vamă

Iată care a fost cel mai solicitat punct de trecere a frontierei timp de o săptămână

132
Poliția de Frontieră a oferit informații despre cele mai solicitate puncte de trecere, dar și despre încălcările semnalate în vamă, pe parcursul ultimei săptămâni.

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. Timp de o săptămână în punctele de trecere a frontierei s-a înregistrat un flux major de de persoane. Este vorba de 348 712 de traversări, dintre care un număr mai mare – 176 040 de treceri au fost pe sensul de intrare în Moldova.

La fel, au traversat frontiera și 89 321 de mașini. Cea mai solicitat punct de trecere a fost cel cu România, 53 % din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni – 61 167 traversări persoane;

Punctul de Trecere a Frontierei Aeroportul Internațional Chișinău – 45 757 traversări persoane;

Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – 41 622 traversări persoane;

Punctul de Trecere a Frontierei Otaci – 37 098 traversări persoane;

Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești-Galați – 28 153 traversări persoane;

Punctul de Trecere a Frontierei comun Palanca – 19 234 traversări persoane;

Punctul de Trecere a Frontierei Cahul – 17 421 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi a fost sâmbătă, 10 noiembrie, fiind înregistrate 63 505 de traversări de persoane și 15 030 de traversări de mijloace de transport. Din totalul de traversări de persoane, un număr mai mare a fost de treceri ale cetățenilor moldoveni – 36 543 traversări. 

Pe parcursul săptămânii precedente, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 106 de evenimente, cu documentarea a 115 persoane, care au încălcat legislația frontalieră şi migrațională a Republicii Moldova, după cum urmează:

 • 55 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
 • 24 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
 • 18 de conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
 • 7 tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 162 de consemne, dintre care opt pe INTERPOL, iar 150 conform informațiilor venite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale. Săptămâna precedente, 136 de cetățeni străini, dar și 122 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravențiilor în cadrul subdiviziunilor Poliției de Frontieră a prezentat următorii indicilor statistici: 70 procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 63 350 de lei și încasarea amenzilor de 30 575 lei.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:

 • verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
 • tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
 •  îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
 • permiterea trecerii tuturor formalităților de frontieră a motocicliștilor, fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
 • în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, dar și ce documente sunt necesare la traversarea frontierei de stat, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
 • verificarea mediei timpului de așteptare în punctele de trecere, prin aplicația TRAFIC ONLINE de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră.
 • manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.
 • Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram
 • Accesaţi aplicaţiile mobile pentru iPhone și Android
132
Tagurile:
saptamana, Frontieră, punct de trecere
Тема:
Viața în Moldova (312)
Tematic
Noi rețineri la Vamă: Iată ce făceau doi inspectori din sudul țării
Școală pe timp de carantină

Persoanele străine nu mai au voie intre în școli - detalii

29
(reînnoit 09:50 18.09.2020)
În instituțiile de învățământ a fost interzisă organizarea întâlnirilor cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice – un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ este interzis pentru o perioadă nedefinită. Conducătorii grădinițelor, școlilor, universităților vor permite intrarea în incinta instituțiilor doar a elevilor și studenților înscriși aici și a personalului angajat. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul educației Igor Șarov.

Măsura are drept scop protejarea sănătății studenților, elevilor (copiilor) și angajaților instituțiilor de învățământ în contextul existenței unui risc sporit de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurarea respectării regulilor care se impun în această situație.

Totodată, accesul persoanelor menționate mai sus va fi permis cu respectarea tuturor regulilor de protecție prevăzute în Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Fără întâlniri cu demnitarii în școli

Prin respectivul Ordin al ministerului de resort este interzis accesul în instituțiile de învățământ a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional (manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc.).

Conducătorii care nu vor respecta prezentul ordin sunt ar putea fi trași la răspundere disciplinară.

Ministrul Educației, Igor Șarov, a menționat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că numărul școlilor aflate în carantină a rămas neschimbat de șa începutul anului de studii – 11 în total. Numărul claselor care activează la distanță a ajuns la 207. Totodată, din 1 septembrie și până acum au fost confirmați cu COVID-19 în jur de 190 de elevi și peste 200 de cadre didactice.

29
Tagurile:
demnitari, școli, acces interzis
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Purtarea măștilor în școală de către elevi: Precizările viceprimarului Angela Cutasevici
Școala e gratis, dar părinții plătesc aproape cât statul
O clasă dintr-o școală din Bălți a fost plasată în carantină: Cum se desfășoară lecțiile


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Ioniță: Tinerii pleacă pe capete din Moldova

57
(reînnoit 09:02 18.09.2020)
Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. În doar patru ani populația Moldovei a scăzut cu 170 de mii de oameni - datele au fost prezentate în studioul Sputnik Moldova de către economistul Veaceslav Ioniță. 

Expertul afirmă că unul dintre principalii factori care au determinat această scădere este mortalitatea - de la începutul anului 2017 până în prezent declinul natural a fost de 15 mii de oameni. 

Mortalitatea prevalează asupra natalității în republică din anul 2009, iar anul trecut în țară s-au născut doar 32 de mii de copii. Este cel mai mic indicator din ultimii 170 de ani. Totuși, rolul principal în exodul populației îl joacă migrația. 

"Factorul principal al scăderii populației Moldovei este totuși migrația. În ultimii zece ani din țară au plecat definitiv 300 de mii de oameni. Doar anul trecut au părăsit țara 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion”, a remarcat expertul. 

O mare parte a celor plecați în ultimii ani sunt, potrivit lui Ioniță, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Dar recordul absolut a fost la categoria 30-44 de ani - în patru ani au plecat 79 de mii de oameni care se încadrează în aceste vârste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
șomaj, tineri, Moldova, demografie, Veaceslav Ioniță
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an


Загрузка...
Ion Nicolaescu

Ion Nicolaescu reușește o dublă de senzație în Liga Europei

0
DAC Dunajska Streda s-a calificat în runda a treia preliminară a Ligii Europa după 5-3 cu Jablonec. Omul meciului a fost atacantul moldovean Ion Nicolaescu, transferat o zi mai devreme la campioana Slovaciei.

CHIȘINĂU, 18 sep – Sputnik, Ștefan Ursu. Intrat pe teren în minutul 78, Nicolaescu a dus meciul în prelungiri în minutul 85 și a marcat pentru 4-3, în minutul 96, cu un șut superb din interiorul careului. În runda următoare, DAC va juca cu LASK.

Un alt internațional moldovean, Mihail Caimacov a pasat decisiv la primul gol al echipei Olimpija Ljubljana, dar vicecampioana Sloveniei a cedat în prelungiri în fața lui Zrinjski cu 2-3.

De prelungiri a avut nevoie și Partizan Belgrad pentru a trece de Sfântul Gheorghe.

Singurul gol al partidei de la Chișinău a fost marcat din penalty de fostul jucător a lui CSKA Moscova, Bibras Natcho, în minutul 104.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liga Europei, fotbal
Tematic
Ion Nicolaescu nu va fi golgheter în Belarus: Iată cu cine a semnat


Загрузка...