Câine

Rabia se dezlănțuie în Moldova: Încă trei cazuri de turbare

101
(reînnoit 14:42 09.09.2019)
Trei noi cazuri de rabie, confirmate prin analize de laborator, sunt raportate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). De asemenea, un nou caz de pesta porcină africană la porci domestici a fost constatat în raionul Cahul.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Două bovine din raioanele Căușeni și Râșcani și un câine din raionul Glodeni s-au îmbolnăvit de rabie. Aceste trei noi cazuri de turbare sunt raportate luni, 9 septembrie de ANSA.

Bovină
© Sputnik / Рамиль Ситдиков

După ce au aflat că au un caz de rabie la ferma din sat, localnicii din Opaci, Căușeni, sunt în alertă. Bovină infectată a fost sacrificată, iar cei care au intrat în contact cu animalul, nouă adulți și doi copii, au fost vaccinați.

Angajații fermei de unde provenea animalul infectat erau vaccinați anterior.

Acum o săptămână, ANSA a raportat tocmai 11 animale bolnave de rabie în Republica Moldova: 3 bovine, 3 câini, 3 pisici și 2 vulpi. Totodată, autoritatea a  confirmat 17 focare de pesta porcină africană la porci domestici și la mistreți.

Turbarea – mortală pentru om

Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de rabie (turbare), astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactului cu acesta.

Rabia poate fi prevenită, dar boala, odată instalată în organismul uman, este mortală.

Reamintim că, la mijlocul lunii iunie, un băiat de 11 ani, diagnosticat cu rabie, după ce ar fi fost zgâriat de un câine bolnav, a decedat într-un spital din Chișinău, fiind văzut de medici cu mare întârziere.

În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.

101
Tagurile:
Moldova, turbare, rabie
Tematic
Avertisment pentru toți moldovenii: De ce s-a îmbolnăvit de rabie băiatul de 11 ani
Virus mortal în Republica Moldova: În România sunt decese – precizări oficiale


Загрузка...