Elev la școală

Haine și încălțăminte pentru școală: Cât vor cheltui părinții din Chișinău - sondaj

163
(reînnoit 15:16 20.08.2019)
Doi din zece locuitori ai Chișinăului (21%) au copii ce vor merge la școală în septembrie. Doar un părinte din trei are un câștig lunar între 10.000 și 15.000 de lei, potrivit unui studiu sociologic.

CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Pentru a le cumpăra copiilor haine și încălțăminte de școală, 45% dintre familiile din Chișinău vor cheltui până la sfârșitul lunii august între 1.000 și 3.000 de lei, 23% - între 2.000 și 3.000 de lei, iar 8% - mai puțin de 1.000 de lei.

Doar doi din zece părinți planifică să cheltuie peste 4.000 de lei pentru hainele și încălțămintea de școală a copilului.

Datele sunt desprinse dintr-un nou studiu sociologic.

2 din 10 locuitori ai capitalei au copii care vor merge la școală în septembrie
© Photo : Magenta Consulting
2 din 10 locuitori ai capitalei au copii care vor merge la școală în septembrie

Pentru rechizitele școlare, 45% dintre participanții la sondaj planifică să cheltuie între 500 și 1.000 de lei.

Ghiozdane noi vor avea copiii a 66% dintre cei chestionați.

Mai mult de o jumătate dintre părinți vor cumpăra și cadouri sau flori pentru profesori.

Doar 16% dintre părinți intenționează să le cumpere copiilor telefoane noi și alte gadgeturi în preajma noului an de studii.

Ce produse intenționează chișinăuienii să procure pentru anul școlar ce urmează?
© Photo : Magenta Consulting
Ce produse intenționează chișinăuienii să procure pentru anul școlar ce urmează?

Sondajul a fost efectuat de Compania „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 951 de persoane, cu vârsta de 18+, locuitori ai Capitalei, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Datele au fost colectate în perioada iulie – august 2019, prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing).

Recomandări pentru alegea unor obiecte, rechizite și accesorii de calitate le-a oferit părinților invitatul Radio Sputnik Sergiu Zestrea, inspector principal la Direcția Asigurarea Intereselor Consumatorilor.

Înainte de a cumpăra haine, ghiozdane și rechizite școlare, părinții sunt sfătuiți să solicite avizul sanitar, ca o garanție a faptului că acestea nu conțin substanțe toxice sau alergeni.

De asemenea, să nu uite să ceară și bonul de casă, pentru a confirma cumpărătura, în cazul depistării ulterioare a unor nereguli.

Caietele calitative pot fi recunoscute după consistența hârtiei.

Potrivit specialistului, ghiozdanul trebuie să fie ușor, confecționat din material rezistent și impermeabil.

De asemenea, ghiozdanul ar trebui să fie dotat cu benzi reflectorizante - datorită lor, copilul va fi vizibil pentru conducătorii auto atunci când traversează strada în timpul serii.

163
Tagurile:
sondaj, Chișinău, Părinți, cheltuieli, școala, încălțăminte, haine
Tematic
De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele
Cine câștigă cel mai bine în Moldova: Salariul mediu pe domenii
Oficial: Salariul mediu în Moldova și în țările vecine
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID - 19: Mai puține cazuri noi, dar sunt multe decese

10
(reînnoit 17:45 26.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 71.811 de cazuri. Ministerul Sănătății anunță că 15 persoane, inclusiv un medic, au decedat ca urmare a COVID-19 în ultimele 24 de ore.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Alte 308 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate luni, 26 octombrie în Republica Moldova, după efectuare a 1.432 de teste (primar – 1.268 şi repetat – 164).

Dintre cazurile noi, 5 sunt de import (Turcia-3, SUA-1, România-1), a informat Ministerul Sănătății.

Dintre noii infestați, 18 sunt lucrători medicali: medici - 9, asistenți medicali - 9.

Ministerul a anunțat că, în ultimele 24 de ore, 15 persoane au decedat ca urmare a COVID-19,  numărul total al deceselor din cauza coronavirusului ajungând la 1.700 de cazuri.

Printre cei decedați de ieri până astăzi se află și un medic - traumatologul Vasile Hîrbu, de 70 ani, care activa în cadrul Spitalului Raional Donduşeni.

„Regretăm nespus pierderea unui specialist care s-a dedicat profesiei cu responsabilitate şi dăruire faţă de pacienţi. Exprimăm sincere condoleanţe familiei, apropiaţilor şi întregului colectivul al IMSP SR Donduşeni. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a scris Ministerul Sănătății.

Până astăzi, 48 de lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

La ora actuală, 7.208 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, iar 25.220 sunt sub supraveghere la domiciliu, a precizat ministerul.  

În ultimele 24 de ore, alte 440 de persoane au fost tratate și externate. În total, 52.730 de persoane au fost tratate până acum de COVID-19.

Despre starea de sănătate a persoanelor infectate, ministerul precizează: 802 sunt în stare gravă (43 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.249 au o stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...
Elevi

Crește numărul elevilor testați pozitiv cu COVID

23
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a prezentat informații actualizate privind situația epidemică în instituțiile de învățământ din țară.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Crește numărul elevilor testați pozitiv la noul tip de coronavirus, dar și a celor care se află în regim de autoizolare. De la 265 cât erau acum cinci zile, numărul elevilor infectați a ajuns la 291. La fel, a crescut și numărul celor care se află în autoizolare, de la 6 334 la 6 882 de elevi.

Ministerul informează că 384 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 347 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar s-au infectat cu COVID 66 de persoane, iar alte 71 se află în autoizolare.

Ce ține de instituțiile de educație timpurie, situația este diferită. A scăzut numărul copiilor infectați, dar a crescut cel al cadrelor didactice. Opt copii și 93 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul cornavirus. Alți 606 copii, dar și 111 cadre didactice se află în autoizolare. Pe 19 octombrie, zece copii care frecventează instituțiile de educație timpurie din țară erau pozitivi la noul tip de coronavirus. La acea dată, 83 de cadre didactice erau confirmate pozitiv cu noul coronavirus. La fel, 757 de copii și 113 de cadre didactice se aflau în autoizolare.

Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1146 de instituții de învățământ. În prezent, 8 instituții și 29 grupe de copii se află în carantină.

Cazuri de infectare au fost raportate și în învățământul profesional tehnic. Astfel, în perioada 19-23 octombrie au fost înregistrați 15 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, zece cadre didactice și doi – reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 15 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În aceiași perioadă, în învățământul superior, zece studenți sunt confirmați cu Covid-19, iar 126 de studenți se află în autoizolare. La fel, șapte cadre didactice au fost testate pozitiv, iar în autoizolare se află 18. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 10 persoane.

De precizat că peste 650 de instituții de învățământ din țară vor rămâne închise a doua zi după alegeri. Este vorba în special de instituțiile în cadrul cărora vor activa secții de votare. Comisia Electorală Centrală a transmis către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării un document cu lista secțiilor de votare deschise pentru scrutinul din 1 noiembrie. Astfel, din totalul de 2 143 de secții, 654 sunt în sediile instituțiilor de învățământ. Cele mai multe, 196 de secții, vor fi deschise în municipiul Chișinău, iar 47 în municipiul Bălți. Toate aceste instituții vor rămâne închise a doua zi după alegeri pentru ca spațiile să fie dezinfectate. Procesul educațional se va desfășura la distanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Teste, testari
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Important: Cum ne protejăm sănătatea de gripă și COVID


Загрузка...