Sondaj: Sunteți pentru demiterea judecătorilor corupți și lipsirea acestora de pensii?

213
(reînnoit 19:59 08.07.2019)
Dacă judecătorii ar ști că sunt demiși și lipsiți de pensie în cazul în care iau decizii părtinitoare, ar mai încălca legea?

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Sistemul judecătoresc din Republica Moldova este putred, spun reprezentanții guvernării, experții, dar și majoritatea celor care au avut de-a face cu acesta. Lucru confirmat și de sondajele de opinie, care arată că doar unul din cinci moldoveni au încredere în justiția din țara noastră. 

Și numărul mare de cetățeni care își caută dreptatea la CEDO confirmă faptul că justiția din Moldova are restanțe mari la capitolul independență și profesionalism. 

Potrivit cifrelor oficiale, din 1991, de când Republicii Moldova a aderat la CEDO, și până pe 31 decembrie 2017, Înalta Curte a înregistrat peste 13.400 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Tot în această perioadă, statul a fost condamnat în aproape 400 de cauze și a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.

Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale.

De menționat este că, în ultimii ani, sistemul judecătoresc din țara noastră a trecut prin diverse reforme, care au însemnat timp și foarte mulți bani, iar salariile și pensiile judecătorilor au fost majorate și chiar dublate cu scopul de a eradica corupția.

Chiar și așa, situația din sistemul judecătoresc este în prezent catastrofală - legile nu funcționează, iar dreptate obțin doar cei cu bani și legături.

În aceste condiții, ne punem întrebarea dacă nu ar trebui luate măsuri mai aspre în ceea ce privește activitatea magistraților moldoveni, cum ar fi demiterea celor corupți și lipsirea acestora de pensii.

213
Tagurile:
magistrati, coruptie, judecatori
Tematic
Criza politică din Moldova: Cine dorește alegeri anticipate - Sondaj
De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

90
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

172
(reînnoit 18:06 28.02.2021)
Important pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă! Iată câte posturi vacante sunt în Republica Moldova.
Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.

Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.

"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.

Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni. 

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
loc de muncă, șomeri
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...