laureații Premiului Național 2019

Modele pozitive, demne de urmat, premiate cu 100 de mii de lei de premierul Maia Sandu

211
(reînnoit 19:19 26.08.2019)
Prim-ministrul Maia Sandu, către laureații Premiului Național 2019: „Este foarte important să avem cât mai multe modele pozitive în țara noastră”.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Zece personalități marcante din diverse domenii, știință, tehnologie, cultură și artă, au fost distinse astăzi cu Premiul Național 2019 în cadrul galei organizate cu acest prilej. Premiile au fost înmânate de către prim-ministrul Maia Sandu, care a mulțumit laureaților pentru efort și dedicație, pentru contribuția semnificativă la promovarea țării noastre în lume.

„Aș vrea ca prin aceste premii să vă înmânăm recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru contribuția dvs. la dezvoltarea culturii și științei, la promovarea imaginii Republicii Moldova. Dumneavoastră, în calitate de elită intelectuală, sunteți repere morale pentru întreaga societate. De la dumneavoastră cetățenii învață libertatea de a gândi, învață cum să creezi, să muncești, să fii modest și să reziști”, a punctat Maia Sandu.

Totodată, șefa Executivului a menționat că este de datoria statului să promoveze personalitățile notorii, care reprezintă modele demne de urmat în societate: „Este foarte important să avem cât mai multe modele pozitive în țara noastră, iar statul are datoria să recunoască aceste modele și să le promoveze. Să promoveze valori adevărate, nu pseudovalori care servesc o putere sau alta. Îmi doresc foarte mult ca din experiența dvs. să se inspire și copiii, și tinerii, să învețe să-și urmeze visurile, pasiunile, chiar dacă știu că este destul de greu să faci artă, să faci știință în Republica Moldova. Dumneavoastră sunteți un exemplu de perseverență, sunteți un exemplu de urmat”.

La rândul lor, laureații au mulțumit pentru aprecierea muncii lor și au menționat că Premiul Național reprezintă o onoare, dar și o mare responsabilitate față de întreaga societate pentru rezultatele activității lor.

„Cred că este un semnal important că și oamenii tineri care încearcă să-și facă treaba bine pot fi remarcați când nu este prea târziu, când se pot bucura din plin de această recunoștință. Voi încerca să extind această bucurie în rândul iubitorilor de carte prin organizarea unor lucruri frumoase care să promoveze lectura.”, a precizat tânăra scriitoare Tatiana Țîbuleac, laureată a Premiului Național 2019.

„Considerați că acesta este un suport pentru angajamentul nostru de viitor de a ne implica în noi proiecte științifice în scopul creării și implementării în economia țării a noilor biotehnologii performante care ar asigura populația țării cu produse agricole de înaltă calitate.”, a declarat Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, cu o experiență de 40 de ani în domeniu.

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile  în diverse domenii de activitate.

 • Prezentăm mai jos lista beneficiarilor Premiului Național 2019
 • Alexei Sainciuc, pictor și grafician de carte, pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale;
 • Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă, pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume;
 • Gheorghe Urschi, actor, regizor, scriitor, pentru Opera Omnia;
 • Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, profesoară cercetătoare;
 • Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice, conferențiară cercetătoare;
 • Larisa Andronic, doctor în științe biologice, conferențiară cercetătoare;
 • Svetlana Smerea, doctor în științe biologice, conferențiară cercetătoare, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale;
 • Valentin Butnaru, prozator, dramaturg, pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova;
 • Tatiana Țîbuleac, scriitoare, pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan european;
 • Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.
211
Tagurile:
Maia Sandu, lei, premiati, Modele
скамейка

În Moldova vor fi impuse noi restricții: Când vor fi cunoscute detaliile

218
Ministerul Sănătății este îngrijorat de înrăutățirea situației epidemice legate de răspândirea noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Vineri va fi convocată o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică la care urmează să fie aprobate noi măsuri privind ocrotire sănătății. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.

Instituția precizează că, în contextul situației epidemice nefavorabile, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc ”a convocat în ședință specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a discuta și înainta Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică măsuri restrictive menite să reducă cazurile de infecție cu COVID-19”.

”Mâine, urmează CNESP să se întrunească într-o ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, este precizt în comunicatul Ministerului.

O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci>>>

De menționat că în unele instituții de învățământ din Capitală părinții au fost anunțați deja că de vineri elevii vor fi trecuți iarăși la instruirea online din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Amintim că joi au fost anunțate alte 1736 de cazuri confirmate de COVID-19. Este în creștere alarmantă și numărul cazurilor grave, dar și al deceselor

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

218
Tagurile:
COVID-19, restricții, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii


Загрузка...
Microfon în studioul Sputnik

Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

64
(reînnoit 21:56 25.02.2021)
Tot mai mulți copii sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și cum poate fi prevenit fenomenul?
Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

În anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale. Despre acest lucru a anunțat ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să amenințe minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

În acest sens, Rozalina Crudu a remarcat rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
copii, online, abuz
Tematic
Minori certați cu legea: Iată ce ilegalități grave au comis - Video


Загрузка...