De ce Brejnev este atât de iubit până acum în Moldova

636
(reînnoit 09:09 26.09.2019)
Cum trăiau romii în Moldova pe vremea când la conducere se afla Leonid Brejnev, secretar general al CC al PCUS.

CHȘIINĂU, 26 sept – Sputnik, Andrei Petric. Cunoscutul film artistic „Zaiaț nad bezdnoi”, care a fost turnat de regizorul rus Tigran Keosaian în Moldova, conține, desigur, multă invenție și ficțiune. Însă un lucru este cert: regizorul s-a străduit să filmeze o poveste interesantă despre viața romilor din Moldova Sovietică, să descrie modul de viață nemaipomenit al acestei etnii, umorul ei caracteristic, dragostea de libertate.

În același timp, formula „povestea-i o minciună, însă are tâlc” se potrivește parțial. Adevăratul baron al tuturor romilor din Moldova, la fel ca și prototipul din film al baronului țiganilor din Basarabia (până la Ismail), avea un adevărat „ZIL-112” guvernamental și o „Ceaika” – automobile în care se deplasau la acea oră doar liderii de partid și elita conducătoare.

Desigur, este puțin probabil ca baronul țiganilor din acea perioadă să se fi întâlnit cu Leonid Brejnev, secretarul general al CC al PCUS, așa cum povestește filmul.

Noi, însă, am decis să ne interesăm cum o duceau romii pe vremea când la cârma statului sovietic se afla „scumpul și iubitul” Leonid Ilici.

La această întrebare a reporterului Sputnik Moldova a răspuns actualul baron al tuturor romilor din Republica Moldova, Artur Cerari.

„E păcat să spui că pe timpul lui Leonid Brejnev romii o duceau rău. Da, pe atunci nu era democrație, nu era libertatea cuvântului, era cenzură, țiganii erau condamnați pentru „trândăvie”. Lucru explicabil: unii romi, analfabeți, erau nevoiți să-și câștige banul nu chiar cinstit, devenind hoți de buzunare, cerșetori. În perioada când era Brejnev la conducere nu avea pe ce trăi doar cel care nu dorea să muncească. Ba chiar și cel care nu muncea – tot avea ceva”, a subliniat Cerari.

Acesta susține că perestroika, destrămarea Uniunii Sovietice și parada republicilor suverane în spațiul unei țări cândva unite nu au adus nimic bun țiganilor. Reprezentanții acestei etnii, renumită prin mașterii săi fierari, au rămas fără ocupație și, precum mulți alți locuitori ai Moldovei, au fost nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui câștig și al unui trai mai bun.   

„Pe acest fundal, noi ne amintim cu recunoștință de perioada în care la conducerea țării era Brejnev”, a concluzionat baronul Cerari.

636
Tagurile:
Moldova, romi, film, Leonid Brejnev
Inaugurarea monumentului soldaților sovietici căzuți la Palanca

În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

34
Monumentul din satul Palanca este al 12-lea din republică reparat anul acesta cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În satul Palanca din raionul Ștefan Vodă astăzi a fost inaugurat după restaurare monumentul soldaților sovietici căzuți în preajma localității, pentru a elibera Moldova în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Obeliscul de unsprezece metri și plăcile de granit cu numele soldaților sovietici căzuți au fost restaurate cu sprijinul financiar al Ambasadei Rusiei.

Lucrările de restaurare a memorialului au fost coordonate de organizația publică „Vece”.

Potrivit șefului organizației, Nicolae Guțul, pentru restaurarea memorialului s-au cheltuit 198 de mii de lei. Toate fondurile au fost alocate de partea rusă.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici

"Și autoritățile locale au acordat toată asistența posibilă: au oferit hrană și cazare constructorilor, au ajutat cu materiale de construcție", a adăugat Guțul.

La deschiderea memorialului renovat a participat ministrul Apărării al Moldovei Victor Gaiciuc, președintele raionului Ștefan Vodă Vasile Maxim, atașatul Ambasadei Rusiei în Moldova Kirill Abramov, șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo, Andrei Muraviov.

În cadrul lucrărilor, a fost restaurat obeliscul, au fost reinstalate plăcile cu numele soldaților și a fost amenajat teritoriul memorialului.

Restauratorii au gravat pe plăcile comemorative numele a 326 de soldați sovietici care au murit în luptele de lângă satul Palanca din aprilie până în august 1944.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici în satul Palanca

În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului, șeful Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, reprezentantul mișcării de căutare a Moldovei Alexei Petrovici a predat primarului satului Palanca Larisa Voloh și reprezentanților ambasadei ruse listele actualizate ale soldaților și ofițerilor Armatei Roșii care au murit lângă sat.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

Memorialul soldaților sovietici este al 12-lea monument restaurat pe teritoriul Moldovei cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei și al regiunilor rusești, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
soldații sovietici, soldați, memorial, Palanca
Tematic
Decis: Au fost înăsprite sancțiunile pentru profanarea monumentelor


Загрузка...
Tractoare parcate

Fermieri: Venim mâine cu tehnica agricolă la Chișinău

57
(reînnoit 16:38 05.12.2020)
Agricultorii vor ieși din nou la protest. Fermierii susțin că după ce au manifestat miercuri în centrul Capitalei autoritățile nu au ținut cont de revendicările lor, de aceea vor veni mâine din nou, însă de această dată vor aduce cu ei și tehnica agricolă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că mai mulți agricultori din țară vor ieși mâine la protest în centrul Chișinăului.

Stefanco susține că la protestul din 2 decembrie fermierii le-au dat autorităților termen de 24 de ore pentru a-i invita la discuții și pentru a găsi soluții la problemele lor. Ei au cerut ca Parlamentul să nu accepte inițiativa Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. Pentru că nu au fost auziți, ei au decis să iasă din nou la protest. 

”Cum am anunțat miercuri, vom veni cu măsuri mai dure dacă autoritățile nu vor reacționa timp de 24 de ore. Dacă la protestul din 2 decembrie nu am fost foarte mulți agricultori, de această dată fermierii din toată țara se mobilizează masiv. Vor veni producători din toate raioanele țării. Venim cu tehnica agricolă și tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, poate așa vom fi auziți de autorități”, a declarat Sergiu Stefanco. 

La protestul de miercuri, agricultorii s-au plâns și de faptul că nu au fost susținuți suficient în urma pierderilor suportate la culturile de grupa a doua afectate de secetă. 

”Toți am așteptat că vom fi ajutați la pierderile suportate la grupa a doua de cereale, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, azi noi nu eram aici. Mulți dintre noi nu au ce ara și pregăti pământul pentru semănat, nici acum și nici la primăvară”, a precizat Mihail Bobicov, agricultor.

Atunci fermierii au votat unanim o declarație în care au cerut ca Parlamentului să oblige Guvernul să asigure alocații financiare pentru plata compensațiilor agricultorilor afectați de secetă, să identifice mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenționare, să identifice mijloace pentru instituirea accizelor la motorina, să nu permită majorarea presiunii fiscale de la 8% la 12%. Ei au solicitat și o întrevedere urgentă cu conducerea Parlamentului și fracțiunile parlamentare pentru a aborda revendicările.

Astăzi reprezentanții Inspectoratului General de Poliţie au îndemnat cetățenii care vor ieși în stradă să manifeste în mod pașnic și să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

Un alt protest va fi organizat mâine de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
tehnică, agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, Agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...