Caniculă

Alertă meteo: Cod Galben de caniculă - când revin ploile

1585
(reînnoit 15:05 11.06.2019)
Vremea a schimbat registrul în Republica Moldova: Codul Galben de caniculă ia locul Codului Galben de ploi și vijelii.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit Cod Galben de caniculă pentru intervalul 11 – 16 iunie. Suntem avertizați că, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33..34 de grade Celsius.

Totodată, până la sfârșitul zilei de 11 iunie sunt posibile ploi torențiale cu descărcări electrice în sudul Republicii Moldova, iar pentru 13 iunie sunt prognozate ploi în partea de nord.

Conform ultimelor prognoze, meteorologii prevăd ploi în centrul țării abia lunea viitoare, 17 iunie.

La nord va mai ploua în zilele de 15 și 16 iunie, iar la sud în ziua de 16 iunie.

Marți, 11 iunie, la ora 13:00, în Chișinău se înregistrau peste 29 de grade Celsius, în condițiile unui cer acoperit de nori.

Umiditatea relativă a aerului constituia 39%, iar vântul sufla din Est și Nord-Est cu o viteză de 4 metri pe secundă. Presiunea atmosferică a aerului se situa în limitele valorilor normale – 748 de mililitri ai coloanei de mercur, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Cum s-a pregătit Primăria Chișinău de caniculă

Primăria Chişinău, care a aprobat „un plan de acțiuni pentru protejarea populației” pe timpul caniculei, anunță că va spori verificările în piețele agro-alimentare și va intensifica salubrizarea teritoriilor acestora. Personalul din sfera de deservire a populaţiei ar urma să fie instruit în privința activității în perioada estivală.

Planul de acțiuni mai prevede să fie asigurată buna funcţionare a fântânilor arteziene, să fie amplasate cisterne cu apă potabilă în parcuri, dar și unități de comerț cu băuturi răcoritoare şi îngheţată în locurile aglomerate din oraş și în zonele de agrement.

Autoritățile municipale au anunțat că vor monitoriza regimul de activitate a taberelor de odihnă pentru copii, starea sanitară a bazinelor acvatice, a plajelor şi a apei potabile din surse centralizate.

Oamenii sunt sfătuiți să-și reducă efortul fizic în miezul zilei, să se protejeze de soare prin purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale și să evite scăldatul în bazinele cu apă stătătoare.

Primăria Chișinău le reamintește cetățenilor să consume doi litri de apă pe zi în perioada arșiței, dar să evite băuturile alcoolice şi băuturile dulci carbogazoase.

1585
Tagurile:
ALERTĂ, Ploi, arșiță, Cod galben
Tematic
Ce se va întâmpla cu transportul public pe parcursul verii: Decizia Primăriei Chișinău
Culmea dezastrului: Cum arată râul Nistru după ploile de zilele acestea - Video
Dezastru și lacrimi în Moldova: Ploile ne lasă fără zahăr, ulei, mămăligă și vin


Загрузка...