Arșiță, la scăldat

Salvatorii în alertă: Au fugit de arșiță și au murit înecați - Video

1427
(reînnoit 08:34 18.06.2019)
Trei bărbați s-au înecat la scăldat într-o singură zi. În 48 de ore, peste 6.000 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă. Vremea rămâne toridă pe parcursul acestei săptămâni.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Vremea este mult mai caldă decât se așteptau meteorologii. Codul Galben de arșiță, instituit initial pentru 11-16 iunie, a fost prelungit și pentru ziua de luni, 17 iunie, când maximele au atins 33 de grade Celsius la umbră, pe arii extinse.

Nici marți, 18 iunie, temperatura aerului nu va scădea. Maxime termice de 33 de grade sunt prognozate pentru centrul și sudul Moldovei, potrivit ultimelor estimări ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Totodată, în nordul și centrul Moldovei sunt posibile ploi cu tunete și fulgere. Maximele termice ale aerului vor scădea însă cu doar 1-2 grade. Miercuri, 19 iunie, se va încălzi până la 30 de grade în partea de nord, 31 de grade în centru și 32 de grade în sud.

În 24 de ore, trei persoane au murit în timp ce se scăldau  

Pe parcursul zilei de duminică, 16 iunie, trei persoane au decedat în timp ce se aflau la scăldat. Un bărbat de 53 de ani s-a înecat în Nistru, la Vadul lui Vodă, înainte să se zorească de zi, corpul său neînsuflețit fiind recuperat de scafandri.

Un bărbat de 27 de ani s-a înecat într-un lac de lângă Sângerei în timp ce era la scăldat, potrivit datelor preliminare. Un bărbat de 48 de ani a murit în timp ce se scălda într-un iaz din localitatea Puhoi, la orele amiezii, corpul său neînsuflețit fiind, de asemenea, scos pe mal de scafandri.

De la începutul anului 2019, cel puțin 26 de persoane, inclusiv 5 minori, şi-au pierdut viaţa în bazinele acvatice din ţară, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Salvatorii îndeamnă populaţia să evite scăldatul în locuri neamenajate şi neautorizate. Oamenii sunt atenționați să respecte regulile de comportament pe apă şi să nu consume băuturi alcoolice.

În două zile, peste 6.000 de oameni s-au refugiat în corturile anticaniculă

În zilele de sâmbătă și duminică, peste 6.000 de persoane au beneficiat de asistența corturilor anticaniculă, potrivit IGSU.

Salvatorii au instalat până acum 12 corturi anticaniculă în municipiile Chișinău, Cahul, Bălți, Căușeni, Hâncești, Ungheni și Comrat. Aceste puncte de reabilitare, care activează între orele 11:00 și 18.00, le oferă oamenilor un pic de umbră și de odihnă, apă de băut și ajutor medical calificat celor care se simt rău din cauza căldurii.

Salvatorii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu stea la soare în orele de vârf. Totodată, populația este chemată să respecte normele antiincendiare, pentru că pe timp de arșiță crește și pericolul izbucnirii incendiilor de vegetație.

1427
Tagurile:
înecați, arșiță, Salvatori, Cod galben
Тема:
Viața în Moldova (338)
Tematic
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova
Adevărul despre corturile anticaniculă și cum se pregătește Primăria Chișinău de arșiță
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

64
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...
Felinare pe care sunt desenate albine

Noul „aur moldovenesc” pentru export: Despre ce este vorba

260
(reînnoit 21:34 24.11.2020)
Un apicultor a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre ce ar trebui să facă producătorii moldoveni pentru a exporta mai multă miere peste hotare.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Apicultura este acea ramură a agriculturii din Moldova care ar putea împleti între ele grădinăritul, viticultura, cultivarea culturilor de câmp. Expertul economic Anatol Ignat a vorbit despre acest aspect în studioul Sputnik Moldova.

Анатолий Игнат
© Sputnik / Mihai Caraus
Анатолий Игнат

„În întreaga lume, populația de albine este în scădere de la an la an. Aceasta este o tendință foarte periculoasă. În China, de exemplu, au ajuns să recurgă la polenizarea manuală a livezilor. Având în vedere că mierea este acum singurul produs animalier ce poate fi exportat în UE, sectorul apicol ar trebui să devină una dintre priorități, iar Guvernul să contribuie la dezvoltarea lui”, a spus Anatol Ignat.

Expertul a menționat că, anul trecut, Cabinetul de Miniștri a adoptat o strategie pentru dezvoltarea acestui sector, care conține măsuri clare de popularizare a industriei apicole din țară.

Din punct de vedere economic, stupinele din țară sunt destul de mici.

Există doar câteva ferme mari care au dorit să unească întregul sector, să consolideze fermierii cu stupine mici, dar până acum nu s-au înregistrat progrese în această direcție.

„Deocamdată, acest grup de inițiativă este în căutare de sponsori, dar între timp Moldova trebuie să creeze asociații mari pentru exportul de miere”, a adăugat Ignat.

Potrivit expertului, la nivel de stat, este necesar să se adopte un Cod de reguli pentru apicultorii care ar produce miere în conformitate cu standarde stricte de calitate, astfel încât acest produs să devină un adevărat „aur moldovenesc” pentru străinătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

260
Tagurile:
export, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii


Загрузка...