Arșiță

Salvatorii sunt în alertă: Codul Galben de arșiță rămâne în vigoare

135
(reînnoit 11:39 13.06.2019)
Salvatorii au început să instaleze în stradă corturi în care oamenii vor putea bea apă și se vor adăposti de soare. În Moldova este în vigoare Codul Galben de caniculă.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Corturi anticaniculă sunt amenajate de joi, 13 iunie, în toate cele cinci sectoare ale Chișinăului, dar și în orașele Bălți, Cahul, Comrat, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Corturile în care oamenii se pot refugia pentru a se proteja de soare, a bea apă și a-și măsura tensiunea arterială vor funcționa în fiecare zi de la ora 11:00 până la ora 18:00.

În Chișinău, corturile anticaniculă sunt instalate pe următoarele adrese: Sectorul Botanica - în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”; Sectorul Centru - în preajma „Pieței Centrale”; Sectorul Râșcani - în apropierea „Pieței Matei Basarab”; Sectorul Ciocana - pe strada Ginta Latina, nr.18; Sectorul Buiucani - pe strada Calea Ieșilor, nr.1.

Scopul amenajării acestor corturi „este de a proteja populația de efectele nocive ale caniculei, în special în orele amiezii”, menționează IGSU.

Opinie: La ce ajută, de fapt, corturile anticaniculă

Corturile anticaniculă au rolul „unui element de atenționare” a oamenilor, dar nu sunt o rezolvare a problemei, este de părere ecologistul Anatolie Prohnițchi, expert în domeniul schimbărilor climatice, solicitat de Sputnik.

„Omul merge pe stradă și poate să ajungă la acest cort, poate să nu ajungă. Dar își pune întrebarea: „De ce au pus corturile? Înseamnă că influențează arșița...”. Își măsoară tensiunea arterială. Pricepe că nu trebuie să facă efort fizic când temperaturile sunt înalte, să nu stea în soare”, a opinat Anatolie Prohnițchi.

Fiecare persoană trebuie să găsească individual soluțiile potrivite pentru traversarea perioadelor toride, a menționat ecologistul. În opinia sa, moldovenii au învățat în ultimii ani cum să se comporte corect pe timpul caniculei. Totodată, patronii, în cea mai mare parte, respectă dispoziția autorităților și îi asigură pe angajați cu apă potabilă în perioada estivală.

În Moldova este în vigoare, până la 16 iunie, Codul Galben de caniculă, instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Zilele acestea, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului atinge valori de 33..34 de grade Celsius.

135
Tagurile:
alerta, canicula, arșiță, Cod galben, Salvatori
Tematic
Adevărul despre corturile anticaniculă și cum se pregătește Primăria Chișinău de arșiță
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova
Premieră absolută: Noi echipamente inteligente vor apărea în toate sectoarele Chișinăului
Poliția, drum înzăpezit

Starea drumurilor În Moldova: Unde ninge și unde încă nu

70
(reînnoit 09:41 27.01.2021)
Moldova se află de astăzi sub Cod portocaliu de ninsori, lapoviță și vânt puternic. Iată cum se circulă pe drumurile din țară.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. A intrat în vigoare Codul portocaliu de condiții meteo complicate, valabil în zilele de 27-28 ianuarie.

În contextul deplasării unui ciclon sudic în intervalul respectiv, pe arii extinse sunt prevăzute precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare.

În Chișinău a început să ningă de dimineață, în timp ce în sudul țării deja s-a așternut un strat de zăpadă. 

Inspectoratul Național de Securitate Publică informează că miercuri în raioanele de sud ale țării ninge slab, iar pe drum se formează polei. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență, în condiții de iarnă.

Pe drumurile din țară este presărat material antiderapant, iar polițiștii monitorizează situația, pentru preveni accidentele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
drumuri, ninsoare
Tematic
Cod portocaliu în aproape toată țara: Vom avea viscol și troiene


Загрузка...
Trafic

Se circulă cu dificultate prin Chișinău: Străzile unde sunt formate ambuteiaje

42
(reînnoit 09:07 27.01.2021)
În Capitală se circulă cu dificultate. Pe unele străzi se atestă un flux sporit de transport, iar ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Tototadă, Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă șoferii să fie prudenți.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Poliția anunță că pe unele străzi din Capitală s-au format ambuteiaje și se circulă cu dificultate. Astfel, agenții de circulație dirijează traficul pe porțiunile de drum care sunt mai aglomerate. 

Ofițerii INSP le recomandă șoferilor să adapteze viteza de deplasare la condițiile de drum, să folosească luminile de întâlnire, să mărească distanța de siguranță între vehicule și să nu efectueze manevre periculoase în trafic, pentru a evita situațiile de risc. 

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), în prezent un flux sporit de transport se atestă pe următoare străzi: 

Sectorul BOTANICA:
• bd. Iu.Gagarin direcția de deplasare sens giratoriu C.Negruzzi;
Sectorul BUIUCANI:
• intersecția cu sens giratoriu str.Calea Ieșilor – I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare;
Sectorul CENTRU:
• bd. Ștefan cel Mare tronsonul străzilor Ciuflea – Tighima;
• str. Pan Halippa direcția de deplasare str.Ismail;
Sectorul CIOCANA:
• str. Uzinelor tronsonul străzilor Voluntarilor – Lunca Bîcului;
• str. Vadului Vodă de la str. N.M.Spătarul pînă la str.Vadul lui Vodă;
• nodul rutier Tutun CTC;
Sectorul RÂȘCANI:
• intersecția cu sens giratoriu Calea Orheiului – T.Vladimirescu;
• str. Calea Orheiului – Studenţilor, direcția intrare în oraş.

Totodată, Inspectoratul Național de Securitate Publică informează că miercuri în raioanele de sud ale țării ninge slab, iar pe drum se formează polei, astfel șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență, în condiții de iarnă. Potrivit INSP, pe drumurile din țară administratorii drumurilor presară material antiderapant, iar polițiștii monitorizează situația, pentru preveni accidentele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
circulație, mașini, ambuteiaj, trafic


Загрузка...