Aeroportul Internațional Chișinău

Sancțiuni pentru Aeroportul Chișinău? 30 de irakieni și un iranian, trimiși în Turcia

263
(reînnoit 16:18 28.11.2019)
Treizeci de irakieni care țineau calea spre regiunea transnistreană și un iranian nu au fost lăsați să intre în țară, fiind trimiși în Turcia. Aeroportul Internațional Chișinău riscă o amendă pentru încălcarea regulilor de transportare în ţară a cetățenilor străini.

CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Un iranian și 30 de cetățeni ai Irakului, ajunși pe Aeroportul Internațional Chișinău, nu au fost lăsați de polițiștii de Frontieră să intre în țară. Aceștia au fost întorși în Turcia, țara din care au venit în Moldova.

În primul caz, este vorba despre un cetățean al Iranului de 41 de ani, venit în țară cu avionul ”Istanbul-Chișinău”. Acesta s-a prezentat la ghișeul de control pe 27 noiembrie, ora 17:40, legitimându-se cu un pașaportului francez, care nu-i aparținea.

Polițiștii de frontieră nu au autorizat trecerea frontierei de stat, iar cu următoarea cursă cetățeanul iranian a fost reîntors în Turcia. Documentul a fost ridicat și urmează să fie supus expertizei tehnico-judiciare.

Cel de-al doilea caz, a avut loc pe 25 noiembrie, la ora 17:25, când 30 de cetățeni ai Irakului, printre care 19 bărbați, șapte femei și patru minori, au încercat să intre în țară. Aceștia au venit în țară cu avionul Istanbul-Chișinău, gestionată de compania aeriană Air Moldova.

Oamenii legii au stabilit că persoanele menționate dețineau vize electronice falsificate. Astfel, la data de 27 noiembrie, aceștia au fost reîntorși în Turcia. Potrivit datelor preliminare, grupul de irakieni intenționau să ajungă în regiunea transnistreană.

Totodată, oamenii legii precizează că pe parcursul aflării cetățenilor Irakului în Aeroportul Internațional Chișinău, aceștia au fost asigurați cu produse alimentare, precum și cu asistență medicală. Caz este investigat de Poliția de Frontieră. 

La fel, pornind de la cadrul normativ național răspunderea pentru aducerea cetățenilor străini în Republica Moldova cu vize false o poartă transportatorul. Autoritățile au pornit un proces contravențional împotriva companiei Air Moldova. Aceasta riscă să fie amendată pentru încălcarea regulilor de transportare în ţară a cetățenilor străini sau apatrizilor.

263
Tagurile:
sancțiuni, Turcia, Aeroportul Chișinău
Тема:
Viața în Moldova (338)
Tematic
Foto: Un cetățean turc, reținut pe Aeroportul Chișinău - poliția oferă detalii
Igor Dodon

Dodon este gata cheme oamenii în stradă: Iată în ce condiții

50
Igor Dodon a comentat în cadrul emisiunii sale săptămânale declarațiile Maiei Sandu în legătură cu Federația Rusă, regiunea transnistreană și menținerea armoniei interetnice.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că este gata să cheme oamenii la proteste în masă dacă se iau decizii în țară care amenință pacea și liniștea interetnică. Astfel, el a comentat o serie de declarații ale președintelui ales Maia Sandu, care a spus că va cere retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană.

”Au existat câteva declarații de neînțeles din partea președintelui ales în legătură cu Rusia, cu regiunea transnistreană, cu privire la chestiuni care sunt foarte dificile pentru societatea noastră. Vreau să vă reamintesc că Moldova este o țară multinațională în care multe naționalități locuiesc împreună. Vreau să vă asigur că vom face tot posibilul, că avem instrumentele necesare pentru a ne asigura că vom păstra această pace și liniște. Vă promit că voi face tot posibilul pentru asta prin toate mijloacele legale", a menționat Igor Dodon.

Președintele în exercițiu a mai spus că este gata să scoată oamenii în stradă dacă vor fi încălcate drepturile cetățenilor.

"Dacă va fi nevoie,  la momentul potrivit, vă voi chema să ieșiți în stradă pentru a proteja pacea pe care o avem în țară și nu vom permite nimănui să o distrugă", a declarat Igor Dodon.

Maia Sandu a declarat recent că că soluționarea diferendului transnistrean ar trebui să prevadă retragerea completă a forțelor rusești de menținere a păcii în regiune.

După aceasta, primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin, a menționat că Maia Sandu nici nu a reușit să intre în exercitarea funcției de președinte că deja s-a aruncat cu un șir de declarații care pot duce la complicarea relațiilor cu Federația Rusă. 

Președintele ales a mai anunțat că, cel puțin deocamdată, nu se va întâlni cu șeful de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
Igor Dodon, președinte RM, președinte
Tematic
Dodon: Sandu trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară
Video: Dodon va înregistra proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor


Загрузка...
Medicina

Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară

16
(reînnoit 11:01 27.11.2020)
A doua tranșă de vaccin antigripal achiziționate din Federația Rusă au ajuns în Republica Moldova. Alt lot va veni în decembrie, din SUA.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Peste 90 de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova, informează Ministerul Sănătății. Cele 93 de mii de doze sunt din lotul de 100 de mii achiziționat din Federația Rusă. Prima tranșă de șapte mii de doze a ajuns la începutu lunii noiembrie.

Vaccinurile vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. În această categorie se înscriu lucrătorii medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.    

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția că imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. De asemenea, MSMPS recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Alte 100 de mii de doze urmează a fi livrate în țară la începutul lunii decembrie curent. Dintre acestea, 85 de mii de doze, oferite cu titlu de donație din partea Statelor Unite ale Americii și 15 mii de doze achiziționate de către Republica Moldova prin intermediul UNICEF. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
nevaccinarea voluntară, doze de vaccin, vaccinare copii, Vaccinuri


Загрузка...