Молдавские леи

Salariile unor bugetari vor crește cu până la 2000 de lei: Primii pe listă sunt pedagogii

1053
(reînnoit 14:56 23.10.2019)
Salariile primarilor și angajaților din sistemul educațional ar putea crește cu până la 2000 lei. Ministerul Finanțelor a prezentat Politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022).

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020 prevede creșteri salariale de 6-10 procente. Aceste majorări de salariu îi vor viza pe angajații din instituțiile de stat. Pentru unele categorii de bugetari, salariile ar putea fi majorate cu până la 1500- 2000 de lei. Aceste propuneri au fost discutate în cadrul unei consultări publice privind Politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022). Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor și a întrunit reprezentanți ai sindicatelor și autorităților publice centrale.

Potrivit documentului, în cazul primarilor din localitățile cu până la 20 de mii de locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici chiar decât unii angajați din subordinea lor, salariile se vor majora cu până la 1500 de lei.

Proiectul mai prevede majorări și pentru angajații din sistemul educațional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncți din licee și școlile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2000 de lei. În cazul învățătorilor și educatorilor, salariile vor fi majorate cu 680 de lei, și, respectiv, 900 de lei, lunar.

„Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituțiile se confruntă cu probleme de recrutare de angajați. Una dintre soluțiile acestei probleme este creșterea salariilor. Considerăm că aceste majorări ale retribuției muncii trebuie corelate cu creșterea productivității muncii, asta înseamnă sisteme de management, control intern și introducerea tehnologiilor și altor elemente care sporesc productivitatea muncii și asigură creșterea economică”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Legea bugetului de stat pentru anul 2020 urmează să fie avizată de Guvern și dezbătută și votată de Parlament.

1053
Tagurile:
Bugetul de stat, pedagogi, salarii
Tematic
Salariații din Moldova vor fi concediați chiar dacă se vor afla în concediu medical
Salarii de 30 de mii de lei pe lună în Moldova. Cine le poate primi


Загрузка...