Tatiana Stradnic

Plini de datorii: Greșeala moldovenilor care au mers fără poliță medicală peste hotare

667
(reînnoit 09:38 17.08.2019)
Asigurarea medicală pentru străinătate costă doar 45-70 de eurocenți pentru fiecare zi de călătorie. Având-o, poți beneficia de servicii medicale de până la 50 de mii de euro în spitale de peste hotare.

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Un bărbat din Chișinău a refuzat sugestia unui agent de asigurări de a-și perfecta o asigurare medicală pentru străinătate înainte de a merge la Paris. Peste o vreme, acesta a vizitat compania de asigurări a cărei ofertă o refuzase și a povestit în ce situație dificilă s-a pomenit în lipsa poliței.

Operația de apendicită efectuată în Franța l-a costat 3.000 de euro

În Franța a avut un acces de apendicită și a fost operat de urgență. Operația care i-a fost făcută în Franța l-a costat în total 3.000 de euro, bani pe care i-au plătit din buzunarele lor copiii săi, la care se afla în vizită. Dacă ar fi avut asigurare medicală pentru străinătate, pentru care la Chișinău ar fi plătit vreo 5 euro, nu și-ar fi umplut copiii de datorii.

Bărbatul le-a recomandat agenților de asigurări să fie mai insistenți în discuțiile cu clienții care au programate călătorii peste hotare, iar aceștia au strâns din umeri, amintindu-și cum nu au reușit să-l convingă.  

Întâmplarea a fost povestită de Tatiana Stradnic, director de filială la o companie de asigurări din Chișinău, invitată în studioul Radio Sputnik.

Cazuri similare nu sunt puține.

Având o poliță medicală pentru străinătate, cetățenii care s-au îmbolnăvit în timpul călătoriei sunt tratați în spitale, toate cheltuielile fiind acoperite de asigurare.

Polița acoperă 30 de mii de euro în Europa și 50 de mii de euro în SUA   

O asemenea poliță nu costă scump: de la 45 până la 70 de cenți pe zi. De exemplu, dacă persoana programează o vizită de 10 zile în Europa, asigurarea pentru întreaga perioadă îl va costa numai 4,5 euro. În baza unei asemenea polițe de asigurare, dacă se îmbolnăvește brusc, poate beneficia de asistență medicală în valoare de până la 30 de mii de euro.

Prin urmare, Tatiana Stradnic le recomandă tuturor moldovenilor ca, înainte de a pleca în călătorie peste hotare, să treacă pragul unei companii de asigurări și să-și perfecteze o asemenea poliță medicală. La nevoie, titularul poliței trebuie doar să telefoneze la numărul indicat pe document, pentru a contacta compania de asistență responsabilă, iar aceasta își va asuma toate grijile legate de plăți.  

Pentru SUA, o zi de călătorie acoperită de polița medicală costă cel mai scump - 70 de eurocenți. Totodată, asigurarea costă mai mult pentru copiii de până la un an și pentru persoanele trecute de 60 de ani, considerându-se că în cazul lor și riscurile de îmbolnăvire sunt sporite.

În baza asigurării medicale pentru străinătate, persoana poate beneficia de servicii de asistență medicală de până la 30 de mii de euro în Europa, de până la 40 de mii de euro în Asia și de până la 50 de mii de euro în SUA, Canada, Israel și Australia.

Dumnezeu te păzește, dar trebuie să ai și tu grijă

„Moldovenii spun că Dumnezeu o să-i păzească. Da, Dumnezeu o să te păzească, dar trebuie și tu să ai grijă”, a constatat Tatiana Stradnic.

„Niciun stat străin nu este obligat să aibă grija ta, pentru el își are cetățenii lui. Noi suntem obligați să avem polița de asigurare medicală”, a adăugat specialistul în asigurări.

Semnalăm că moldovenii își asigură în primul rând mașinile, pentru că polițele auto sunt obligatorii, în timp ce contractele vizând asigurările de sănătate și de viață sunt nepopulare în Republica Moldova.

„Asigurarea este importantă pentru a evita situațiile de criză apărute ca urmare a situațiilor mai puțin fericite, situații care ne produc fie o pagubă sănătății, fie o pagubă materială. Dacă sunt asigurate, persoanele care se confruntă cu asemenea situații pot reveni rapid la situația anterioară sau, cel puțin, să compenseze o mare parte a pierderilor. În Republica Moldova acest lucru nu este răspândit și acest aspect înseamnă pierderi pentru economia națională”, a comentat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

667
Tagurile:
peste hotare, greșeala, moldoveni, datoriii, polița medicală
Tematic
Riscuri majore pentru sănătate: Cod Galben de caniculă și presiune atmosferică scăzută
Ce trebuie să faci dacă ai pierdut documentul de călătorie și cum obții unul temporar
Inspectoratu general al poliției

Băiatul de 6 ani care a dispărut, este de negăsit: Poliția cere ajutorul cetățenilor- Foto

40
(reînnoit 11:07 28.05.2020)
Conducerea Inspectoratului General de Poliție cere ajutorul cetățenilor pentru a-l găsi pe băiatul de 6 ani din raionul Hâncești care a dispărut acum două zile.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. În data de 26 mai, poliția din Hâncești a fost sesizată de către o femeie care a anunțat că băiatul său de 6 ani a plecat într-o direcție necunoscută și este de negăsit. În acea zi, copilul se afla acasă cu încă doi frați, în timp ce părinții erau la serviciu. Imediat, toți angajații Inspectoratului de Poliție din Hâncești au format mai multe grupuri și s-au divizat pentru a-l căuta pe băiat.

Copilul dispărut la Hâncești
© Photo : IP Hâncești
Copilul dispărut la Hâncești

Ultima dată băiatul a fost văzut îmbrăcat într-un maiou galben, blugi verzi și avea în picioare șlapii rozi ai mamei sale. Locuința familiei se află în apropiere de pădure, astfel oamenii legii au început căutările în zona respectivă. 

”În cadrul acțiunilor de căutare au fost chestionate rudele și vecinii. Au fost supuse verificării subsolurile, fântânile, toate locurile posibile unde se putea afla copilul. În proces au utilizat acel serviciul chinologic și drone. La fel, au fost implicați salavatori și  carabinieri. Facem apel către comunitate pentru a veni în ajutorul poliției ca să aflăm locul aflării copilului. Vă rugăm să nu difuzați informații false pe rețelele de socializare”, a declarat Aliona Dragomirețcaia, șefa Secției Siguranță Minori din cadrul IGP.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, pe parcursul ultimilor patru luni, s-au înregistrat 307 cazuri privind dispariția copiilor. 232 de copii au plecat din propria familiei, restul au plecat din centre de plasament sau instituții rezidențiale. 185 erau fete, iar 122 - băieți. Din numărul total, 77 de copii aveau sub 13 ani, 148 - între 14 și 15 ani și 82 de copii aveau între 16 și 17 ani. 

Motivul plecării voluntare de la domiciliu:

  • Copii invocă că sunt neglijați în cadrul familiei.
  • Consumul de băuturi alcoolice de către părinți.
  • Restricțiie exagerate din partea părinților.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Poliție, Copil dispărut
Tematic
Un copil de doi ani a murit, după ce a fost lovit de o mașină pe stradă
Tragedie cumplită în raionul Drochia: Un copil de opt ani a fost găsit mort lângă un râu


Загрузка...
Justiţie

A fost stabilită data Adunării Generale a Procurorilor: Iată când va avea loc întrunirea

60
(reînnoit 10:42 28.05.2020)
În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor a fost luată decizia ca în data de 1 iulie să fie organizată Adunarea Generală a Procurorilor.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, cu vot unanim, au luat decizia ca în data de 1 iulie să fie organizată Adunarea Generală a Procurorilor. La întrunire urmează să fie discutate mai multe subiecte. 

”Se va discuta despre condițiile de examinare a contestațiilor, alegerea membrilor procurori și a suplianților acesta în Colegiul pentru selecția și Cariera Procurorilor, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Procurorilor și Colegiul de Disciplină și Etică. În dependență de situația care va fi în stat, așa se va conforma și Consiliul Superior al Procurorilor cu convocarea Adunării Generale”, Angela Motuzoc, a menționat șefa Consiliului Superior al Procurorilor.  

Decizia privind data organizării Adunării Generală a Procurorilor urmează să fie publicată pe pagina web a Procuraturii Generale și a Consiliului Superior al Procurorilor.

Această hotărâre poate fi contestată. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Procurori
Tematic
Procuratura, în regim special: Cinci zile de odihnă pentru procurori  
A semănat discordie: Cum a reușit Morari să-i facă pe procurori și judecători să se certe


Загрузка...