Râul Nistru

Premierul moldovean intenționează abordeze la Kiev problema râului Nistru

109
(reînnoit 10:53 11.07.2019)
Șefa Cabinetului de Miniștri intenționează să-și exprime îngrijorarea în legătură cu intenția Kievului de a construi cascada de hidrocentrale pe Nistru.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. În cadrul vizitei întreprinse la Kiev, premierul moldovean Maia Sandu intenționează să discute cu autoritățile ucrainene proiectul construcției unei cascade din șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Fiind întrebată despre acest lucru de reporterul Sputnik Moldova, după ședința de miercuri a Guvernului, Maia Sandu a răspuns că are pe agenda sa această chestiune și va exprima îngrijorarea țării în acest sens.

”Totodată, în Ucraina vor avea loc în curând alegeri anticipate în Rada Supremă (stabilite pentru data de 21 iulie – n. red.), astfel încât va trebui ulterior să revenim la această chestiune împreună cu noua guvernare”, a precizat Sandu.

Joi, 11 iulie, Maia Sandu va întreprinde o vizită la Kiev unde are stabilite întrevederi cu președintele țării Vladimir Zelenski și cu premierul Vladimir Groisman. Totodată, premierul moldovean va participa la întâlnirea cu comunitatea de experți și Consiliul Suprem de Securitate al Ucrainei.

În anul 2016, Kievul a adoptat un program de dezvoltate a hidroenergeticii până în anul 2026 care prevede construirea a șase hidrocentrale noi pe Nistru. Această decizie a îngrijorat și mai mult Republica Moldova. Inițial, împotriva acestui proiect au protestat reprezentanții organizațiilor ecologiste neguvernamentale. Îngrijorarea Chișinăului este explicabilă: râul Nistru este una dintre principalele surse de apă ale țării, de unde se alimentează cu apă Capitala și alte localități. Exploatarea incorectă a hidrocentralelor ar putea duce la consecințe nedorite.

În momentul de față, Kievul a sistat toate lucrările în acest sens, însă punctul pe „i” așa și nu a fost pus. Nimeni nu a auzit să fi fost făcută vreo declarație din partea vecinilor privind renunțarea definitivă la acest proiect. Moldova continuă să se afle într-o situație tensionată deoarece o astfel de construcție nu doar că va afecta râul Nistru, ci îl va distruge. Ecologiștii menționează că, dacă se va întâmpla ceva cu Nistrul, situația poate deveni catastrofală, dat fiind faptul că Moldova nu are o alternativă pentru alimentarea cu apă potabilă.

109
Tagurile:
Nistru, Kiev, Vizită de lucru, Maia Sandu
Tematic
Ucraina nu renunță la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru
Pașaport românesc

Ambasada României la Chișinău, precizări privind redobândirea cetățeniei

7
Ambasada României a venit cu precizări în ceea ce privește depunerea jurământului de credință la redobândirea cetățeniei.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Ambasada României în Republica Moldova informează că, la reluarea activității Secției Consulare în domeniul cetățeniei, cererile de depunere a jurământului de credință față de România vor fi reprogramate cu respectarea ordinii cronologice a anulării acestora. Precizarea a fost făcută ca urmare a numeroaselor solicitări primite din partea cetățenilor din țara noastră cu referire la această chestiune.

Ambasada precizează că, pe durata stării de urgență, termenele nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă.

În ce condiții se va intra din Moldova în România din 11 august>>>

După încetarea stării de urgență, termenele își reiau cursul, luând în calcul, pentru împlinirea termenului și timpul scurs înainte de suspendare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
cetățenie, Depunerea jurământului, Ambasada României
Tematic
Va accepta sau nu România vaccinul anti COVID-19 din Rusia - Ce spune Iohannis


Загрузка...
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează decidă dacă-și retrag tehnica

53
(reînnoit 17:02 15.08.2020)
,
Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Luni, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Agricultorii protestatari vor decide după discuția cu premierul Ion Chicu și promisiunile care le-au fost făcute și dacă vor mai bloca drumurile.

„Ei urmează să decidă dacă îşi retrag tehnica”, a declarat prim-ministrul astăzi, după discuțiile cu reprezentanți ai agricultorilor protestatari, la Guvern.

Corespondentul Sputnik transmite din teren că două autocare cu angajați ai forțelor speciale de poliție, care, posibil, le-au blocat și ieri drumul agricultorilor, stau parcate în preajma Autogării de Sud. Este de presupus că forțele de ordine sunt gata să le blocheze din nou calea protestatarilor, dacă aceștia vor decide să meargă cu tehnica agricolă spre centrul Capitalei.

Ce au convenit părțile în urma discuțiilor? Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Pentru facilitățile fiscale vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei din Buget. Precizăm că încă ieri Ion Chicu a subliniat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei pentru fiecare hectar a subvenției promise de 1.050 lei per hectar.

Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit unor protestatari, ei insistă asupra sumei de 3.000 de lei și nu s-au grăbit să accepte propunerea de 1.500 de lei anunțată de premier. La această oră, protestatarii spun că rămân cu tractoarele la intrarea în Chișinău, lângă Dănceni, până „vor vedea pe foaie ceea ce li se propune la ședințe”.

Unii agricultori spun că vor protesta aici și mâine, pentru că au primit doar promisiuni și nimic concret încă. Corespondentul Sputnik transmite că protestatarii s-au autoorganizat în „grupuri care au păreri diferite” - „unii sunt mai liniștiti, iar alții mai activi”.  

Ion Chicu a declarat pentru presă, după negocieri, că statul îi va susține pe agricultori pe măsura acumulărilor la buget. Prim-ministrul a menționat că le-a prezentat protestatarilor situația reală a Bugetului, cu un deficit de 17,5 miliarde de lei, și aceștia ar fi înțeles.

Serviciul de presă al Guvernului a difuzat un comunicat cu titlul „Premierul și agricultorii au găsit consens”.

Sursa oficială relatează că prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an și că „părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”.

Acțiunile agreate de către ambele părți se referă, potrivit comunicatului, la „diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar”.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiecte”, a declarat Ion Chicu, citat în comunicatul de presă.

Premierul adaugă că „a fost posibil să ajungem la această înțelegere exclusiv datorită faptului că politica a rămas în afara ușii acestei săli”.

„Acest lucru confirmă faptul că dacă lași politica ajungi foarte ușor la înțelegere. Dacă vom continua în asemenea manieră să discutăm și să colaborăm, orice problemă, cât de dificilă, pe care o avem în acest an poate fi depășită”, a  mai menționat premierul.

Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
agricultori, Ion Chicu
Tematic
Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând că seceta i-a ruinat
Ce vor agricultorii de la Guvern: Explicația unui participant la protest
Poze cu drona: Agricultorii protestatari și polițiștii, față în față


Загрузка...