Vldimir Filat

Filat va ieși mai devreme din închisoare

511
Vladimir Filat va ieși din închisoare cu doi ani mai devreme. Acesta urmează să părăsească penitenciarul în vara anului 2021.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Fostul premier moldovean Vladimir Filat, condamnat pentru corupție la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, va ieși din penitenciar mai devreme cu 685 de zile. Decizia a fost luată acum două zile de judecătorul Constantin Damaschin de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Astfel, Filat urmează să fie eliberat în vara anului 2021.

Decizia instanței de la Ciocana a fost luată în baza plângerii depusă de deținutul Filat împotriva condițiilor de detenție. La baza deciziei judecătorești stă decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), din 28 martie, care a respins ca inadmisibilă cererea depusă de avocații lui Vladimir Filat privind condițiile de detenție.

CEDO a examinat cererile a cinci reclamanți din Republica Moldova, care s-au plâns în fața Curții în baza Articolului 3 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertății Fundamentale, invocând condițiile materiale inadecvate de detenție și, în unele cereri, lipsa asistenței medicale corespunzătoare, precum și lipsa unui remediu efectiv pentru realizarea drepturilor lor. Este vorba despre cererile depuse de avocații cetăților Vladimir Țurcanu, Chirică Lazăr, Roman Zvezdenco, Ion Moțpan și ai fostului premier Vladimir Filat. 

Penitenciar
© Sputnik / Мирослав Ротарь

În decizia sa Curtea a avut în vedere noul remediu preventiv și compensatoriu pentru condițiile inadecvate de detenție, instituit în Republica Moldova în baza Legii nr. 163 din 20 iulie 2017, în vigoare din 1 ianuarie 2019, și a Legii nr. 272 pentru modificarea Codului de procedură penală. Curtea a considerat că noul remediu instituit prin aceste legi ar putea fi considerat a priori efectiv pentru contestarea condițiilor inadecvate de detenție în Republica Moldova.

Decizia luată marți după-amiază de judecătorul Damaschin încă nu a fost publicată pe site-ul instanței. Nici avocatul lui Filat, Victor Munteanu, nu a făcut încă nicio declarație publică cu privire la acest subiect.

Potrivit noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală, persoanele care au depus plângeri în fața CEDO, pot depune un nou apel în instanțele naționale pentru a denunța condițiile de detenție. Astfel, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a menținut, la 12 decembrie 2017, deciziile Judecătoriei Buiucani și a Curții de Apel Chișinău, prin care Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Ultima oră: Instanța a decis că Vladimir Filat rămâne în închisoare până în 2024>>>

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

511
Tagurile:
detenție, Vlad Filat
Tematic
Filat, dezvăluiri din închisoare: a vorbit despre întâlnirea cu Plahotniuc
CNA nu confirmă întâlnirea Filat–Plahotniuc: Cum anume a verificat informația
Natalia Toma

Aveți grijă ce fac copiii pe internet! Iată ce lucruri grave li se pot întâmpla

17
(reînnoit 10:25 28.02.2021)
Tot mai mulți copii au fost abuzați în mediul online în pandemie, arată datele statistice. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu, a anunțat că pe parcursul anului 2020 poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să șantajeze minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

Copiii abuzați - singuri în fața problemelor!

Psihologul Natalia Toma a menționat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

Potrivit speciliștilor, rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii este esențială în această situație. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
psiholog, abuz
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Seismograf

Două cutremure s-au produs în zona Vrancea: Cum s-au resimțit în Moldova

79
(reînnoit 10:10 28.02.2021)
În noaptea de 27 spre 28 februarie, în România s-au produs două cutremure, unul dintre care a fost resimțit și de locuitorii din sudul Moldovei. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, în ziua de 27 februarie 2021, la ora 23:13:10 (ora locală a României) s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 126 km, în zona seismică Vrancea, Buzău.

Cutremur în Vrancea, România (Harta)
© Screenshot / INCDFP
Cutremur în Vrancea, România (Harta)

Acesta este cel mai puternic cutremur produs în luna februarie a acestui an în România. Vibrațiile scoarței terestre, care au avut loc în țara vecină, au putut fi resimțite și de locuitorii Moldovei.

Harta propagării undei seismice
© Screenshot / INCDFP
Harta propagării undei seismice

La câteva ore diferență, dar deja în data de 28 februarie, România a mai fost zguduită o dată, dar de această dată intensitatea a fost mai slabă. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 28 Februarie 2021, la ora 02:11:54 (ora locală a României) s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 133 km în zona seismică Vrancea. 

În luna februarie, în România au fost înregistrate 28 de cutremure.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Zona Vrancea, munții Vrancea, magnitudine, România, cutremur
Tematic
Video: Cutremur extrem de puternic în Japonia – Tokyo este afectat


Загрузка...