, am avut întrevederi cu mai mulți oficiali străini și le-am transmis mesajul clar că suntem deschiși pentru colaborare. M-am întâlnit cu reprezentanții Organizațiilor Internaționale, agenți economici, constructori, specialiști în domeniul IT, oameni care sunt gata să se implice pentru a contribui la dezvoltarea capitalei prin crearea de parteneriate-publice private cu Primăria.” a precizat edilul.

Totodată, Ion Ceban i-a spus presei ce gânduri și planuri de viitor are. Astfel, printre prioritățile autorităților publice municipale pentru anul 2020 se înscrie reparația integrală a mai multor străzi și poduri din oraș, amenajarea spațiilor verzi, reamenajarea havuzurilor, reabilitarea parcurilor, construcția terenurilor de joacă pentru copii și amenajarea stadioanelor.

Totodată, municipalitatea își propune să  modernizeze transportul public, dar și să completeze parcul de autobuze. Tot în 2020 urmează a fi reabilitate stațiile de așteptare.

În 2020 s-ar putea să fie reparate majoritatea subteranelor din Capitală. Acest lucru ar putea fi posibil cu resursele financiare ale companiilor din ţară dar şi partenerilor externi, care vor contribui la susținerea unui ,,Fond de dezvoltare a Chişinăului”.  

Vor cădea capete la Primăria Chișinău? Vezi cine este vizat>>>

Ghişeul Unic pentru eliberarea actelor permisive în construcţii va fi deschis într-o lună, iar în cel mult jumătate de an procesul de muncă va fi integral automatizat.

O altă prioritate pentru anul viitor de care a vorbit primarul Capitalei este îmbunătățirea serviciilor prestate de către Administrația Publică Locală.

126
Tagurile:
reparația drumurilor, lucrări de reparație, Reparație, treceri subterane, subterană, poduri, ion ceban
Vitali Ignatiev

Diferendul transnistrean: Prima ședință în formatul „5+2” din acest an

26
Prima ședință în formatul „5+2” din acest an s-a desfășurat în format de videoconferință la sediile misiunilor OSCE din Chișinău și Tiraspol.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. La ședință au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare Olga Cebotari și reprezentantul Tiraspolului în procesul de negociere Vitali Ignatiev. Au asistat și reprezentanții celorlalți de participanți din cadrul formatului „5+2”.

Negocierile au fost reluate după o pauză de aproximativ șase luni. La ședință s-a discutat despre menținerea unui „dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și a determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada apropiată”.

„Discuțiile s-au focusat mai apoi pe evoluțiile înregistrate în realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+, fiind punctată situația în prezent, problemele existente, pozițiile părților și acțiunile necesare de întreprins în viitor întru a implementa plenar deciziile protocolare semnate în perioada anilor 2017-2018 (podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, apostilarea diplomelor de model neutru, documentarea autovehiculelor cu plăci neutre, telecomunicațiile)”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Guvern. 

De asemenea, părțile au vorbit despre soluționarea problemei liberei circulații și respectarea cerințelor procesuale în gestionarea dosarelor care au tangență cu activitatea organelor de drept.

Reprezentanții politici au stabilit că vor menține un dialog permanent pentru a atinge „rezultate tangibile” în procesul de soluționare a diferendului transnistrean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
formatul „5+2", întrevedere, reglementare, Transnistria
Tematic
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria


Загрузка...
Dolari transmiși din mână în mână

Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova explicația expertului

62
(reînnoit 14:10 20.01.2021)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik Moldova cine decide prețul valutei pe piața noastră internă. Interlocutorul a menționat că Banca Națională (BNM), conform înțelegerilor cu FMI, are grijă să „aplaneze fluctuațiile mari”.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. În Republica Moldova existau, la 1 ianuarie 2021, 1141 de unități de schimb valutar.

Semnul euro pe vitrina unui punct de schimb valutar
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Dintre acestea, 377 de unități erau case de schimb valutar independente, iar 756, de două ori mai multe, erau birouri de schimb valutar ale băncilor licențiate (în total: 1133). Mai există, de asemenea, 8 puncte de schimb valutar ale unor hoteluri.  

Atunci când oamenii doresc să convertească lei în valută ori să cumpere valută în numerar, intercaționează cu aceste 1141 de unități de schimb valutar.

Atunci când vă prezentăm în știri cursul valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM), menționăm, din partea autorului, că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Prețul valutei este decis de BNM, dar nu în mod direct

Și, totuși, cum anume se formează prețul valutelor pe piața internă, care dintre judecători are o influență mai mare: unitățile de schimb valutar sau BNM? 

L-am solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să explice cum funcționează acest mecanism, cum sunt stabilite cotațiile valutare oficiale pe care le anunță BNM.

Nu casele de schimb decid prețul valutei, dar BNM, deși nu în mod direct, ne-a spus interlocutorul. Pentru unitățile de schimb contează să fie numeroase operațiunile de convertire a valutei sau leilor – astfel câștigă, din decalajul dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare, potrivit explicației expertului.

„Prețul valutei nu este decis de casele de schimb valutar. Aceste entități sunt interesate de profit, adică de marja dintre ratele de cumpărare și vânzare, care nu are legătură cu cursul de schimb - marja există la fiecare curs, important este să fie cerere de valută”, a explicat Viorel Gîrbu.

„Se poate afirma că cursul este dictat de BNM, dar nu în mod direct. Aceasta, deoarece conform aranjamentelor legale și internaționale, care reies din memorandumul cu FMI, BNM aplanează fluctuațiile mari, dar nu țintește un curs”, a spus expertul economic.

În ceea ce privește aplanarea fluctuațiilor mari, Viorel Gîrbu a spus că „totuși, BNM, pe termen mediu, folosește și acest instrument în vederea atingerii unei rate dorite a inflației”. Atunci când consideră necesar, BNM intervine pe piața valutară pentru a procura valută sau pentru a o plasa.

O jumătate din piața valutară internă este în numerar – euro, dolarii, rublele etc. sunt trimise acasă de moldovenii care lucrează peste hotare. Prin urmare, acești cetățeni „alimentează” constant volumul valutei în numerar aflat în circulație – de un car de ani nu există deficit de valută în Moldova.

„În rest, cam jumătate din piața valutară din Moldova este în numerar – deci, valuta provine de la cetățeni care lucrează peste hotare, o trimit rudelor care vând aceasta valută, pentru a se întreține. Acesta este un factor determinant, dacă nu ar fi aceste influxuri, situația ar fi în Moldova cu totul alta”.

Euro este cea mai tranzacționată valută pe piața internă a Moldovei

Piața valutară internă a Moldovei este dinamică, iar oferta acoperă practic în totalitate cererea, la un nivel de peste 99,9% chiar.

Rulajul pieţei valutare interne în numerar (cumpărările și vânzările de valută) a atins și valori de aproape 450 de milioane de dolari pe lună. Oferta persoanelor fizice a tins și către 200 de milioane de dolari pe lună. BNM prezintă echivalentele în dolari americani ale tranzacțiilor cu alte valute, pentru o mai bună claritate a indicatorilor statistici.

Cea mai solicitată valută este euro.

Moldovenii mai mult cumpără valută decât o vând, din cauză că-și primesc salariile în lei, dar fac economii în euro cu gândul la achiziții/investiții importante, cum ar fi o casă, o mașină, un lot de pământ etc. sau achită chiriile în euro. 

Vând valută în principal moldovenii care o câștigă peste hotare sau cei care o primesc de la rudele aflate în străinătate.

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA).

Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Moldovenii trimit mai puțini bani acasă – urmări posibile
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt


Загрузка...