Perfuzie

Mâncarea ce i-a otrăvit pe nuntașii din Chișinău: Groaznic ce a găsit ANSA la restaurant

867
(reînnoit 14:30 21.08.2019)
Bucate infestate cu Salmonella, bacterii coliforme și angajați care nu au fost supuși examenului medical – acestea sunt concluziile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu privire la toxiinfecția alimentară din 10 august, la o nuntă din Chișinău.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. ANSA precizează că, dintre cele 74 de persoane care au participat la nunta respectivă, 39 au fost infectate cu Salmonella enteritidis.  

În spital au fost internați cu toxiinfecție alimentară 44 de nuntași, iar alții șase, deși se simțeau rău, au refuzat spitalizarea.

Potrivit ANSA, din cei 25 de angajați ai localului în care a fost organizată nunta, 10 persoane nu trecuseră examenul medical, iar 20 nu au urmat instruirea igienică sau le expirase termenul instructajului.

În cadrul controlului inopinat la sala de festivități, inspectorii sanitari au prelevat zeci de probe de bucate gătite și materii prime.

După ce a servit delicatese cu Salmonella, local și-a suspendat activitatea

Rezultatele de laborator au demonstrat prezența Salmonellei enteritidis și a bacteriilor coliforme în bucate preparate, precum friptură de porc, ruladă de pui, fileu de somon sărat și fileu de somon neprelucrat.

Inspectorii au constatat că toate produsele alimentare și băuturile servite la nuntă erau însoțite de acte ce atestă proveniența și calitatea lor. Produsele de patiserie și tortul, furnizate de o companie din municipiul Bălți, erau de asemenea însoțite de certificate de calitate, dar au fost livrate cu transport neautorizat, fără condiții termice speciale și în lipsa facturii de transport și a bonului de casă.

Din cei 25 de angajați ai localului, 10 persoane nu trecuseră examenul medical, iar 20 nu au urmat instruirea igienică sau le expirase termenul instructajului.

Pe 19 august, administrația localului în care a avut loc nunta a depus o cerere privind „sistarea activității pe termen nedeterminat, până la înlăturarea deplină a neconformităților constatate”.

Și firma din Bălți ce a livrat tortul mirilor și-a suspendat activitatea

Concomitent, a fost efectuat și un control inopinat la unitatea din Bălți care a livrat  produsele de patiserie și tortul pentru nuntă.

Și acest agent economic și-a sistat temporar activitatea, după constatarea mai multor neconformități:

- Lipsa contractului de prestări servicii cu un laborator acreditat;

- Nerespectarea periodicității efectuării analizelor de laborator la produsul finit;

- Lipsa contractului Dezinfecție Dezinsecție și Deratizare;

- Nu se fac înregistrări corecte în registrele de evidență a unității;

- Termometrele nu sunt verificate metrologic;

- Instrucțiunea tehnologică și certificatul de calitate nu corespund legislației în vigoare;

867
Tagurile:
ANSA, Chișinău, restaurant, nunta, Otrăvit, Mâncare
Tematic
La ce să fim atenți când cumpărăm torturi pe Internet: Avertisment oficial
Noi detalii în cazul nuntașilor intoxicați: A fost anunțată cauza
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

48
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

186
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...