CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Fostul premier Vlad Filat a ieșit în fața presei a doua zi după ce a fost eliberat din Penitenciarul numărul 13.
Vlad Filat a fost eliberat „condiționat, înainte de termen” în data de 3 decembrie, conform deciziei Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a făcut trimitere la articolul 91 din Codul Penal.
Ex-premierul, reţinut pe 15 octombrie 2015, imediat după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat, a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, la 9 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis.
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în seara de 3 decembrie, la un briefing, că are mai multe suspiciuni că eliberarea lui Vlad Filat a fost făcută cu grave încălcări ale legislației.
Ministrul Justiției a declarat că-i va cere explicații conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor cu referire la temeiul expedierii demersului de eliberare a fostului premier, pentru a vedea dacă acesta este suficient de întemeiat și dacă încheierea a fost pronunțată conform prevederilor legale.
CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. În urma perchezițiilor de miercuri în cadrul Penitenciarului nr.15 din Cricova, oamenii legii au depistat în celulele deținuților mai multe obiecte interzise. Este în premieră când se fac asemenea percheziții de amploare în cadrului unui penitenciar. Potrivit Poliției, descinderile au demarat în cadrul dosarului penal în privința unuia dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Este vorba despre Serghei Demcenco, care este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.
Astfel, în urma perchezițiilor au fost depistate obiecte interzise precum alcool, jocuri de noroc și telefoane. Totodată, oamenii legii au găsit peste 100 de cuțite confecționate artizanal, 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele pentru telefoane, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică, de diverse dimensiuni, care urmează să fie supuse expertizării pentru stabilirea și analiza conținutului. Totodată, au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker.
În cadrul perchezițiilor, oamenii legii au găsit și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și valute. În urma descinderilor, au fost depistate sute de litri de alcool produs artizanal. Acesta a fost lichidat imediat de administrația penitenciarului.
Totodată, au fost găsite zeci de seringi cu substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu praf, acestea urmând să fie supuse expertizei pentru a se stabili dacă este vorba de droguri. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.
Oamenii legii au decis transferul a 13 deținuți în alte penitenciare. Potrivit Poliției, aceștia dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală, iar acțiunile lor urmează să fie investigate.
În urma descinderilor, procurorul responsabil de acest caz a decis reținerea pentru 72 de ore a șefului Penitenciarului nr.15 din Cricova. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Recent, Președintele Republicii Moldova a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.
Judecătoarea Marina Rusu activează în cadrul judecătoriei Cahul. Ea spune că procesele care trebuie să aibă loc în justiție nu trebuie să depindă de durata mandatelor Parlamentului, Guvernului sau a președintelui țării, iar imixtiunea politicului în sistem, fără a fi consultate opiniile judecătorilor, distorsionează conceptul de reformare a justiției.
„Când vorbim despre reforma sistemului de justiție, este important să fie ascultate, analizate și opiniile oamenilor care lucrează în sistem. În calitate de judecător, sunt îngrijorată de modul cum se încearcă să fie reformată justiția, fără a asculta și implica judecătorii în procesele care au loc”, precizează Marina Rusu.
Ea mai spune că organizația pe care o reprezintă optează pentru un sistem de evaluare internă a judecătorilor, inclusiv evaluarea integrității lor.
„Sunt de părere că mai fezabil ar fi un sistem de evaluare internă a judecătorilor pentru Moldova. Totodată, trebuie de studiat și experiența unor state care au implementat recent și evaluări externe pentru corpul de magistrați. Trebuie de creat niște mecanisme interne pentru a monitoriza procesele din justiție, iar dacă un judecător a pronunțat o hotărâre vădit ilegală, care a scandalizat societatea, ar trebui să ne gândim la niște mecanisme de prevenire, pentru a evita situații de acest gen. Responsabilitatea pentru calitatea actului de justiție o poartă CSM și toate colegiile subordonate lui”, a declarat magistratul.
Judecătoarea Marina Rusu mai spune că asociația pe care o reprezintă optează pentru schimbarea componenței CSM și resetarea tuturor colegiilor subordonate CSM-lui.
„Mandatul CSM-lui va expira în toamna acestui an. Fără un CSM reformat, fără schimbări în cadrul colegiilor de evaluare a performanţelor judecătorilor, colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, colegiul disciplinar și inspecţia judiciară, schimbările în justiție vor stagna. Asociația noastră ar susține și conceptul de comasare a unor colegii din subordinea CSM pentru a crea o structură care s-ar ocupa de evaluarea integrității judecătorilor, iar toate aceste aspecte am putea să le examinăm pe 26 martie, când va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor”, a punctat Marina Rusu.
Recent, Președintele Republicii Moldova, a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, iar una dintre obiecțiile șefului statului vizează implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova