Sediul Procuraturii Generale

Iată cine sunt pretendenții la funcția de procuror general: Sputnik prezintă numele

300
(reînnoit 11:17 11.09.2019)
Iată cine sunt pretendenții la funcția de procuror general: Sputnik vă prezintă numele celor șapte candidați.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunța în ajun că la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general au depus dosarele șapte candidați.

Sputnik Moldova vă prezintă numele celor șapte pretendenți la fotoliul de procuror general al Republicii Moldova:

  1. GROPA Maxim - procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale;
  2. ISTRATE Anatolie – avocat, ex-procuror;
  3. IVANOV Vsevolod - Procuror în Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Râșcani;
  4. EREMCIUC Roman - Procuror, adjunct al Procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău, șef al Oficiului Centru;
  5. POPA Igor - Procuror, ex - Adjunct al Procurorului General;
  6. POPOV Ruslan - Procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției  politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale;
  7. BULAT Eduard - Adjunct al Procurorului General.

Potrivit Procuraturii Generale, la moment este demarată procedura de verificare a candidaților potrivit rigorilor legii.

CSP a lansat, pe data de 9 august, concursul pentru suplinirea funcției de procuror general al Republicii Moldova. În cadrul acelei ședințe a CSP au fost discuții aprinse cu privire la lansarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a cerut amânarea inițierii acestui concurs pe motiv că acum la Ministerul Justiției se află un proiect de lege de modificare a Legii Procuraturii prin care se propun și unele schimbări la procedura de selectare a candidatului pentru funcția de Procuror General.

Propunerea ministrului Justiției a fost susținută și de membrul CSP, Dumitru Pulbere. Fostul președinte al Curții Constituționale a declarat că acest concurs ar putea fi anulat, dacă proiectul de lege va fi votat de Parlament și promulgat de șeful statului. Dumitru Pulbere a amintit că acum este numit un Procuror General interimar și a propus ca acest concurs să fie lansat în toamnă. 

Președintele CSP, Angela Motuzoc, a declarat că proiectul de lege la care a făcut referire ministrul Justiției nu a fost trimis în CSP pentru consultări.

După câteva minute de deliberări care s-au desfășurat cu ușile închise, CSP a decis să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

Funcția de Procuror General a rămas vacantă după ce Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

În prezent interimatul funcției de Procuror General îl ocupă procurorul Dumitru Robu. Acesta a fost numit în funcție prin decretul președintelui țării din 31 iulie 2019.

Cine poate candida la funcția de Procuror General

Pentru funcția de Procuror General poate candida persoana care întrunește următoarele condiții:

are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;

are calități manageriale;

în ultimii 3 ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;

în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidatul la funcția de Procuror General este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape:

preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;

interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit Legii Procuraturii, candidații sunt evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în baza criteriilor aprobate de Consiliu. Punctajul final reprezintă media punctajului oferit de către toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus, de către Consiliul Superior al Procurorilor, Președintelui Republicii pentru a fi numit în funcția de Procuror General.

Președintele Republicii poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de Procuror General în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia. Refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii.

La propunerea repetată a aceluiași candidat, făcută cu votul a 2/3 din numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Președintele Republicii emite, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea candidatului în funcția de Procuror General.

Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție. După încetarea exercitării mandatului, Procurorul General își poate continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.

300
Tagurile:
concurs, Procuror
Tematic
Săptămâna în care procurorul general va veni în Parlament
Decizie definitivă a CSP în privința noului procuror general interimar
Iată cine este candidatul Parlamentului pentru funcția de procuror general interimar
78 de deputați, inclusiv PDM, au susținut candidatura noului procuror general interimar
Exclusiv Sputnik: Lista candidaților pentru funcția de procuror general interimar


Загрузка...