Pe stradă - foto simbol

De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele

1397
(reînnoit 23:33 29.06.2019)
Moldovenii nu-şi prea cumpără haine și încălțăminte din magazinele online, preferând magazinele tradiţionale.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik, E.L. „Moldovenii sunt sufletiști, modești și nepretențioși”, iar atunci când vor să-și reînnoiască garderoba preferă magazinele clasice, „în care interacționează cu un vânzător real, decât să facă shopping online”, este concluzia unui nou studiu sociologic.

Moldovenii care-și procură haine și încălțăminte pe internet sunt, în general, persoane tinere și cu venituri mai ridicate.

De regulă, adepții magazinelor online sunt persoane foarte ocupate, iar o pagină web cu produse amănunțit descrise le salvează din timpul prețios și-i ajută să ia o decizie fără să bată prea multe drumuri.

8 din 10 moldoveni nu cumpără haine și încălțăminte online

În proporție de 73%, participanții la studiu au spus că nu sunt dispuși să cumpere de pe internet nici în următoarele şase luni. Situația a rămas aproape neschimbată, comparativ cu acum 3-5 ani, precizează autorii studiului.

Pentru comparație, în SUA, tocmai 79% dintre cetățeni fac diverse cumpărături pe internet.

Moldovenii preferă să facă shopping fizic, să atingă produsul, să se convingă că este de calitate, să aibă o interacțiune pur umană cu vânzătorul, a relevat studiul.

Dintre participanții la studiu, 20% au spus că nu au nevoie să procure online, iar 16% au răspuns că nu au încredere în shopping-ul online. Cinci din 10 moldoveni își fac griji că nu li se va potrivi mărimea hainei sau încălțămintei de pe internet, iar fiecare al treilea nu este sigur de calitatea produsului.

Ce cumpără moldovenii pe internet

Mai mult de jumătate dintre moldovenii care fac achiziții din magazinele online sunt femei, iar aproape 70% locuiesc în oraș.

În ceea ce privește cheltuielile, 46% dintre cumpărătorii online au afirmat că au plătit până la 500 de lei pentru ultima cumpărătură pe internet.

Bărbații cheltuie mai mult decât femeile la fiecare comandă efectuată – 17% dintre ei au răspuns că au plătit peste 1.000 de lei pentru ultima cumpărătură online.

Explicația este că, de regulă, bărbații cumpără gadgeturi și tehnică digitală într-o proporție mai mare, iar aceste tipuri de produse sunt de obicei mai scumpe.

Online shopperii participanți la studiu au fost întrebați dacă mai cumpără, pe lângă haine și încălțăminte, alte produse online. Fiecare al treilea a răspuns că procură bijuterii și accesorii, cum ar fi genți, centuri sau eșarfe. O cincime (20%) cumpără produse cosmetice sau parfumuri și tot atâția – gadgeturi și tehnică digitală.

O parte dintre respondenți au menționat și alte tipuri de produse – cele pentru casă/grădină sau cele pentru automobil. Produsele pentru casă sunt cumpărate într-o măsură mai mare de către femei, pe când tehnica digitală și gadgeturile – de către  bărbați.

Tinerii achiziționează mai mult cosmetică și cărți de pe internet, iar cei cu vârste de peste 51 ani cumpără mai mult produse pentru casă.

Sondajul a fost realizat de „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%. Datele au fost colectate în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

1397
Tagurile:
sondaj, moldoveni, încălțăminte, haine
Tematic
Nu te-ai așteptat la așa ceva: Ce vor face moldovenii de 1 Iunie
Ședința Parlamentului

Impozitarea coletelor stârnește nemulțumiri printre deputați

51
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Inițiativa Ministerului Finanțelor de a impozita coletele mai scumpe de 100 de euro trimise prin poștă a stârnit nemulțumirea membrilor platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Aceștia susțin că proiectul este în defavoarea cetățenilor.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Membrii platformei parlamentare „Pentru Moldova” au anunțat că nu sunt de acord cu intenția Ministerului Finanțelor de a reduce din nou limita de import neimpozabil al mărfurilor, de la 200 de euro la 100 de euro. Propunerile de revizuire a regimului de impozitare pentru mărfurile care sosesc în Moldova în colete poștale au fost incluse în proiectul de politică fiscală și vamală, care urmează să fie aprobat de Parlament.

Deputatul Eleonora Graur a declarat că acest proiect este în defavoarea cetățenilor, în special al genților economici care în ultima perioadă au început să dezvolte tot mai mult comerțul online. 

”Considerăm inadmisibil proiectul Ministerului Finanțelor pentru proiectul politicii bugetar-fiscale privind impozitarea coletelor transportate prin intermediul poștei și procurate online, care nu depășesc plafonul de 100 de euro față de 200 de euro cât este în prezent. Noi înțelegem că Guvernul trebuie să întreprindă acțiuni pentru a majora veniturile la buget, însă nu acceptăm ca să majoreze veniturile băgându-se în buzunarul cetățenilor, cu atât mai grav este că limita impozabilă este redusă deja al doilea an consecutiv, anul trecut fiind redusă de la 300 de euro la 200 de euro”, a declarat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Deputatul Eleonora Graur susține că motivul invocat de Ministerul Finanțelor potrivit căruia Republica Moldova trebuie să ia exemplu de la Uniunea Europeană nu este plauzibil. 

”Nu poate Moldova să se compare cu UE, căci acolo nu se aplică impozite între statele membre. Astfel, un cetățean din România nu achită taxe pentru orice produs din Franța sau Germania sau alte țări”, a mai spus deputatul. 

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” susțin că, dacă inițiativa Ministerului Finanțelor va fi introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale și va ajunge în Parlament, vor veni cu amendamente. 

”Vom propune revenirea la limita impozabilă de 300 de euro care a fost în vigoare până în acest an. La fel, vom propune ca bunurile mai scumpe de 300 de euro să fie impozitate doar pentru suma care depășește 300 de euro. Nu credem că amendamentul nostru va afecta comercianții interni, din contra. Dacă cetățenii vor procura mai mult de peste hotare, comercianții interni vor fi nevoiți să facă prețurile competitive și va fi în beneficiul celor care fac achizițiile de peste hotare”, a menționat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”. 

Conform propunerii Ministerului Finanțelor, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să fie de 100 de euro. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
declarații, deputați, politică
Tematic
”Pentru Moldova”, despre participarea la coaliții parlamentare și alegeri anticipate
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

276
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

276
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...
Violeta Ivanov

Ivanov: Va face sau nu coaliție Platforma „Pentru Moldova”

65
Deputatul Partidul „ȘOR” Violeta Ivanov a vorbit despre posibilitatea creării unei noi coaliții în Parlament cu participarea Platformei „Pentru Moldova”.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Violeta Ivanov a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Partidul „ȘOR”, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, nu va acționa în favoarea unor interese înguste și se află în Parlament „nu pentru a face alianțe sau coaliții majoritare”.

Legislatoarea afirmă că „Pentru Moldova” va face coaliții „doar cu cetățenii, iar scopul platformei parlamentare este să adopte legile pe care le așteaptă oamenii. Cu toate acestea, ea a precizat că formațiunea sa este gata să susțină unele inițiative legislative, dacă acestea vor fi în favoarea cetățenilor. 

„Platforma nu are de gând să facă coaliții cu stânga sau cu dreapta. Vrem soluționarea problemelor cetățenilor și vom vota toate proiectele bune, în interesele cetățenilor”, a menționat Violeta Ivanov.

Precizăm că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că în Parlament există deja o coaliție informală, formată din 37 de deputați socialiști, din deputați independenți, precum și din parlamentarii care sunt membri ai grupului parlamentar „Pentru Moldova”.

Pe 19 noiembrie, după mai mult de două luni de pauză, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară. Astfel, perioada de neadoptare a legilor, care putea conduce la dizolvarea parlamentului la începutul lunii decembrie a fost întreruptă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Violeta Ivanov, Pentru Moldova, coaliție
Tematic
Violeta Ivanov: "Puterea este în mâinile cetățenilor"


Загрузка...