Traficul auto în Chișinău

Șoferii pot economisi timp și nervi: Cum obții mai ușor un nou permis auto

3620
În Republica Moldova vor fi introduse permise de conducere de tip nou, nu mai târziu de 1 ianuarie 2020. În plus, până la sfârșitul anului 2019 expiră permisele a peste 19 mii de conducători auto. În 2020, aproximativ 40 de mii de șoferi își vor reînnoi permisul auto.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Nu mai târziu de 1 ianuarie 2020, în Republica Moldova urmează să fie emis un nou tip de permis auto, conform unei decizii a Guvernului din luna august. Cei care vor dori să-l dețină vor avea posibilitatea să-l comande online.

Noul permis de conducere va fi de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul „ID-1”, cu excluderea din acest document a câmpului de date numărul 14 „Grupa sanguină” și rezervarea a două spații (13 și 14) pentru unele eventuale inscripționări de către autoritatea emitentă.

Și preschimbarea permiselor de conducere în formatul actual poate fi comandată online în Republica Moldova, în baza cererii electronice depuse prin intermediul portalului serviciilor electronice e-services.md.

Taxa pentru eliberarea unui nou permis auto în termen de 30 de zile calendaristice este de 320 de lei, potrivit site-ului oficial.

Cererea nu se acceptă dacă permisul de conducere deținut nu figurează în „Registru de stat al conducătorilor de vehicule”, dacă asupra dreptului de a conduce al solicitantului au fost aplicate restricții, dacă actul de identitate al titularului nu mai este valabil, dacă solicitantul nu este apt să conducă vehicule din unele sub/categorii înscrise în permisul de conducere deținut. 

Pentru a plasa o comandă electronică pentru preschimbarea permisului auto, solicitantul oferă următoarele informaţii: datele personale (IDNP, numele, prenumele); datele buletinului de identitate valabil; datele permisului de conducere deținut (numărul permisului de conducere deținut, data eliberării şi sub/categoriile admise); datele adeverinţei medicale a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obţinerea permisului de conducere, eliberată de o instituţie autorizată, valabilă la data depunerii comenzii și eliberarea permisului de conducere solicitat.

Este obligatorie introducerea informației privind restricțiile indicate în adeverința medicală și a datelor din avizul consultativ privind starea narcologică a sănătăţii.

După plasarea comenzii, memoriul privind prestarea serviciului online trebuie copiat sau printat.

Suma indicată în memoriu se achită la unul dintre oficiile „Poşta Moldovei" (numărul comenzii este indicat în memoriu), prin sistemul de achitări MPay.

La eliberarea domentului, la adresa indicată în cerere, solicitantul va trebui să prezinte: actul de identitate (originalul şi copia); certificatul medical (originalul şi copia); bonul de plată; permisul de conducere actual - (originalul şi copia).

3620
Tagurile:
online, soferii, auto, permise
Tematic
Important pentru șoferi: De ce trebuie învelită cheia de la mașină în folie de aluminiu
Atenție, șoferi: Reguli noi în cazul accidentelor rutiere - detalii
Alcoolul i-a lăsat fără dreptul de a conduce: Vezi câți șoferi au rămas fără permisul auto
Uimitor: Iată un tip de alcool pe care nu-l poate depista Poliția din Moldova
Profesor, foto de arhivă

Oficial: Schimbări în procesul de atestare a cadrelor didactice

36
Noul Regulament de atestare oferă posibilitatea obținerii gradului didactic unu și superior înainte de termen și vine să descentralizeze procedura de acordare a acestora.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik.  Mai multe schimbări intervin în procesul de atestare a cadrelor didactice odată cu aprobarea unui nou Regulament în acest sens de către Ministerul Educației.

Astfel, cadrele didactice care se vor reangaja în sistemul educațional vor putea solicita conferirea gradului didactic deținut anterior, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada în care pedagogul a lipsit din sistem.

Totodată, cadrele didactice cu performanțe deosebite și rezultate remarcabile obținute de discipolii lor vor putea aspira la conferirea gradului didactic unu și superior, cu titlu de excepție, înainte de termen.

De asemenea, metodiștii vor acea dreptul să solicite gradul didactic deținut la disciplina predată. Documentul aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prevede și descentralizează procedura de confirmare a gradului didactic superior - de la nivel republican la nivel raional/ municipal.

A fost exclusă elaborarea și prezentarea rapoartelor de autoevaluare și a lucrărilor metodice, acestea fiind substituite cu următoarele probe: „Interviul de evaluare a competențelor profesionale” și „Proba practică – prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic unu și superior; proba „Studiu de caz”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic doi.

De menționat că prevederile „Regulamentului de atestare a cadrelor didactice din învățământul general, profesional tehnic și din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică” se aplică începând cu sesiunea de atestare 2020 – 2021.

Etapa instituțională urmează să se desfășoare în perioada octombrie-februarie a anului de studii prin realizarea activităților educaționale în cadrul instituției de învățământ, activități prevăzute și în Regulamentul anterior.

”Etapele raionale/ municipale/ republicane de atestare vor fi desfășurate în perioada aprilie-iunie, prin susținerea probelor noi: „Studiu de caz”, „Interviul de evaluare a competențelor profesionale, prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, precizează MECC printr-un comunicat.

Concomitent, este inițiat programul de formare, în regim online, a specialiștilor responsabili de atestare în vederea implementării noului Regulament de atestare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
cadre didactice, atestare, Regulament
Tematic
China a donat 26 de laptopuri pentru instituțiile de învățământ din țara noastră - Detalii
Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță


Загрузка...
Pensionari

Trebuie confirme sunt în viață pentru a beneficia de pensie

64
(reînnoit 15:35 21.10.2020)
Moldovenii cu domiciliul în străinătate trebuie să prezinte la CNAS un certificat care să confirme că mai sunt în viață, pentru a putea beneficia în continuare de pensie.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Moldovenii care au domiciliul pe teritoriul unui alt stat și primesc pensii stabilite în baza prevederilor acordurilor internaţionale de securitate socială vor trebui să prezinte, până pe 31 decembrie 2020, certificate de viață la Casa Naţională de Asigurări Sociale. Acest lucru este necesar pentru ca beneficiarii să-și poată primi prestația și în anul viitor.

Este vorba de acele persoane care domiciliază pe teritoriul Bulgariei, Portugaliei, României, Luxemburgului, Estoniei, Cehiei, Austriei, Belgiei, Poloniei, Ungariei, Lituaniei, Germaniei, Turciei şi beneficiază de pensie acordată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Certificatul de viață urmează să fie completat de beneficiarii de pensii stabilite în baza prevederilor acordurilor internaţionale de securitate socială și autentificat de către instituţia competentă a statului contractant unde persoana își are traiul permanent.

Certificatul de viață în original trebuie prezentat la adresa CNAS. În cazul neprezentării acestuia, plata pensiei va fi suspendată din 1 ianuarie 2021. Aceasta va fi reluată din data suspendării, cu condiția prezentării respectivului certificat, atenționează CNAS.

Formularul Certificatului de viață poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS.

Aproape 600 de mii de pensionari vor primi câte 900 de lei>>>

Amintim că moldovenii domiciliați în țările enumerate mai sus și care primesc pensii din Republica Moldova, în baza prevederilor  respectivelor acorduri, au obligația să prezinte anual un certificat care să ateste faptul că sunt în viaţă, până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

În cazul noilor beneficiari, dacă între data depunerii cererii de pensionare şi data primei plăţi a pensiei stabilite prin decizia de acordare a prestaţiei sociale s-au scurs mai mult de 180 de zile calendaristice, aceștia vor primi împreună cu decizia de acordare a prestaţiei sociale și un exemplar al certificatului de viaţă, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze în acest caz după primirea certificatului completat, semnat şi ştampilat, care să ateste că beneficiarul este în viaţă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
străinătate, beneficiari, certificat de viață, pensie
Tematic
Fără cozi la ghișee: Cum va putea fi depusă cererea de reexaminare a pensiei
Cum decurge plata pensiilor și salariilor medicilor în teritoriu


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Cu cine va vota electoratul PDM la prezidențiale

0
Directorul companiei sociologice „Intelect-Grup”, Ian Lisnevschi, a vorbit în studioul Sputnik Moldova cum vor proceda votanții Partidului Democrat și pe cine ar putea ei să-i susțină în turul întâi și doi la alegerile prezidențiale
Expert: Unde ar putea să migreze votanții Partidului Democrat la alegerile prezidențiale

Recent, liderul PD, Pavel Filip, i-a îndemnat pe susținătorii partidului ca aceștea să decidă de unii singuri cu cine să voteze la prezidențiale. Liderul democraților spunea că nu este necesar să le indice colegilor și simpatizanților partidului pe cine dintre candidați să-l susțină, în condițiile în care PD nu și-a înaintat propriul candidat pentru acest scrutin.

Sociologul Ian Lisnevschi spune că recenta decizie a democraților de a-și îndemna alegătorii să voteze cu cine vor ei la prezidențiale ține de strategia pe care a adoptat-o formațiunea dată în aceste alegeri. Totodată, expertul mai spune cum ar putea să se împartă voturile alegătorilor PD-ului pentru cele două tururi de scrutin.

„Dacă ne întrebăm unde se vor regăsi electorii PD-ului la alegerile prezidențiale pentru cele două tururi, o treime dintre ei vor vota cu Igor Dodon, o treime nu vor ieși la vot, iar o parte ar putea să voteze cu partidele de dreapta, nu neapărat cu Maia Sandu. De ce? - pentru că între candidatul PAS la prezidențiale și democrați există animozități, care s-au păstrat încă din campaniile electorale precedente”, a punctat Ian Lisnevschi.

Partidului Democrat, nu participă la alegerile prezidențiale cu propriul candidat. Alegerile prezidențiale în Moldova se vor desfășura pe 1 nioembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, votanți, PD
Tematic
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert


Загрузка...