Automobile în Chișinău

Pericolul călătoriei cu mașina de ocazie: Sfaturi ale Poliției ce-ți pot salva viața

220
(reînnoit 12:28 01.08.2019)
Autoritățile Republicii Moldova sunt preocupate de îmbunătățirea sistemului de localizare și salvare a oamenilor. Poliția a difuzat un set de recomandări ce vizează siguranța călătoriilor cu mașinile de ocazie.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Sechestrarea și apoi omorârea unei adolescente din România de către șoferul mașinii de ocazie în care urcase a alertat și autoritățile Republicii Moldova.

Reamintim că fata reușise să apeleze Serviciul 112, dar poliția și salvatorii nu au reacționat în timp util, constatându-se mari neajunsuri ale sistemului de localizare din România.

Serviciul 112 al Republicii Moldova s-a autosesizat după crima terifiantă din țara vecină și a explicat, printr-un comunicat de presă, care sunt modalitățile de localizare a terminalului apelantului.

Miercuri, 31 iulie, îmbunătățirea intervențiilor pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate a fost tema unei ședințe în care au fost convocați șefii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului 112, Inspectoratului General de Poliție, precum și secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii. La ședință a participat și vicepremierul, ministrul de Interne, Andrei Năstase.

De asemenea, Poliția a difuzat un comunicat de presă cu un set de recomandări referitoare la călătoriile cu mașinile de ocazie:  

 • Evitați să urcați singur într-o mașină de ocazie.
 • Întotdeauna găsiți un tovarăș de drum.
 • Nu plecați de acasă fără să vă anunți familia unde mergeți, atunci când faceți autostopul.
 • După ce ați urcat în mașină, transmiteți un mesaj cu atributele de identificare ale automobilului (numărul de înmatriculare, culoarea, marca) unei persoane din familie sau care vă așteaptă la destinație.
 • Comunicați locul de unde ați fost preluat și ora la care ați pornit la drum.
 • Alegeți să vă așezați pe scaunul din dreapta-față a mașinii, dacă acest loc e liber! Deseori, ușile din spate nu se pot deschide din interior, având încuietori speciale, pentru a-i împiedica pe copii să le deschidă accidental.
 • Păstrați telefonul mobil într-un loc accesibil, pentru ca în cazurile de urgență să puteți apela un contact de încredere predefinit sau tasta SOS, pentru a furniza locația exactă.
 • Nu oferiți informații personale șoferului mașinii de ocazie, cum ar fi: adresa domiciliului, numărul de telefon etc.
 • Purtați un obiect inofensiv pentru viața și sănătatea dumneavoastră, dar care vă  oferă un plus de siguranță în situațiile periculoase.
 • Evitați să urcați într-un automobil în care se află o singură persoană. Cea mai sigură variantă ar fi ca în mașină să fie o familie cu copii sau un cuplu.
 • Fiți atenți la traseul urmat de șofer. Dacă se abate de la cel inițial, indiferent de motiv, rugați-l să oprească și coborâți rapid din mașină.
 • Nu urcați în mașina oricui. Refuzați un șofer, dacă abordarea acestuia nu este cea potrivită.
 • Evitați să vă deplasați cu mașinile de ocazie pe durata nopții. Dacă v-ați pomenit într-o asemenea situație imprevizibilă, fiți prudenți și asigurați-vă propria siguranță.
 • Inisistați că sunteți așteptați de urgență la capătul traseului, pentru a induce faptul că lipsa voastră va fi observată imediat.
 • Dacă șoferul nu-ți inspiră încredere sau te simți în pericol, solicită respectuos un popas și cere ajutorul Poliției, la 112, sau oamenilor din preajmă.
 • Întotdeauna este de preferat un mijloc de transport în comun care, deși nu este la fel de comod, este mult mai sigur.
220
Tematic
Aproximativ 62 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false
Crima terifiantă de la Caracal: Serviciul 112 din Moldova vine cu precizări importante
Recomandări importante pentru călători, după tragediile din gările Germaniei
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

27
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...