CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Trei polițiști riscă să-și petreacă următorii ani după gratii, după ce ar fi primit mită pentru a închide ochii la mai multe ilegalități.
Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Bălți sunt acuzați că au cerut 200 de euro de la un bărbat suspectat de huliganism. În schimbul banilor, oamenii legii i-ar fi promis că nu vor deschide dosar penal pe numele lui. Cei doi riscă până la cinci ani de închisoare și amenzi de până la 100 de mii de lei. În plus, ei nu vor putea activa în cadrul structurilor Ministerului de Interne timp de cinci ani.
Procurorii au încheiat urmărirea penală și în cazul unui ofițer al Inspectoratului de Poliție Ocnița, învinuit de luare de mită. Acesta ar fi pretins 7500 de lei de la un bărbat care săpa fântâni în lipsa actelor care i-ar fi permis să desfășoare o astfel de activitate. Polițistul a fost reținut în flagrant, în timp ce primea banii de la meșteșugar. El riscă până la 7 ani de închisoare, o amendă de până la 300 de mii de lei și nu va avea dreptul să activeze în instituțiile subordonate MAI timp de zece ani.
CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a ținut să atragă atenția că astăzi au decedat 29 de persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.
Peste 70 de mii de cetățeni au fost deja vaccinați împotriva coronavirusului, însă mulți refuză să se imunizeze.
"Avem o reticență din partea cetățenilor, fiindcă nu toți doresc să se vaccineze cu vaccinul propus. Sunt sigur că în etapa a treia, vom avem un număr mai mare. 1 551 de cetățeni s-au vaccinat deja cu a doua doză", a precizat premierul interimar Aureliu Ciocoi.
Premierul interimar a remarcat că în timpul slujbelor organizate în ultima perioadă în biserici, precum și în aer liber, s-au respectat măsurile epidemiologice.
Oficialul a mai informat despre existența unei grupăru infracționale care oferă cu plată teste negative la COVID-19.
Forțele de ordine au aplicat amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei, printre care 1,2 milioane deja au fost achitate de către cei care au încălcat măsurile anti-COVID-19.
Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai. În perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Sergiu Sârbu, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Platformei Pentru Moldova, a declarat că i s-a cerut să părăsească ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.
"N-am apucat să particip, însă, la discuții, deoarece președintele Maia Sandu mi-a cerut să părăsesc ședința, invocând același motiv stupid, adică un presupus conflict de interese legat, de această dată, de piața asigurărilor" , a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
El a adăugat că, la rândul său, a informat-o pe Maia Sandu că nu are niciun conflict de interese și că poate declara acest lucru sub propria ”răspundere penală, dacă este necesar”.
"Am întrebat-o, de asemenea, dacă are vreun act din partea ANI prin care să fie stabilită această neconcordanță”, a mai spus deputatul.
Sârbu a adăugat că nu există un astfel de document și el „înțelege că Sandu face asta din răzbunare pentru că au păreri politice diferite”. Potrivit parlamentarului, o astfel de explicație ar fi mai plauzibilă și ar putea să o accepte. Deputatul a spus că a decis să părăsească ședința și, probabil, va refuza să participe, în semn de protest, și la cele viitoare.
Cât despre cazul lui Ceaus, deputatul Sergiu Sârbu susține că Maia Sandu, la finalul ședinței CSS, va audia doar pe cineva de la Ministerul de Interne.
"De râs, dacă n-ar fi de plâns. Concluziile le faceți singuri", a conchis Sârbu.
De precizat că lui Sergiu Sârbu nu i s-a permis să participe și altă dată la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Acest lucru s-a întâmplat pe 26 februarie. El a declarat că angajații Serviciului Securitate și Pază de Stat au încălcat Codul Penal.
"Am depus o plângere la Procuratura Generală, în care cer să înceapă urmărirea penală împotriva ofițerilor SPPS, care mi-au blocat accesul la administrația prezidențială, la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate", a spus Sârbu.
Ulterior, președintele țării, Maia Sandu, a explicat că deputatul Sergiu Sârbu este suspectat că ar avea legături cu persoane implicate într-un acord dubios de concesionare a Aeroportului, iar subiectul era pe agenda acelei ședințe.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova