CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Mai mulți oameni au venit astăzi la sediul central al MAIB pentru a afla detalii despre soarta bunurilor lor păstrate în casetele furate de la filiala Buiucani. Păgubiții au stat jumătate de zi la sediul băncii. Potrivit acestora, reprezentanții băncii au discutat cu ei mai puțin de 10 minute și nu au oferit niciun răspuns clar.
„Aici ne-am adunat doar o mică parte din cei prejudiciați - 31 de persoane. Suntem vreo 85 și majoritatea am muncit peste hotare. Am venit pentru un răspuns, pentru a vedea dacă ni se întoarce ceea ce ni s-a furat. Nu am primit niciun răspuns exact. Stăm aici de dimineață și ne-au întrebat încă o dată ce sume sau bunuri aveam în casete”, a spus unul dintre cei care au fost păgubiți.
Unei persoane i s-a făcut rău și a fost nevoie să fie luată cu ambulanța. Aceasta pare să fi avut probleme cardiace.
„Nu vrem nimic în plus, eu sunt deja la pensie și am agonisit pentru că am vrut să-mi asigur bătrânețea. Vom sta aici până la sfârșit”, a adăugat o femeie.
Un alt bărbat prejudiciat a spus că administrația dă vina pe neglijența pazei filialei.
„Toți am fost anunțat printr-un sms. Nici măcar nu ne-au telefonat. Ne-au scris că a avut loc o pătrundere în bancă, acces la casete și că totul se va rezolva. Am sărit, ne-am dus la filială, unde ne-au trimis la Inspectoratul de Poliție Buiucani, am scris declarații, au ieșit reprezentanții de la bancă și iarăși ne-au spus numai că totul se va rezolva, fără să ne spună dacă ni se va întoarce ceva” a mai adăugat o victimă.
„Nici prin vis nu ne-am imaginat că așa o bancă solidă să aibă o atitudine atât de neserioasă, chiar și față de angajați. Banca nu a dat alarma. O săptămână nu a fost lumină. Periodic se stingea lumina. Ne gândim că a fost o acțiune premeditată”, au mai adăugat aceștia.
Amintim că trei hoți cu cagule pe față au intrat în filiala băncii MAIB din sectorul Buiucani. Făptașii au pătruns în incinta băncii „prin tăierea gratiilor de la geam și forțarea acestora, precum și prin deteriorarea lacătului” de la camera specială de păstrare, după care, prin forțarea lacătelor, au sustras din conținutul casetelor individuale bani și alte bunuri. Reprezentanții băncii Moldova ”Agroindbank" precizează că hoții au deconectat clădirea „de la reţeaua electrică, distrugând sistemul de alarmă şi deteriorând o parte din camerele video”.
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Moldova a examinat posibilitatea achiziționării unei cantități suplimentare de vaccin ”Sputnik V”, la lotul de 182.000 de doze care va fi primit în calitate de donație. Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a decis să solicite oferta comercială pentru achiziționarea a 700.000 de doze de preparat. Despre aceasta a informat serviciul de presă al Ministerului Sănătății din Moldova.
”Membrii Comitetului au decis solicitarea ofertei comerciale a producătorului de vaccin Sputnik V de la Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse, pentru 700.000 doze de vaccin Sputnik V”, este precizat în comunicat.
Ministerul a comunicat de asemenea că Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat în ședința din 15 aprilie cantitatea de 2.074.742 de doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX.
Instituția a amintit că la data de 30 decembrie 2020 Ministerul a remis către COVAX cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate țării noastre.
”Totodată, s-a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă. Specialiștii au argumentat procurarea unei cantități mai reduse de vaccin CoronaVac, în contextul acoperirii populației cu vaccin în proporție de 50% prin intermediul platformei COVAX, recepționării mai multor loturi de vaccin drept donații, dar și negocierii continue cu producătorii de vaccin”, a menționat ministerul de profil.
Vaccinul rusesc "Sputnik V" este primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19, dezvoltat pe baza unei platforme vectoriale bine studiate de adenovirus uman de către specialiști de la Centrul Național Gamalei cu sprijinul Fondului rus de investiții directe.
Pe 26 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a confirmat autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.
Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".
Precizăm că vaccinul rusesc Sputnik V, conform unui sondaj realizat de compania iData, se bucură de popularitate în rândul moldovenilor. Conform studiului realizat, 35,42% dintre respondenți ar prefera să fie imunizați cu vaccinul ”Sputnik-V”.
Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost începută în Republica Moldova pe 2 martie. Campania de imunizare va avea trei etape. În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială. Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.
Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.
"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.
Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul.
"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea.
Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.
De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.
După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.
Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.
"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova