Caniculă, oameni la scăldat

Adevărul despre corturile anticaniculă și cum se pregătește Primăria Chișinău de arșiță

189
(reînnoit 08:17 06.06.2019)
Comercianții din piețe nu-și întrerup activitatea în aer liber nici pe arșița cea mare. Va schimba situația noul plan de acțiuni anticaniculă anunțat de Primăria Chișinău?

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik, E.L. Corturile anticaniculă instalate de autoritățile centrale pe stradă în zilele cu arșiță au rolul „unui element de atenționare” a oamenilor, dar nu sunt o rezolvare a problemei. Fiecare persoană trebuie să găsească individual soluțiile potrivite pentru traversarea perioadelor toride, a apreciat ecologistul Anatolie Prohnițchi, expert în domeniul schimbărilor climatice și încălzirii globale, solicitat de Sputnik.

 „Instalarea corturilor anticaniculă este un element de atenționare. Omul merge pe stradă și poate să ajungă la acest cort, poate să nu ajungă. Dar omul își pune întrebarea: „De ce au pus corturile? Înseamnă că influențează arșița...”. Își măsoară tensiunea arterială. Pricepe că nu trebuie să facă efort fizic când temperaturile sunt înalte, să nu stea în soare”, a sintetizat Anatolie Prohnițchi.

În opinia ecologistului, moldovenii au învățat în ultimii ani cum să se comporte corect pe timpul caniculei. Totodată, patronii, în cea mai mare parte, respectă dispoziția autorităților și îi asigură pe angajați cu apă potabilă în perioada estivală.

L-am întrebat pe Anatolie Prohnițchi dacă ar fi oportună interzicerea comerțului în spațiu deschis pe caniculă, inclusiv în piețele agro-alimentare. Fenomenul are două aspecte alarmante. În primul rând, comercianții de fructe și legume stau în soare toată ziua, protejați doar de o umbrelă, și astfel, din dorința de a câștiga un ban în plus, își afectează starea de sănătate. În al doilea rând, scade calitatea fructelor și legumelor expuse la temperaturi înalte ore în șir.

„Proprietarii trebuie să amenajeze aceste piețe agro-alimentare, să construiască hale cu aer condiționat, să asigure condiții optime de muncă. Majoritatea piețelor sunt private și, funcționând de zeci de ani, au adunat din taxe o sumedenie de bani”, a răspuns ecologistul.

Primăria Chișinău se pregătește de caniculă

Primăria Chişinău a aprobat „un plan de acțiuni pentru protejarea populației” pe timpul caniculei.

Autoritățile municipale anunță că vor spori verificările în piețele agro-alimentare și vor intensifica salubrizarea teritoriilor acestora. De asemenea, personalul din sfera de deservire a populaţiei va fi instruit în privința activității în perioada estivală.

Planul de acțiuni mai prevede să fie asigurată buna funcţionare a fântânilor arteziene din Chişinău, să fie amplasate cisterne cu apă potabilă în parcurile publice.

Autoritățile municipale vor decide și amplasarea unităților de comerț ce vând băuturi răcoritoare şi îngheţată, inclusiv în locurile aglomerate din oraş și în zonele de agrement.

Conform aceluiași plan, va fi monitorizat regimul de activitate a taberelor de odihnă pentru copii, starea sanitară a bazinelor acvatice, a plajelor şi a apei potabile din surse centralizate.

Primăria Chișinău le recomandă cetățenilor ca în perioadele cu temperaturi ridicate să consume doi litri de apă pe zi, să evite băuturile alcoolice şi băuturile dulci carbogazoase, să consume fructe şi legume în stare proaspătă.

Oamenii mai sunt sfătuiți să-și reducă efortul fizic în miezul zilei, să se protejeze de soare prin purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale și să evite scăldatul în bazinele cu apă stătătoare.

189
Tagurile:
arșiță, Primăria Chișinău, Caniculă
Tematic
Medic cardiolog, despre consumul cafelei pe timp de caniculă
Alimentația pe timp de caniculă: Ce să mâncăm pentru ca să ne simțim bine
Poliția

Alerta cu bombă la centrul comercial Poliția spune cine a făcut apelul

45
(reînnoit 23:07 15.01.2021)
Specialiștii ”Bomteh” a făcut verificări minuțioase la Centru comercial amplasat pe str. Arborilor după ce Poliția a fost alertată în legătură cu un obiect explozibil aflat acolo. Alerta s-a dovedit fam falsă.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiștii ”Bomteh nu au depistat nici un obiect explozibil, anunță Poliția Capitalei.

”Urmare a verificării Centrului Comercial, de către specialiștii din cadrul serviciului ”Bomteh”, obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate”, a comunicat serviciul de presă al instituției.

Totodată, în urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, a fost identificată persoana care a făcut apelul telefonic la Poliție. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 13 ani.

Oamenii legii anunță că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru a fi stabilite toate circumstanțele.

Amintim că în această seară in individ a sunat la Poliție, la 20:20, și a comunicat că pe acoperișul unui centru comercial amplasat pe str. Arborilor din Chișinău se află un obiect explozibil. Forțele de ordine au intrat în alertă.

Forțele de ordine care s-au deplasat la fața locului au încercuit zona și au evacuat toți vizitatorii din centru comercial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
centru comercial, Chișinău, Poliția, alertă cu bombă
Tematic
Poliția oferă informații despre alerta cu bombă de la Judecătoria Chișinău


Загрузка...
Vaccinul anti-COVID-19 în fața logoului Pfizer

Norvegia: 13 decese legate de vaccinurile Pfizer

131
Cel puțin 13 persoane au murit în Norvegia din cauza efectelor secundare ale vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19, a dezvăluit autoritatea națională de reglementare a medicamentelor din această ţară.

BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT. 

„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.

Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.

La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
decese, vaccin, Norvegia
Tematic
Vaccinarea împotriva COVID: Iată de când vor fi imunizați moldovenii
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...