Salvatorii la Răut

Caz tragic la Orhei: O fată s-a înecat în Răut

142
(reînnoit 19:18 10.06.2019)
O adolescentă s-a înecat în râu, iar sora ei mai mică a fost salvată în ultimul moment de un pescar. Fetele pășteau vitele pe malul Răutului.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik, E.L. O adolescentă de 12 ani s-a înecat duminică, 9 iunie, în Răut. Salvatorii i-au găsit corpul neînsuflețit la 10 iunie, după anevoioase căutări subacvatice.

Corpul neînsuflețit al fetei fost găsit la o distanță de 5 km de presupusul loc al înecului, în apropierea localității Ciocâlteni, Orhei, potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Fata de 12 ani s-ar fi înecat în timp ce se afla la păscut vitele pe malul Răutului, împreună cu sora ei mai mică, de 8 ani. Și a doua fată s-ar fi aflat în pericol de înec, însă ar fi fost salvată de un pescar, potrivit informațiilor preliminare.

Pescarul le-a declarat oamenilor legii că, la un moment dat, a observat-o pe fată în apele râului, făcând eforturi să se mențină la suprafața apei, iar el i-a sărit în ajutor și a scos-o din apă. Copila, care-și pierduse cunoștința, a fost resuscitată și transportată la spital de serviciul medical de urgență, chemat la fața locului.

Sora ei mai mare, de 12 ani, a fost data dispărută, iar salvatorii din Orhei au început căutările subacvatice încă de duminică.

Organele de drept investighează circumstanţele cazului.

142
Tagurile:
Răut, Orhei, fata
Tematic
Pericol de înec! Mare atenție unde și cum vă scăldați
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

49
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

190
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...