Monede comemorative și jubiliare - lei din aur și argint

Sugestie de cadou: Lei din aur și argint - cât costă asemenea monede emise de BNM

572
(reînnoit 13:07 24.12.2019)
Ce-ar fi să-i răsplătești pe cei mai scumpi urători și colindători cu lei moldovenești din aur sau argint? Monedele din aur, argint sau tombac argintat puse în circulație de Banca Națională pot fi un cadou foarte frumos cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Timp de 23 de ani, Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație 166 de monede comemorative și jubiliare, în cadrul a 16 serii. Dintre acestea 18 sunt din aur, 144 sunt cofecționate din argint, iar două - din tombac argintat.

Leul moldovenesc și-a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare pe 29 noiembrie 2019. Moneda națională a fost pusă în circulaţie pe 29 noiembrie 1993. 

Prima emisiune numismatică a BNM a avut loc abia în 1996, odată cu punerea în circulație a monedei comemorative dedicate aniversării a cincea de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Cea mai nouă serie numismatică, lansată de BNM pe 20 decembrie 2019, este „Poveștile copilăriei”. Cele două monede ale seriei sunt „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana” și „Capra cu trei iezi”, cu valoarea nominală de 20 de lei. Ele sunt confecționate din tombac argintat, iar prețul de vânzare anunțat pe site-ul BNM este de 324 de lei.

Seria „Poveștile copilăriei” le este dedicată copiilor, pentru a le trezi interesul față de numismatică, anunță BNM. Banca Națională afirmă că noua serie numismatică vine să promoveze în rândul copiilor valori morale, cultura și tradițiile autohtone.

Pe site-ul BNM pot fi văzute prețurile tuturor monedelor și bancnotelor jubiliare și comemorative și ale altor articole numismatice oferite spre vânzare.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare și comemorative, care va depăși cu cel mult trei la sută prețul stabilit de BNM.

572
Tagurile:
argint, aur, BNM, monede comemorative, monede jubiliare, Lei
Tematic
Noul preț al aurului și argintului anunțat de BNM: De ce a fost necesară cotația
Leul moldovenesc își sărbătorește aniversarea: Monede noi lansate de BNM – Foto
Rezervele de aur ale lumii și aurul deținut de BNM: Clasament mondial
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

De ce a scăzut numărul de cazuri noi de COVID-19: Cum explică specialiștii acest lucru

291
(reînnoit 19:07 15.06.2021)
Numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut considerabil în ultima vreme, iar epidemiologii explică acest lucru prin faptul că și în alte state numărul de cazuri s-a redus, iar situația epidemică din țară este influențată și de cazurile de import care se înregistrează.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Epidemiologul Angela Paraschiv susține că scăderea numărului de cazuri în țara noastră se datorează ameliorării situației epidemice și în alte state, deoarece virusul nu mai vine din exterior. Un alt factorul care a influențat acest lucru este și vremea de afară și faptul că timpul cald nu este unul favorabil pentru virus. Totodată, specialistul susține că toamna putem să ne așteptăm la o creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19. 

„Republica Moldova întotdeauna a fost influențată de situația epidemiologică din exteriorul țării și noi am văzut că în majoritatea statelor a scăzut numărul de cazuri. Același lucru s-a înregistrat și în Republica Moldova, a scăzut numărul de infectări. Totodată, intensificarea măsurilor de protecție în luna martie, acea stare de urgență care a fost instaurată a avut la fel un impact pozitiv asupra situației epidemice”, a precizat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Paraschiv a precizat în cadrul conferinței săptămânale de la ANSP că deocamdată doar în cazul medicilor vaccinul și-a arătat eficiența și asta pentru că 90 la sută dintre lucrătorii medicali din țară sunt imunizați și cu cea de-a doua doză. În acest context, epidemiologul a îndemnat oamenii să se vaccineze masiv pentru a forma imunitatea colectivă cât mai curând posibil.

În cadrul conferinței s-a menționat că deocamdată analizele de laborator nu au confirmat prezența tulpinei indiene în țara noastră, dar specialiștii sunt siguri că în curând acesta și-ar putea face apariția, iar respectarea măsurilor de protecție rămâne strict necesară, deoarece tulpina delta este mult mai contagioasă.

„În momentul în care în lume se răspândește tulpina delta, exista foarte mare probabilitate ca și în Republica Moldova să avem cazuri care să se răspândească. Numărul de cazuri în țara noastră începea să crească după ce această creștere se înregistra peste hotarele țării. De aceea, noi trebuie să fim și în continuare foarte vigilenți, foarte responsabili și să respectăm aceste măsuri, inclusiv să continuăm vaccinarea”, a menționat Angela Paraschiv.

Conform datelor oficiale, în Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a ajuns la 11,2%. Astfel, peste 538 de persoane s-au imunizat până acum, iar 167 de mii de persoane au primit și cea de-a doua doză.

Ministerul Sănătății a mai anunțat în cadrul conferinței că pe data de 20 iunie, la Palatul Republicii, va avea loc maratonul vaccinării, unde populația se va putea imuniza cu a doua doză pentru vaccinurile Pfizer, Sinopharm și Sinovac, dar și cu prima doză pentru AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Doritorii de a se vaccina sunt așteptați în intervalul orelor 07:00-22:00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
cazuri, doze de vaccin, vaccinare, COVID-19


Загрузка...
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

56
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden