Lei moldovenesti

Pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei vor primi de la stat un suport de 700 de lei

2492
Pensionarii și persoanele care primesc alocații sociale, al căror venit lunar nu depășește 2000 de lei, vor primi un suport unic de la stat de 700 de lei.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Pensionarii și beneficiarii de alocații sociale vor primi un ajutor unic din partea statului în valoare de 700 de lei. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a inițiat procesul de elaborare a proiectului de lege cu privire la acordarea suportului unic beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat. 

Potrivit responsabililor ministerului, prin acordarea acestui suport unic se urmărește sporirea protecției sociale a beneficiarilor de pensii și alocații sociale cu venituri mici. 

Acest suport unic în sumă de 700 de lei va fi acordat beneficiarilor de pensii stabilite în sistemul public de pensii, precum și beneficiarilor de alocații sociale de stat, stabilite până la 1 ianuarie 2020, al căror cuantum nu depășește 2000 lei.

Mărimea alocațiilor sociale de stat va crește

În Parlament se află acum un alt proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice, cu 40 și, respectiv, 30 la sută.

Astfel, se propune majorarea cu 40 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități. Această modificare va asigura dublarea alocației sociale de stat pentru peste 12 mii de persoane cu dizabilități din țară.

De asemenea, se mai propune creșterea cu 30 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele vârstnice. Conform propunerii respective, alocația socială pentru aproape 9 mii de persoane vârstnice va constitui 50 la sută din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilită anual de Guvern. În prezent, această alocație constituie 20 de procente din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă.

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cuantumul alocațiilor sociale constituie pentru persoanele vârstnice 215 lei, iar pentru persoanele cu dizabilități severe – 323 de lei, accentuate – 302 lei și medii – 215 lei.

Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale va crește

În ajun, Guvernul Republicii Moldova a avizat un proiect de lege care prevede majorarea multiplicatorului pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului.

Prin acest proiect se propune sporirea gradului de protecție socială a persoanelor și familiilor defavorizate. Această modificare va crește numărul familiilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului.

În procesul elaborării Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2020- 2022 și a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, au fost prevăzute mijloace financiare pentru majorarea multiplicatorului venitului lunar minim garantat utilizat la calcularea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 1,95 la 2,2.

Beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului sunt familiile în componența cărora sunt persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, copii. În sezonul rece noiembrie 2018-martie 2019, de acest ajutor au beneficiat peste 163 de mii de familii.

Dacă acest proiect va fi votat de Parlament, atunci numărul familiilor care vor primi ajutorul social în perioada rece a anului va crește cu 30 de mii. În prezent, mărimea ajutorului social pentru perioada rece a anului este de 350 de lei pe lună. În Parlament a mai fost înregistrată o inițiativă legislativă prun care se propune majorarea cuantumului ajutorului social acordat în perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei.  

2492
Tagurile:
pensie, alocatie lunara
Tematic
Reguli noi la ieșirea la pensie în Moldova: Ce trebuie să știe femeile
Vreți pensie mai mare? Iată ce trebuie să faceți
Proteste la Paris

VIDEO: Protestele de la Paris au degenerate în violențe

51
(reînnoit 22:07 28.11.2020)
Acțiunile de protest de la Paris, împotriva proiectul de lege cu privire la securitatea globală, au degenerate în dezordini de stradă.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Demonstrațiile de la Paris împotriva articolului 24 al proiectului de lege “cu privire la securitatea globală” au degenerate în dezordini de stradă, transmite RIA Novosti.

Acțiunea a început în jurul orei 14:00, în Piața Republicii.

Peste o oră și jumătate, protestatarilor pașnici li s-a alăturat un grup numeros de persoane în ținute negre. Inițial, aceștia adresau insulte forțelor de ordine, apoi au început să atace polițiștii cu sticle incendiare şi petarde.

Huliganii au incendiat automobile, urne de gunoi, camionete etc. La fața locului au sosit autospecialele de pompieri.

Bulevardul Beaumarchais a fost inundat de gaze lacrimogene, utilizate de poliția care a încercat să disperseze persoanele agresive. Ascunzându-se de gaze, mulțimea s-a îndreptat în partea opusă, creându-se o busculadă.

Marți, Adunarea Națională a Franței a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la securitatea globală. Potrivit articolului 24 al documentului, răspândirea “imaginii unei persoane sau a unui element de identificare” a unui polițist sau jandarm “în scopul afectării integrității fizice și psihice a acestuia” este pasibilă cu un an închisoare sau o amendă de 45 de mii de euro.

​Sindicatele jurnaliștilor se pronunță împotriva acestei prevederi. Aceștia au temeri că, odată intrată în vigoare a legii, angajații instituții media și cetățenii nu vor putea filma sau fotografia acțiunile poliției la manifestații sau acțiuni de protest.

Autoritățile au asigurat că proiectul de lege nu le va interzice jurnaliștilor să filmeze acțiunile poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
violențe, dezordini, proteste, Franța, Paris
Tematic
Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța


Загрузка...
Fructe și legume

Fructe periculoase pentru diabetici

205
(reînnoit 20:58 28.11.2020)
Mango, ananas, melan, banane și alte fructe tropicale dulci conțin cantități mari de zahăr ascuns și pot crea probleme grave de sănătate diabeticilor.

BUCUREȘTI, 28 nov - Sputnik. Nutriționistul Michael Mosley a enumerat, într-un interviu acordat pentru Express, fructele care provoacă o creștere a zahărului din sânge și prezintă un pericol pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Mango, ananas, melan, banane și alte fructe tropicale dulci conțin cantități mari de zahăr ascuns și îi poate lua prin  surprindere pe diabetici, a spus el.

Dietologul a recomandat, de asemenea, reducerea consumului total de carbohidrați, chiar și pentru persoanele complet sănătoase. Pentru a controla nivelul zahărului din sânge, el a îndemnat să se acorde preferință alimentelor cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi legumele, nucile, peștele, unele tipuri de cereale și altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
diabetici, periculoase, fructe


Загрузка...