Nicolae Odagiu

Ce au în comun cei 11 absolvenți de liceu care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat

429
(reînnoit 08:45 02.07.2019)
Anul acesta, 11 absolvenți de liceu au obținut nota zece la toate examenele de Bacalaureat: ce au în comun aceștia.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. 11 absolvenți de liceu au obținut 10 pe linie în sesiunea de bază a examenului de Bacalaureat 2019. Printre aceștia este și absolventul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din municipiul Chișinău, Nicolae Odagiu. Invitat la emisiunea „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova, tânărul a mărturisit ce stă în spatele acestui rezultat, care au fost materiile care i-au dat bătăi de cap, dar și ce planuri are pentru viitor.

„Am muncit mult pentru a avea acest rezultat și recunosc că eram sigur că voi avea rezultate bune. Desigur, nu mă așteptam să obțin chiar media 10”, a declarat Nicolae Odagiu în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Nicolae și-a făcut studiile la profilul umanist. Deoarece a obținut nota „10” din oficiu la proba de examen la limba engleză, a mai avut de susținut probele la limba și literatura română, istorie și chimie, disciplina pe care și-a ales-o opțional.

„Dintre toate probele, cel mai mult aveam temeri la proba de Limba și Literatura Română. Mai exact, aveam temeri în ceea ce privește subiectivitatea verificării testelor la această materie, fiindcă chiar înainte de examen, la un test, profa mi-a spus clar - lucrarea ta poate fi notată cu 8 sau 9 sau 10. Totul depinde de preferințele celui care verifică”, adaugă Nicolae Odagiu.

Spune că niciodată nu a îngrășat porcul în ajun. Motiv pentru care a și obținut acest rezultat la Bacalaureat.

„Înainte de fiecare examen, pur si simplu repetam anumite informație sau detalii care simțeam că trebuie revăzute, dar nu m-am axat pe studiu intens înainte de examen”, spune Nicolae.

Întrebat ce ar schimba în curricula școlară dacă ar fi Ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Nicolae a răspuns:
„Cred că noi avem probleme mari în ceea ce privește predarea materiei Informatica. Da, limbajul Pascal stă la baza programării și trebuie învățat, dar profesorii noștri trebuie să găsească o metodă mai interactivă de predare a acestei discipline. În secolul tehnologiilor informaționale trebuie adaptată și curricula acestei materii, astfel încăt elevilor să le fie trezită curiozitatea”, adaugă Nicolae Odagiu.
Tânăru spune că acest subiect a fost discutat și în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.
„Chiar am discutat acest subiect cu doamna Ministră a Educației. Să știți că toți cei 11 absolvenți care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat sunt de aceeași părere. Toți consideră că Informatica nu este predată la nivelul corespunzător”, adaugă Nicolae Odagiu.
Totodată, tânărul ar aloca câteva ore în care elevii să aibă posibilitatea de a „învăța cum să învețe”.
„Eu aș aloca câteva ore în care elevii să fie învățați cum să învețe. Un fel de bloc de lecții la care să învățăm cum să cercetăm lucruri independent, cum să analizăm. Cred că asta este ceea de ce avem nevoie la moment, deoarece noi mergem la Universitate, iar acolo vom fi absolut independenți”, adaugă Nicolae Odagiu.
Întrebat ce cărți l-au marcat, tânărului i-a fost greu să răspundă. Spune că a citit mai multe cărți bune în ultimii ani, motiv pentru care i-ar fi greu să facă o selecție. 
„Mi-ar fi greu să fac o selecție. Pot spune că am citit recent romanul „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda. Am fost impresionat de acest roman, de trăirile interioare ale personajului principal, de relația sa cu societatea, de lupta împotriva sistemului. Alt roman care mi-a plăcut foarte mult este „Cântecul mării” scris de Oleg Serebrian. Astea îmi vin acum în minte deoarece le-am citit recent”.
Tânărul de nota 10 nu-și va continua studiile în Republica Moldova. Nicolae Odagiu a ales să-și facă licența peste hotare, în Olanda.
„Inițial voiam în Ungaria. Am aplicat la o bursă, dar am fost respins, din păcate. Ulterior a apărut oportunitatea cu studiile în Olanda. Am ales specialitatea Studii europene și economie. Totuși, am fost admis și la Universitatea Tilburg, la specialitatea Inteligența Artificială. Încă nu am luat o decizie definitivă. Urmează să facem congresul familiei”, conchide Nicolae Odagiu.
Ce intenționează să facă Nicolae Odagiu după finalizarea studiilor aflați în interviul video atașat mai sus.
429
Tagurile:
Bacalaureat 2019, BAC, liceu, absolvenți
Tematic
Sfaturi de la Mihaela Eșanu, absolventa care a fost fost admisă la Universitatea Harvard
Rezultate BAC 2019: Date preliminare ale sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat
Rezultate BAC 2019: Au luat 10 pe linie - Iată cine sunt ei (Foto)
Monument abandonat

Ce monumente istorice importante am pierdut în ultimii ani

27
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Republica Moldova a pierdut zeci de monumente istorice în ultimii ani. S-a întâmplat fie din lipsă de bani, fie din nepăsare. Specialiștii bat alarma și susțin că trebuie luate măsuri urgente pentru a opri acest proces nefast.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În cadrul unui interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a povestit că în ultimii ani a vizitat peste 1200 de localități, iar constatările sunt sumbre. 

"În cadrul verificărilor am constat că avem un tablou trist - un traseu al conacurilor abandonate. 80 la sută dintre ele necesită proiecte investiționale. Dacă mergem la nord vom vedea conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, raionul Briceni, care este un conac ruinat. Dacă veniți de la Ungheni, puteți vizita conacul Ciolac-Malski din Bahmut, raionul Călărași, care la fel are o încărcătură istorică, dar cu regret este în degradare. Dacă veți face o excursie în Lunca Prutului, în raionul Nisporeni, veți cunoaște conacul lui Gonata din Zberoaia, și aici situația este tristă. Mai avem situație similară și la est - conacul Janowski (Dragălina) din Gura Bîcului, Anenii Noi. La fel și conacul lui Nicolae Apostolopulo din Saharna, Rezina", a declarat Ion Ștefăniță. 

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor mai spune că și în Capitală s-au pierdut sute de monumente și vor continua să se piardă, dacă nu vor fi luate măsuri la timp. 

"În Chișinău, câte un monument pe lună era demolat, a nimerit sub lama buldozerului. Se întâmpla din cauza construcțiilor ilegale, anexe, mansarde, intervenții care au afectat obiectivele protejate. Unul din obiectivele istorice care se ruinează este Moara Roșie. Dacă mergem pe lângă Președenție și Parlament, sunt alte două case istorice pe care eu le-am numit Versailles de Chișinău. Sunt deosebite atât pe interior, cât și pe exterior. După 30 de ani, vedem că patrimoniul cultural la noi nu este o prioritate. Ca un medic care am stabilit o diagnoză, chem autoritățile să intervenim și să salvăm aceste mărturii ale trecutului", a menționat Ion Ștefăniță. 

În ultimii ani țara noastră a pierdut și 25 de biserici din lemn, mai exact câte una pe an. 

"Ele în registru există, dar când am mers la fața locului, de fapt, nu mai sunt. La Petrușeni, la Hiliuți, la Cotul Morii, nu mai găsiți bisericile. Este o situație tristă, căci legea rămâne doar pe hârtie. Acest domeniu al patrimoniului nu a fost valorificat. Statul și-a luat angajamentul să acorde bani pentru valorificare, căci ele o dată la 10 ani au nevoie de proiecte de consolidare", a mai spus Ștefăniță.

Una din bisericile de lemn care a fost salvată este cea din satul Cucioaia, raioanul Telenești. Cu suportul localnicilor, lăcașul sfânt a fost reabilitat.

1 / 2
Biserica din lemn din satul Cucioaia, Telenești

Ion Ștefăniță a mai spus că trebuie salvat trecutul pentru a fi construit viitorul. El a precizat că investițiile în domeniul turistic nu sunt în zadar. Ștefăniță a prezentat exemplul Franței, care în 2013 a obținut 43 de miliarde de euro din turism, adică mult mai mult decât din economia grea.

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelo, demolarea monumentelor istorice, restaurarea monumentelor, monumente istorice, monumente
Tematic
Memoria comună: Monument restaurat la Holercani - Foto
Ilegalitate: A fost afectat un monument arheologic din Capitală


Загрузка...
Veaceslav Manolache

Judo în Moldova: Care este viitorul acestui gen de sport

24
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
De Ziua Internaţională de Judo, invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport și cel care mulți ani a condus Federația de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi, a vorbit despre perspective acestui domeniu.
Judo în Moldova

Potrivit lui Veaceslav Manolachi, de-a lungul anilor, țara noastră a obținut rezultate remarcabile la nivel internațional în cadrul competițiilor de judo.

"Tot timpul ne-am mândrit cu discipolii noștri, care care au adus medalii de la campioantele mondiale. Unul dintre exemple este Sergiu Toma, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Emiratele Arabe Unite", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Manolachi.

Poziția sportivilor moldoveni în raport cu cei din țările europene este una foarte bună, chiar dacă suntem o țară mică, susține rectorul USEFS.

"Suntem pe calea cea dreaptă și continuăm să ne dezvoltăm în acest domeniu. Judo are viitor în țara noastră, grație tinerilor absolvenți ambițioși. Avem sportivi buni în toare regiunile - în Găgăuzia, Transnistria, partea de nord și desigur în centrul țării", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că Federația de Judo din Republica Moldova a fost creată acum 27 de ani, în anul 1993. În total, în țară sunt 44 de cluburi sportive în circa 37 de localități, fapt ce demonstrează interesul tinerilor pentru acest gen de sport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Președintele Federației de Judo din Moldova, judo, sport
Tematic
Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...