CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. Angela Gonța, fostă soție a lui Vlad Filat, a publicat un mesaj pe rețelele de socializare, după interviul acordat de fostul prim-ministru Filat și difuzat pe TV8, în care menționează că îi înțelege pe cei care sunt dezamăgiți de interviu și că așteptările sunt mari.
”Văd multă lume dezamăgită de interviul lui Filat. Și vă înțeleg. Așteptările sunt mari. Dar”, a scris Gonța.
Jurnalista a făcut și niște afirmații tari, chiar șocante, menționând că rudele lui Filat primeau acasă, după încarcerarea acestuia, cearșafuri pline de sânge.
„Dacă o să vă spun că rudele lui primeau acasă din închisoare cearșafuri pline de sânge o să mă credeți? Bănuiesc că nu. Pare ireal. Dar noi am trăit asta”, a punctat Gonța.
Ea a mai spus că a fost intimidată, șantajată ani la rând.
”Dar asta s-a întâmplat. Ne-au intimidat. Umilit. Șantajat. Speriat. Ani la rând. S-au purtat cu noi ca cu niște curcani. Știu că zâmbiți sarcastic... sper să nu trăiți asta niciodată...”, a încheiat fosta soție a lui Vlad Filat.
Precizăm că primul interviu cu fostul premier Vlad Filat după arestul a fost difuzat duminică seară de TV8. El a declarat că a fost izolat până acum, inclusiv prin acțiunile fostului său avocat Igor Popa, și de aceea nu a putut vorbi. Printre declarațiile sale sunt și faptul că funcția de procuror general în care era candidat Valeriu Zubco a fost vândută pentru suma de 2 milioane de dolari, dar și faptul că funcțiile în Alianța pentru Integrare Europeană erau împărțite după interese.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Sergiu Manea, a menționat că în anul 2020 agențiile turistice din țara noastră, dar și ghizii de turism au fost puși la grea încercare. Toate activitățile industriei turismului au înregistrat o scădere dramatică, de aproape 90 la sută.
"Turismul este una dintre cele mai afectate industrii. 20 procente din activitate a fost bazată pe turismul intern. Grație acestei situații, au fost redescoperite frumoasele locuri din Moldova, diverse atracții turistice, muzee, monumente, galerii ș.a.", a subliniat Sergiu Manea.
În 2020, oamenii au ales de sine stătător destinațiile, evitând excursiile în grupuri mai mari de persoane sau locurile aglomerate. Din cauza lipsei de turiști internaționali, au avut de suferit mult și cei 500 de ghizi de turism din țara noastră.
Pe de altă parte, în anul precedent, pentru Moldova s-au deschis noi oportunități de cooperare cu Uniunea Europeană în domeniul turismului, datorită aderării Asociației Patronatelor Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) la Asociația Europeană a Operatorilor de Turism (ETOA). Astfel, asociațiile au convenit să dezvolte și să participe în comun la programe și strategii internaționale pentru dezvoltarea turismului european post-COVID-19, care determină procedura de intrare și ieșire a străinilor cu scopuri turistice în țările cu reședință temporară. De asemenea, asociațiile vor dezvolta propuneri convenite pentru îmbunătățirea legislației internaționale în domeniul turismului.
Călătorii în 2021: Prognoze și perspective
Anul 2021 va fi un an „timid” în domeniul turismului, iar oamenii vor ezita să călătoreasă precum o făceau anterior, susține consultantul în turism Alin Pătru. De o popularitate aparte se vor bucura excursiile private, iar tururile mari ce implică mai multe persoane vor fi evitate. În același timp, se va accentua tendința de a călători pe cont propriu în noul an.
"2021 va fi un an atipic în sectorul turismului. Oamenii vor alege de sine stătător destinațiile, evitând excursiile în grupuri mai mari de persoane sau locurile aglomerate. Cert este că în domeniul turisimului vor fi resimțite efectele pandemiei încă o bună perioadă de timp", a remarcat consultantul.
În opinia lui, turismul global va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a reveni la fluxul de turiști de odinioară. Anul 2022 va fi cel în care se va înregistra o ușoară creștere a turismului, însă vor fi mult mai puțini furnizori pe piață, iar costurile pentru serviciile agențiilor de turism s-ar putea majora ușor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Durere fără margini într-o familie din satul Morozeni, raionul Orhei. Un copil de doar un an și cinci luni a murit după ce a căzut de pe cuptorul din casă. Nenorocirea s-a produs în dimineața de duminică. Bebelușul era încă în viață când a fost alertat Serviciul 112.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de poliție Orhei, Elena Băetrău, imediat la fața locului s-a deplasat o ambulanță și echipajul de poliție.
Micuțul a fost dus de urgență la Spitalul Raional Orhei pentru a primi îngrijiri medicale, dar din cauza traumatismelor primite copilul a murit la spital. Oamenii legii investighează cazul.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Raional Orhei Cristina Onila a declarat pentru Sputnik Moldova că la internare s-a stabilit diagnoza preventivă a copilului. Micuțul s-a ales cu o traumă cranio-cerebrală gravă, contuzie și a intrat în comă.
Bebelușul a fost transferat imediat la secția de reanimare, dar peste șapte minute s-a stins din viață. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită de către medicul legist.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova