Cablu electric pe tulpină de copac

Pericol de moarte pentru persoanele care fac asta: Avertismentul Union Fenosa

928
(reînnoit 15:43 28.07.2019)
Contrar tuturor normelor legale, plantarea pomilor fructiferi în zona de protecție a rețelelor electrice este ceva obișnuit, fiind vorba mai ales de nuci, chiar dacă această ocupație aparent inofensivă se poate solda cu tragedii.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. În fiecare an au loc tragedii în timpul culesului nucilor de pe copacii care cresc în apropierea liniilor electrice. Acest lucru se întâmplă în pofida avertismentelor făcute de distribuitorul de energie electrică, pentru mulți moldoveni aceasta fiind o sursă suplimentară de venit. Anul trecut, de exemplu, trei copii și-au pierdut viața, într-o perioadă scurtă, fiind electrocutați în timp ce culegeau nuci. În toate cazurile, victimele s-au apropiat la o distanță inadmisibilă de conductorul neizolat al liniei electrice.

Și cum în piețe a început deja comercializarea miezului de nucă din recolta nouă, „Red Union Fenosa” atenționează iarăși populația și agenții economici asupra pericolului iminent și îi îndeamnă să respecte cu strictețe regulile de securitate electrică.

Astfel, odată cu demararea activităților sezoniere de recoltare a nucilor, Red Union Fenosa” atrage atenția tuturor celor implicați  în aceste lucrări, dar și a autorităților publice locale asupra necesității respectării stricte a regulilor de securitate electrică și de protecție împotriva electrocutărilor în timpul strângerii nucilor de pe copacii din apropierea liniilor electrice aeriene ( LEA) sau a altor instalaţii electrice: posturi de transformare, panouri şi cutii de distribuţie, etc.

Analiza unor cazuri de electrocutare care au avut loc anterior în timpul unor astfel de lucrări au arătat că persoanele implicare în activităţi de colectare a nucilor nu ţin cont de aflarea la distanţe inadmisibile de la conductorii aflaţi sub tensiune, utilizează diverse ţevi, bare metalice sau crengi verzi pentru a scutura nucile, neglijând riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau de a crea un arc electric.

De asemenea ei nu ţin cont de căderea precipitaţiilor, de umiditatea solului și a celei din atmosferă, care facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul diferitor obiecte folosite în calitate de instrument de lucru. Chiar şi atingerea conductorilor electrici de crengile verzi  sau umede ale copacilor poate fi cauza unui accident cu consecinţe grave pentru persoanele aflate în acel moment pe copac.

Întreprinderea „Red Union Fenosa” efectuează în mod planificat inspectări și lucrări de tăiere a vegetaţiei în zonele de protecţie ale LEA şi a instalaţiilor electrice, dar populaţia trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune şi să renunţe la aceste activităţi.

În acest context,  întreprinderea solicită să fie respectate următoarele reguli:

  • nu urcaţi pe copacii prin coroana cărora trec conductorii liniilor electrice aeriene sau care se află în apropierea LEA;
  • nu permiteţi copiilor să culeagă fructe de pe pomii din preajma LEA şi a instalaţiilor electrice sau să se joace în preajma acestora;
  • nu vă apropiaţi de conductoarele liniilor electrice, întrerupătoare şi alte echipamente electrice şi nu le atingeţi;
  • nu vă apropiaţi şi nu atingeţi conductoarele care atârnă suspect în urma unor intemperii în apropierea instalaţiilor electrice;
  • nu deschideţi sub nici un motiv  uşile  posturilor de transformare, a panourilor de distribuţie şi a cutiilor de cablu;
  • nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene;
  • nu legaţi animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;
  • nu pătrundeţi în încăperile punctelor de transformatoare şi ale altor instalaţii electrice.

Despre orice defecţiune sau accidente informaţi imediat întreprinderea furnizoare de energie electrică prin intermediul Oficiului  24 de ore la numărul de telefon 022- 43-11-11.

928
Tagurile:
avertizare, nuci, recoltare, Union Fenosa, Moldova
Medicina

Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară

7
(reînnoit 09:57 27.11.2020)
A doua tranșă de vaccin antigripal achiziționate din Federația Rusă au ajuns în Republica Moldova. Alt lot va veni în decembrie, din SUA.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Peste 90 de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova, informează Ministerul Sănătății. Cele 93 de mii de doze sunt din lotul de 100 de mii achiziționat din Federația Rusă. Prima tranșă de șapte mii de doze a ajuns la începutu lunii noiembrie.

Vaccinurile vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. În această categorie se înscriu lucrătorii medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.    

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția că imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. De asemenea, MSMPS recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Alte 100 de mii de doze urmează a fi livrate în țară la începutul lunii decembrie curent. Dintre acestea, 85 de mii de doze, oferite cu titlu de donație din partea Statelor Unite ale Americii și 15 mii de doze achiziționate de către Republica Moldova prin intermediul UNICEF. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
nevaccinarea voluntară, doze de vaccin, vaccinare copii, Vaccinuri


Загрузка...
Ceață în Chișinău

Aveți grijă la drum: A fost instituit cod galben de ceață

15
(reînnoit 09:54 27.11.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod galben de ceață pentru centrul și sudul țării, care a intrat în vigoare în această dimineață și se va menține pe tot parcursul zilei.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Ceața densă va acoperi astăzi centrul și nordul țării. În perioada indicată, se va menține ceaţă cu vizibilitatea de 200 de metri şi chiar mai puţin în unele zone. În aceste condiții, șoferii și pe pietonii sunt îndemnați să fie foarte prudenți și să manifeste calm și respect reciproc.

Cod Galben de ceață
Cod Galben de ceață

Pentru vineri, 27 noiembrie, meteorologii anunță vreme fără precipitații, cu cer parțial acoperit de nori. Maximele termice ale aerului vor atinge valori de +5..+8 grade Celsius în nord, +6..+9 grade în centru și +7..+10 grade în sud. Presiunea atmosferică va fi rridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de până la 5 metri pe secundă. Sâmbătă sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în nord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
Cod galben, ceață densă, ceață
Tematic
Ceață, frig și ploi: Prognoza meteo pentru 7 zile
Astăzi - Cod Galben de ceață: Prognoza meteo pentru 7 zile 


Загрузка...