Vânător

Nou sezon de vânătoare: Glonț activ până la un km pericol semnalat de Poliție

268
(reînnoit 16:55 17.01.2021)
Vânătorii sunt atenționați de Poliție să țină cont de normele de securitate la exploatarea armelor. Glonțul împușcat dintr-o armă de vânătoare poate răni și la distanța de un kilometru. În Republica Moldova pot fi vânate acum rațe și lișițe.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Glontele tras dintr-o armă de vânătoare cu ţeava lisă este periculos până la o distanţă de 1.000 de metri, alicele de luptă – până la 600 de metri, iar alicele de mărime mijlocie – până la 300 de metri.

Arme și muniții confiscate de Poliție
© Photo : Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI

Atenție însă, pentru că adesea, în timpul împuşcăturii, mai multe alice se pot lipi unele de altele, iar „proiectilul” rezultat astfel ajunge la o distanţă mult mai mare decât alicele separate.

În debutul unui nou sezon de vânătoare la rațe și lișițe, Poliția le reamintește vânătorilor să manifeste responsabilitate şi să respecte cerinţele de securitate.

„Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma, riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou  permis de armă poate fi obținut doar peste o perioadă de 5 ani”, subliniază Poliția.

Specificul vânătorii de rațe

Sezonul de vânătoare la raţe şi lişiţe este deschis din 5 octombrie până pe 29 decembrie 2019. Păsările acvapalustre  pot fi vânate în mod colectiv sau individual.

Pe un sector cu suprafața de un hectar, este permis să vâneze cel mult patru vânători. Ei au voie să tragă doar în păsările care zboară.

O excepție este că vânătorii pot trage și în păsările rănite care au căzut pe apă, dacă pe direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane.

Pentru a evita accidentele, vânătorilor li se interzice să țintească într-o pasăre aflată la o distanță mai mare de 35-40 de metri, dacă aceasta zboară la o înălţime mai mică de 5 metri. 

Este interzisă împușcarea păsării și atunci când aceasta zboară la o înălțime mare, dar se află la o distanță mai mare de 50 de metri de vânător.

Utilizarea armei la vânătoarea de păsări acvapalustre

La vânătoarea păsărilor acvapalustre, arma se încarcă în următoarele două cazuri: în timpul vânătorii de la picior și atunci când vânătorul a ocupat locul  special de pândă.

După ce arma este încărcată, trebuie pusă neapărat piedica de siguranță. Armele cu cocoaşe trebuie să se afle nearmate.

Este interzisă categoric încărcarea armei înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii.

Obligațiile vânătorului

Legea stabilește clar: arma poate fi purtată doar de către titularul permisului. Posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.

Vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzui sau portocaliu-intens și le este interzis să tragă din armă în localităţi sau în apropierea acestora.

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă.

În timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ.

După încărcarea armei, trebuie pusă piedica de siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.

La trecerea peste obstacole, cum ar fi şanţuri, garduri, pâraie etc., armele trebuie descărcate.

268
Tagurile:
Politia, vânătoare
Tematic
Cine sunt autorii celor mai grave infracțiuni din Republica Moldova
Închisorile din Moldova au ajuns groaza Europei: Brățările salvatoare pentru arestați
Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак).

Fondul rus de Investiții Directe: dușmanii Rusiei se tem de "Sputnik V"

75
(reînnoit 22:00 26.02.2021)
Fondul rus de Investiții Directe: a declarat că dușmanii Rusiei se tem de performanța vaccinului "Sputnik V".

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Oponenții vaccinului rusesc împotriva coronavirusului "Sputnik V" încearcă să submineze încrederea în acest medicament a oamenilor din întreaga lume, deoarece el este unul dintre cele mai bune vaccinuri și, pur și simplu, se tem de el, a declarat Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de Investiții Directe (RDIF), fiind citat de RIA Novosti.

"Cred că putem vorbi nu numai despre recunoașterea internațională a vaccinului "Sputnik V", ci și despre întâietatea noastră în lume... Trebuie să fim modești, dar cinstiți. Avem unul dintre cele mai bune vaccinuri din lume, este o mare realizare a oamenilor de știință ruși, ar trebui să fim mândri de asta", a declarat Dmitriev la deschiderea expoziției dedicate istoriei întâietății ruse în domeniul virusologiei, organizată de Societatea de Istorie a Federația Rusă.

Școală, elev, mască
© Inquam Photos / OCTAV GANEA
"Mulți dușmani ai Rusiei au încercat să submineze încrederea în Rusia, dar noi înțelegem că ei depun atât de multe eforturi pentru a submina încrederea în vaccinul rusesc, deoarece el este unul dintre cele mai bune din lume și, pur și simplu, se tem de el", anunță Dmitriev.

Revista științifică Lancet a publicat anterior rezultatele celei de-a treia faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik V", confirmând eficiența și siguranța ridicată a acestuia. În timpul studiilor clinice de fază III, "Sputnik V" a demonstrat un nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficacitatea vaccinului a fost de 91,6%. Vaccinul oferă o protecție completă împotriva cazurilor grave de infecție cu noul coronavirus. Vaccinul "Sputnik V" a fost aprobat spre inoculare în peste 30 de țări. Populația totală a țărilor în care este înregistrat vaccinul rusesc este de peste 1,1 miliarde de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
lume, Rusia, Vaccinul Sputnik V, Sputnik


Загрузка...
Natalia Toma

Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

33
(reînnoit 21:59 26.02.2021)
Cum îi afectează pe copii experiențele de abuz și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Răspuns la aceste întrebări am aflat de la psihologul Natalia Toma.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUNI", psihologul Natalia Toma a menționat că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

De menționat este că fenomenul de abuz față de copii în mediul online a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Spre exemplu, în anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
părinți, copii, abuz, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

80
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...