Descărcări electrice, foto de arhivă

Prăpăd în sudul țării: Guvernul alocă materiale de construcție

1078
Guvernul a decis să aloce materiale de construcție sinistraților din sudul țării care au avut de suferit în urma ploilor torențiale de la începutul lunii iulie.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Angajații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor transporta materiale de construcţie în raionul  Basarabeasca. Primul lot a plecat deja astăzi din Chișinău spre Basarabeasca.

Materialele urmează să fie împărțite tuturor autorităților publice locale, fiind destinate lucrărilor de reparaţie a infrastructurii şi a caselor de locuit afectate de intemperiile înregistrate în sudul ţării în data de 3 iulie. Decizia cu privire la acordarea ajutorului populaţiei a fost luată în urma şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale la nivel republican.

Materialele au fost eliberate la indicaţia Guvernului Republicii Moldova de către Agenţia Rezerve Materiale a MAI. Ţigla metalică, cheresteaua şi foile de ardezie vor fi aduse de echipele de salvatori cu nouă autospeciale din cadrul IGSU.

În total, angajaţii IGSU vor transporta 10550 foi de ardezie, peste 170 de metri pătrați de cherestea, dar şi peste 81 metri pătrați de ţiglă metalică.

1078
Tagurile:
Pagube, meteo, grindina, potop, Averse
Tematic
Alertă meteo: Cod Galben de caniculă - când revin ploile
Ploi torențiale, grindină și vijelie: Unde va lovi dezastrul în următoarele ore
Alertă: Risc de inundații după ploile torențiale de astăzi
Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești

Protestul agricultorilor văzut de la înălțime Video

221
(reînnoit 20:29 14.08.2020)
Reporterii Sputnik Moldova au surprins astăzi cu drona protestul agricultorilor de pe șoseaua Chișinău-Hâncești, în dreptul lacului Dănceni, acolo unde au fost opriți ieri de poliție ca să nu ajungă în Capitală.

Precizăm că după discuțiile pe care le-au avut protestatarii cu premierul Ion Chicu, poliția le-a permis protestatarilor să se înainteze spre Capitală, până la intrarea în oraș de pe șoseaua Chișinău-Hâncești.

Deși la un moment spiritele s-au încins, ciocniri între cele două tabere nu au avut loc.   

Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești
© Sputnik / Mihai Caraus.
Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
drona


Загрузка...
Diana Crudu

Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

35
Chiar dacă Republica Moldova este o țară agrară, acest domeniu întâmpină foarte multe dificultăți. Este strigător la cer faptul că producătorii din țara noastră nu știu cum și nu au unde să-și exporte marfa.
Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

Agricultorii din Moldova se confruntă nu doar cu seceta și pandemia, dar și cu faptul că nu au posibilitatea de a-și comercializa produsele pe rafturile magazinelor din țară sau de a le exporta. Mai mult, nici Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu deține o bază de date în care să fie înregistrați toți producătorii moldoveni. De această părere este producătoarea și reprezentanta Federației Fermierilor din Moldova, Diana Crudu.

Potrivit ei, în țara noastră nu este stimulat nici procesul de post recoltare și procesare, iar multe dintre produsele fermierilor ajung să fie vândute cu bănuți sau și mai rău – aruncate.

"De exemplu, avem multe livezi, vii, dar nu avem suficiente fabrici. Sunt doar patru fabrici de sucuri în toată țara. Este o mare problemă în acest sens, fiindcă nu este suficient doar să produci, dar și să ai diverse opțiuni pentru a vinde marfa prin diferite metode", a subliniat producătoarea.

Anterior, Diana Crudu a mai subliniat faptul că "lucrurile nu sunt deloc roz în domeniul agriculturii", iar unii mici producători  nu au unde să-și vândă marfa decât prin intermediul Internetului.

"Nu este ok să ne sunăm între noi și să zicem: am nevoie de două camioane de mere. În Moldova, cererea și oferta se întâlnesc cel mai des pe 999. Asta e realitatea. Noi trebuie să depășim acest nivel dacă vrem să facem performanță în agricultură", a menționat ea.

Producătoarea a subliniat că în primul rând, pentru a promova agricultorii moldoveni este necesară crearea unei platforme online, unde să fie incluși toți producătorii locali, pentru a facilita conexiunea acestora cu autoritățile și consumatorii.

Totodată, Diana Crudu este de părere că pentru a susține producătorii locali este necesar, prin intermediul legislației, să fie stimulat consumul de fructe autohtone în grădinițe și școli. În Moldova, agricultura a fost declarată un domeniu strategic, iar statul este obligat să asigure cu măsuri de protecție acest sector prin aplicarea unor bariere la importul de produse agricole.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
business autohton, Produs autohton, local, producatori, producător, agricultor, produse autohtone


Загрузка...