Cătușe

Detalii în urma perchezițiilor de la Metalferos: Șapte persoane au fost reținute

89
(reînnoit 12:09 04.12.2019)
Procuratura Generală a venit cu detalii privind perchezițiile de la compania Metalferos. Mai multe persoane au fost reținute.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Șapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore în urma descinderilor procurorilor antiorupție la compania Metalferos, anunță Procuratura Generală. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii, au avut loc 48 de percheziții în cadrul unei cauze penale pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 - 2019. La această etapă, suma prejudiciului constituie circa 133 de milioane de lei.

Conform materialelor cauzei penale, persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor, care urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. ,,Metalferos”, au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificînd documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat.

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015 - 01.09.2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă totală de 2 169 646 970 de lei, de la o altă întreprindere.

Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane de lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate. Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA), în temeiul cărora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Percheziții la Moldovatransgaz: Ce au găsit procurorii>>>

Făptașii riscă până la 15 ani de pușcărie. 

89
Tagurile:
metale, metale neferoase, Descinderi, Percheziții


Загрузка...