grădiniță

Alimentația în școli și grădinițe: Copiii vor primi apă în loc de suc - Iată de ce

265
(reînnoit 16:10 31.10.2019)
Secretarul General al Guvernului a susținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre modificările care urmează să fie întreprinse în ceea ce privește alimentația în școli și grădinițe.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Secretarul General al Guvernului, Andrei Spânu, a susținut astăzi o conferință de presă. În cadrul acesteia el a prezentat Planul de acțiuni imediate – ”10 pentru copii”.  Potrivit lui, scopul acestui proiect este de a îmbunătăți alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe. Una dintre acțiunile preconizate este de a le oferi copiilor apă în loc de suc.  

”Una dintre ideile acestui proiect a fost ca copiilor să li se ofere mai multă apă decât sucuri pentru că sucurile conțin prea mult zahăr și sunt dăunătoare ei. Asta ar fi o mișcare în acest sens”, a precizat Spânu.

Andrei Spânu s-a referit și la calitatea apei consumate în școli și grădinițe.

”Apa din fiecare a cincea instituție de educație nu corespunde parametrilor sanitaro – chimici și a celor microbiologici”, a precizat Andrei Spânu.

Secretarul General al Guvernului a precizat că, în urma unei dispoziții a premierului Maia Sandu, au fost organizate mai multe discuții și consultări cu autoritățile publice centrale referitor la alimentația copiilor în școli și grădinițe. 

”Ne dorim să creștem semnificativ gradul de responsabilitate a celor care se fac vinovați de această situație. Mă refer la managerii instituțiilor, dar și la agenții economici. Ne propunem să modificăm hotărârea de Guvern astfel încânt să-i înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici, pe fondatorii și administratorii nominali ai acestora în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție. De acum încolo, toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru”, a mai punctat Spânu.

Autoritățile își mai propun să opereze modificări la codul contravențional și codul penal pentru a înăspri sancțiunilor în cazul încălcărilor normelor privind alimentația copiilor.

”Vom eficientiza procedura de achiziții publice astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces. Să ajustăm meniul la modelul național recomandat copiilor și elevilor conform normelor fiziologice de consum și includerea elementelor de alimentație sănătoase. De asemenea vom elabora caietul de sarcini tip cât și reglementările tehnice standardizate pentru achiziționarea produselor alimentare conform standardelor de calitate specifice pentru copii și elevi”, a mai punctat Spânu.

Spânu a mai precizat că vor fi sporite investițiile pentru a asigura alimentația cu apă potabilă prin instalarea dozatoarelor în pentru instituțiile de învățământ care se confruntă cu asemenea necesități.

Amintim că, la începutul lunii curente, prim-ministrul Maia Sandu a sesizat instituțiile abilitate în legătură cu pătrunderea pe piață a produselor alimentare neconforme și și achiziția acestora în instituțiile sociale.

În context, inspectorii ANSA au efectuat în perioada 11–22 octombrie 633 de controale în instituții de învățământ general, spitale, aziluri, depozite alimentare, piețe agroalimentare și instituții pentru copii cu dezabilități. În urma verificărilor, au fost depistate un șir de nereguli grave.

Astfel, au fost găsite peste 250 de kilograme de pește neconform, peste 140 de kilograme de produse alimentare neconforme și peste 100 de ouă cu termenul expirat.

265
Tagurile:
suc, Apa, gradinițe, scoli, alimentație
Tematic
De la grădiniță la spital: ANSP despre intoxicația copiilor de la Băcioi
Profesor, foto de arhivă

Oficial: Schimbări în procesul de atestare a cadrelor didactice

47
Noul Regulament de atestare oferă posibilitatea obținerii gradului didactic unu și superior înainte de termen și vine să descentralizeze procedura de acordare a acestora.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik.  Mai multe schimbări intervin în procesul de atestare a cadrelor didactice odată cu aprobarea unui nou Regulament în acest sens de către Ministerul Educației.

Astfel, cadrele didactice care se vor reangaja în sistemul educațional vor putea solicita conferirea gradului didactic deținut anterior, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada în care pedagogul a lipsit din sistem.

Totodată, cadrele didactice cu performanțe deosebite și rezultate remarcabile obținute de discipolii lor vor putea aspira la conferirea gradului didactic unu și superior, cu titlu de excepție, înainte de termen.

De asemenea, metodiștii vor acea dreptul să solicite gradul didactic deținut la disciplina predată. Documentul aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prevede și descentralizează procedura de confirmare a gradului didactic superior - de la nivel republican la nivel raional/ municipal.

A fost exclusă elaborarea și prezentarea rapoartelor de autoevaluare și a lucrărilor metodice, acestea fiind substituite cu următoarele probe: „Interviul de evaluare a competențelor profesionale” și „Proba practică – prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic unu și superior; proba „Studiu de caz”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic doi.

De menționat că prevederile „Regulamentului de atestare a cadrelor didactice din învățământul general, profesional tehnic și din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică” se aplică începând cu sesiunea de atestare 2020 – 2021.

Etapa instituțională urmează să se desfășoare în perioada octombrie-februarie a anului de studii prin realizarea activităților educaționale în cadrul instituției de învățământ, activități prevăzute și în Regulamentul anterior.

”Etapele raionale/ municipale/ republicane de atestare vor fi desfășurate în perioada aprilie-iunie, prin susținerea probelor noi: „Studiu de caz”, „Interviul de evaluare a competențelor profesionale, prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, precizează MECC printr-un comunicat.

Concomitent, este inițiat programul de formare, în regim online, a specialiștilor responsabili de atestare în vederea implementării noului Regulament de atestare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
cadre didactice, atestare, Regulament
Tematic
China a donat 26 de laptopuri pentru instituțiile de învățământ din țara noastră - Detalii
Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță


Загрузка...
Pensionari

Trebuie confirme sunt în viață pentru a beneficia de pensie

80
(reînnoit 15:35 21.10.2020)
Moldovenii cu domiciliul în străinătate trebuie să prezinte la CNAS un certificat care să confirme că mai sunt în viață, pentru a putea beneficia în continuare de pensie.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Moldovenii care au domiciliul pe teritoriul unui alt stat și primesc pensii stabilite în baza prevederilor acordurilor internaţionale de securitate socială vor trebui să prezinte, până pe 31 decembrie 2020, certificate de viață la Casa Naţională de Asigurări Sociale. Acest lucru este necesar pentru ca beneficiarii să-și poată primi prestația și în anul viitor.

Este vorba de acele persoane care domiciliază pe teritoriul Bulgariei, Portugaliei, României, Luxemburgului, Estoniei, Cehiei, Austriei, Belgiei, Poloniei, Ungariei, Lituaniei, Germaniei, Turciei şi beneficiază de pensie acordată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Certificatul de viață urmează să fie completat de beneficiarii de pensii stabilite în baza prevederilor acordurilor internaţionale de securitate socială și autentificat de către instituţia competentă a statului contractant unde persoana își are traiul permanent.

Certificatul de viață în original trebuie prezentat la adresa CNAS. În cazul neprezentării acestuia, plata pensiei va fi suspendată din 1 ianuarie 2021. Aceasta va fi reluată din data suspendării, cu condiția prezentării respectivului certificat, atenționează CNAS.

Formularul Certificatului de viață poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS.

Aproape 600 de mii de pensionari vor primi câte 900 de lei>>>

Amintim că moldovenii domiciliați în țările enumerate mai sus și care primesc pensii din Republica Moldova, în baza prevederilor  respectivelor acorduri, au obligația să prezinte anual un certificat care să ateste faptul că sunt în viaţă, până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

În cazul noilor beneficiari, dacă între data depunerii cererii de pensionare şi data primei plăţi a pensiei stabilite prin decizia de acordare a prestaţiei sociale s-au scurs mai mult de 180 de zile calendaristice, aceștia vor primi împreună cu decizia de acordare a prestaţiei sociale și un exemplar al certificatului de viaţă, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze în acest caz după primirea certificatului completat, semnat şi ştampilat, care să ateste că beneficiarul este în viaţă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
străinătate, beneficiari, certificat de viață, pensie
Tematic
Fără cozi la ghișee: Cum va putea fi depusă cererea de reexaminare a pensiei
Cum decurge plata pensiilor și salariilor medicilor în teritoriu


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Cu cine va vota electoratul PDM la prezidențiale

0
Directorul companiei sociologice „Intelect-Grup”, Ian Lisnevschi, a vorbit în studioul Sputnik Moldova cum vor proceda votanții Partidului Democrat și pe cine ar putea ei să-i susțină în turul întâi și doi la alegerile prezidențiale
Expert: Unde ar putea să migreze votanții Partidului Democrat la alegerile prezidențiale

Recent, liderul PD, Pavel Filip, i-a îndemnat pe susținătorii partidului ca aceștea să decidă de unii singuri cu cine să voteze la prezidențiale. Liderul democraților spunea că nu este necesar să le indice colegilor și simpatizanților partidului pe cine dintre candidați să-l susțină, în condițiile în care PD nu și-a înaintat propriul candidat pentru acest scrutin.

Sociologul Ian Lisnevschi spune că recenta decizie a democraților de a-și îndemna alegătorii să voteze cu cine vor ei la prezidențiale ține de strategia pe care a adoptat-o formațiunea dată în aceste alegeri. Totodată, expertul mai spune cum ar putea să se împartă voturile alegătorilor PD-ului pentru cele două tururi de scrutin.

„Dacă ne întrebăm unde se vor regăsi electorii PD-ului la alegerile prezidențiale pentru cele două tururi, o treime dintre ei vor vota cu Igor Dodon, o treime nu vor ieși la vot, iar o parte ar putea să voteze cu partidele de dreapta, nu neapărat cu Maia Sandu. De ce? - pentru că între candidatul PAS la prezidențiale și democrați există animozități, care s-au păstrat încă din campaniile electorale precedente”, a punctat Ian Lisnevschi.

Partidului Democrat, nu participă la alegerile prezidențiale cu propriul candidat. Alegerile prezidențiale în Moldova se vor desfășura pe 1 nioembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, votanți, PD
Tematic
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert


Загрузка...