lei moldovenești

Fiscul impune regului noi: E-factura obligatorie din 1 iulie - detalii

9045
(reînnoit 13:17 19.06.2019)
Reguli noi: Serviciul Fiscal de Stat amintește că, începând cu data de 1 iulie, va fi obligatoriu utilizată serviciului ”E-factura”, la efectuarea livrărilor în  cadrul contractelor de achiziții publice.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Începând cu data de 1 iulie 2019, la efectuarea livrărilor în  cadrul contractelor de achiziții publice apare obligația de utilizare a E-facturii, anunță Serviciul Fiscal de Stat (SFS).

Astfel, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA în cadrul achiziţiilor publice pe teritoriul ţării, subiecții impozabili sunt obligați să prezinte cumpărătorului pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică: e-factura.

”Prevederile nu se aplică pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile comunale”, potrivit SFS.

E-factura - obligatorie în următoarele condiții

În acest context, Serviciul Fiscal de Stat atenționează entitățile înregistrate ca plătitori a TVA asupra următoarelor condiții, la îndeplinirea cărora survine obligația de emitere a facturii fiscale în format electronic în adresa cumpărătorilor/beneficiarilor:

  • bunurile/serviciile livrate reprezintă obiecte impozabile cu TVA;
  • bunurile/serviciile sunt livrate de către entitățile ce dețin statut de plătitor a taxei pe valoarea adăugată;
  • livrarea bunurilor/serviciilor are loc în cadrul achizițiilor publice, cadrul legal al cărora este prevăzut în Legea privind achizițiile publice și Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică;
  • livrarea bunurilor/serviciilor are loc începând cu 1 iulie 2019, indiferent de faptul în ce perioadă a fost încheiat contractul de achiziții publice.

Conform Regulamentului cu privire la sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a facturilor fiscale electronice „E-Factura”, contribuabilii pot alege rolurile în care aceştia se vor manifesta în sistem în raport cu terţii.

Furnizorul poate elibera factura fiscală electronică alegând ciclul de viaţă scurt sau lung al acesteia. Ciclul de viaţă lung presupune că factura fiscală electronică va dobândi statutul de „finisată” după semnarea acesteia cu semnătură digitală de către cumpărător. Ciclul de viaţă scurt presupune că factura fiscală electronică va dobândi statutul de „finisată” după semnarea acesteia cu cea de a doua semnătură a Furnizorului.

La generarea facturii fiscale în cadrul sistemului „E-Factura” în cazul în care cumpărătorii sunt înregistraţi în sistem însă nu şi-au manifestat acceptul de a primi facturi fiscale în formă electronică în raporturi cu „Furnizorul” respectiv, factura fiscală se va crea şi semna în formă electronică de către Vânzător, după care acesta o va tipări pe suport de hârtie, o va semna cu semnătură olografă şi o va transmite celorlalte părţi spre acceptare şi semnare olografă.

Indiferent de ciclul de viață a facturii fiscale ales pentru eliberarea lor în adresa instituțiilor publice/bugetare ce achiziționează bunuri/servicii ambele reprezintă document confirmativ pentru documentarea tranzacției efectuate în cadrul achizțiilor publice. Serviciul Fiscal de Stat recomandă furnizorilor să contacteze cu cumpărătorii – instituțiile publice/bugetare pentru coordonarea tipului ciclului de viață a facturii fiscale electronice la emiterea ei.

9045
Tagurile:
contribuabil, cumpărător, plăți, FISC
Tematic
Ce cred moldovenii despre Fisc şi calitatea serviciilor acordate de instituţie
Lupul cioban la oi: Angajat de la Fisc, complice la evaziune fiscală
Fiscul a aplicat amenzi persoanelor care dau în chirie imobile fără a semna contracte
Bucătărie la o grădiniță

Deschiderea grădinițelor în Chișinău Câte sunt gata

19
(reînnoit 11:58 07.08.2020)
Întreaga comunitate a municipiului Chișinău este în pregătire pentru începerea unui nou an școlar. Iată la ce etapă sunt instituțiile de învățământ.

CHIȘINĂU, 7 aug- Sputnik. Aproximativ 46 de milioane de lei au fost alocate pentru lucrările de reparație a instituțiilor de învățământ din Chișinău. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de viceprimarul Angela Cutasevici.

Potrivit acesteia, din totalul de 142 de instituții, în proces de reparație sunt 48 de instituții de învățământ secundar, gimnazial, liceal și extrașcolar și 94 de instituții de educație timpurie.

„În grădinițe, lucrările de reparație sunt efectuate în proporție de 95%. Ce ține de instituțiile de învățământ secundar, în 29 lucrările continuă, dar nu afectează sub nici o formă reluarea activității educaționale”, a menționat Cutasevici.

Viceprimarul mai spune că grădinițele au fost dotate în proporție sută la sută cu echipamente și substanțe de protecție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. La moment, Primăria este în procesul de achiziții și pentru instituțiile secundare.

Amintim, autoritățile intenționează să redeschidă de la 1 septembrie instituțiile de învățământ din țară, doar cu condiția respectării tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
grădinițe, societate, lucrători grădinițe, grădinițe Chișinău, Grădinițe


Загрузка...
 Poliția de Frontieră, TIR, la punctul de trecere a hotarului

A pus 50 de euro în acte la trecerea frontierei Iată ce a urmat

86
Un cetățean al României va fi documentat pentru tentativă de corupere a unui polițist de frontieră din punctul de trecere Giurgiulești-Galați, anunță Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. În noaptea de 5 august, la linia de control s-a prezentat un cetățean român de 36 de ani, la volanul unui camion de model Scania. În timpul procedurii de verificare a actelor, polițiștii de frontieră au observat o bancnotă de 50 de euro pusă în certificatul de înmatriculare. Șoferul a dat de înțeles că banii ar fi pentru polițistul de frontieră, ca ultimul să-i faciliteze trecerea hotarului. În mod operativ a fost anunțată structura specializată a Poliției de Frontieră, pentru a iniția cercetările de rigoare, care a sesizat și Centrul Național Anticorupție pe ilegalitate comisă.

De menționat că conducerea Poliției de Frontieră nu tolerează corupția în rândul angajaților și a dispus continuarea verificărilor amănunțite în punctele de trecere a frontierei deschise traficului.

Poliției de Frontieră se adresează călătorilor, în special transportatorilor de pasageri și colete, să nu încerce vigilența polițiștilor de frontieră și să respecte acele măsuri și restricții de circulație, impuse în perioada de pandemie. Orice abatere de la aceste aspecte va fi prompt investigată și sancționată conform legii, susțin oamenii legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
mită, Bani, frontieră, trecere, 50, Euro


Загрузка...