Vladislav UNTU

Campion mondial și unul dintre cei mai buni absolvenți. Ce stă în spatele succesului

699
(reînnoit 19:17 02.06.2019)
Cum e să fii campion mondial la dansuri și totodată unul dintre cei mai buni elevi ai promoției. De ce unii elevi reușesc, iar alții - nu. Ce se află în spatele succesului și cum pot fi motivați tinerii de astăzi?

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Silvia Zavadovschi. Sârguința, disciplina și talentul sunt ingredientele indispensabile ale succesului. O spune campionul mondial la dansuri în 2018, Vladislav Untu, care la doar 18 a reușit să obțină ceea ce unii nu reușesc nici într-o viață. Cert este că, tot ca a obținut, a obținut prin muncă, iar astăzi se poate mândri cu zeci de medalii, titluri și distincții obținute la diferite concursuri naționale și internaționale.

„Da, eu am talent, dar eu muncesc mult pentru a avea rezultate. Recunosc că nu obosesc atunci când sunt la antrenamente. Pot să mă antrenez toată ziua, fără să simt necesitatea de a face pauze, deoarece eu trăiesc cu asta”, a declarat Vladislav Untu în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova

Cert este că tânărul se împacă bine și cu școala, nu doar cu dansul, iar acest lucru este demonstrat de rezultatele obținute la disciplinele școlare. Vladislav Untu se regăsește printre cei mai buni elevi ai Liceului Teoretic ”Alexei Mateevici” din Cricova, pe care îl absolvește în acest an. 

„Acum nu pot petrece foarte mult timp în sala de antrenamente, deoarece trebuie să dedic mai mult timp pregătirilor pentru examenul de Bacalaureat”, spune Vladislav Untu.

Cert este că de mai bine de doi ani, de când o are parteneră pe rusoaica Polina Baryshnikova, iar pe Gabriele Goffredo și Anna Matus, drept antrenori, viața lui Vladislav Untu se împarte între Moldova-Rusia-Italia.

„Da, Polina este din Federația Rusă, iar antrenorii tocmai în Italia. Inițial părea mai dificil, dar m-am obișnuit. Atunci când ai un scop bine determinat și mai și muncești sistematic, nimic nu este dificil”, spune Vladislav Untu.

Iar rezultatele școlare confirmă sârguința lui Vladislav Untu.

„Vladislav a fost dintotdeauna un copil disciplinat și un elev eminent. Desigur, a făcut și năzbâtii, dar totul a fost cu limită. Pentru noi el este un copil extraordinar, deoarece ne-a bucurat cu rezultate bune”, spune mama lui Vladislav, Ludmila Untu.

Cert este că aceste rezultate înseamnă și investiții financiare.

„Am trecut o etapă foarte grea. A fost o luptă a tuturor. Eu nu aș fi găsit sursele necesare, dacă nu aș fi văzut în el potențial. Să știți că multă lume îmi zicea să renunț, deoarece dansul nu aduce bani, dar eu nu ascultam pe nimeni și am mers înainte, deoarece eu am trăit acești ani alături de el. Știam că într-o bună zi va apărea soarele și pe strada noastră. M-am convins că investiția în copii este cea mai bună investiție”, adaugă Ludmila Untu.

Un lucru este sigur, deși a plecat de sub aripa părinților de la vârsta de 16 ani, libertatea nu l-a abătut din drumul său, așa cum se întâmplă în multe cazuri.

„Eu am avut norocul să am părinți care iubesc libertatea. Mie nu mi s-a impus niciodată să fac ceva, ci să aleg. Probabil de asta nici nu m-a afectat libertatea. Desigur, când am plecat de acasă, prima senzație a fost că sunt stăpân pe mine. Dar asta m-a responsabilizat și mai mult”, adaugă Vladislav Untu.

Ce spune fondatorul Clubului de Dans Sportiv „Codreanca”, Petru Guzun, despre potențialul lui Vladislav, dar și care sunt planurile proaspătului Campion European pentru viitor, aflați în interviul integral care va fi atașat mai târziu.

699
Tagurile:
Cricova, scoala, elev, Silvia Zavadovschi, campioni, dans sportiv, dansuri
Tematic
Opt medalii pentru Moldova la Campionatul Mondial de Dans Sportiv
Dansatorii moldoveni au urcat pe podium la Campionatul Mondial de Dans Sportiv
Exclusiv: Republica Moldova, câștigătoarea Campionatului European de Dans Sportiv
Monument abandonat

Ce monumente istorice importante am pierdut în ultimii ani

36
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Republica Moldova a pierdut zeci de monumente istorice în ultimii ani. S-a întâmplat fie din lipsă de bani, fie din nepăsare. Specialiștii bat alarma și susțin că trebuie luate măsuri urgente pentru a opri acest proces nefast.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În cadrul unui interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a povestit că în ultimii ani a vizitat peste 1200 de localități, iar constatările sunt sumbre. 

"În cadrul verificărilor am constat că avem un tablou trist - un traseu al conacurilor abandonate. 80 la sută dintre ele necesită proiecte investiționale. Dacă mergem la nord vom vedea conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, raionul Briceni, care este un conac ruinat. Dacă veniți de la Ungheni, puteți vizita conacul Ciolac-Malski din Bahmut, raionul Călărași, care la fel are o încărcătură istorică, dar cu regret este în degradare. Dacă veți face o excursie în Lunca Prutului, în raionul Nisporeni, veți cunoaște conacul lui Gonata din Zberoaia, și aici situația este tristă. Mai avem situație similară și la est - conacul Janowski (Dragălina) din Gura Bîcului, Anenii Noi. La fel și conacul lui Nicolae Apostolopulo din Saharna, Rezina", a declarat Ion Ștefăniță. 

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor mai spune că și în Capitală s-au pierdut sute de monumente și vor continua să se piardă, dacă nu vor fi luate măsuri la timp. 

"În Chișinău, câte un monument pe lună era demolat, a nimerit sub lama buldozerului. Se întâmpla din cauza construcțiilor ilegale, anexe, mansarde, intervenții care au afectat obiectivele protejate. Unul din obiectivele istorice care se ruinează este Moara Roșie. Dacă mergem pe lângă Președenție și Parlament, sunt alte două case istorice pe care eu le-am numit Versailles de Chișinău. Sunt deosebite atât pe interior, cât și pe exterior. După 30 de ani, vedem că patrimoniul cultural la noi nu este o prioritate. Ca un medic care am stabilit o diagnoză, chem autoritățile să intervenim și să salvăm aceste mărturii ale trecutului", a menționat Ion Ștefăniță. 

În ultimii ani țara noastră a pierdut și 25 de biserici din lemn, mai exact câte una pe an. 

"Ele în registru există, dar când am mers la fața locului, de fapt, nu mai sunt. La Petrușeni, la Hiliuți, la Cotul Morii, nu mai găsiți bisericile. Este o situație tristă, căci legea rămâne doar pe hârtie. Acest domeniu al patrimoniului nu a fost valorificat. Statul și-a luat angajamentul să acorde bani pentru valorificare, căci ele o dată la 10 ani au nevoie de proiecte de consolidare", a mai spus Ștefăniță.

Una din bisericile de lemn care a fost salvată este cea din satul Cucioaia, raioanul Telenești. Cu suportul localnicilor, lăcașul sfânt a fost reabilitat.

1 / 2
Biserica din lemn din satul Cucioaia, Telenești

Ion Ștefăniță a mai spus că trebuie salvat trecutul pentru a fi construit viitorul. El a precizat că investițiile în domeniul turistic nu sunt în zadar. Ștefăniță a prezentat exemplul Franței, care în 2013 a obținut 43 de miliarde de euro din turism, adică mult mai mult decât din economia grea.

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelo, demolarea monumentelor istorice, restaurarea monumentelor, monumente istorice, monumente
Tematic
Memoria comună: Monument restaurat la Holercani - Foto
Ilegalitate: A fost afectat un monument arheologic din Capitală


Загрузка...
Veaceslav Manolache

Judo în Moldova: Care este viitorul acestui gen de sport

24
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
De Ziua Internaţională de Judo, invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport și cel care mulți ani a condus Federația de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi, a vorbit despre perspective acestui domeniu.
Judo în Moldova

Potrivit lui Veaceslav Manolachi, de-a lungul anilor, țara noastră a obținut rezultate remarcabile la nivel internațional în cadrul competițiilor de judo.

"Tot timpul ne-am mândrit cu discipolii noștri, care care au adus medalii de la campioantele mondiale. Unul dintre exemple este Sergiu Toma, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Emiratele Arabe Unite", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Manolachi.

Poziția sportivilor moldoveni în raport cu cei din țările europene este una foarte bună, chiar dacă suntem o țară mică, susține rectorul USEFS.

"Suntem pe calea cea dreaptă și continuăm să ne dezvoltăm în acest domeniu. Judo are viitor în țara noastră, grație tinerilor absolvenți ambițioși. Avem sportivi buni în toare regiunile - în Găgăuzia, Transnistria, partea de nord și desigur în centrul țării", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că Federația de Judo din Republica Moldova a fost creată acum 27 de ani, în anul 1993. În total, în țară sunt 44 de cluburi sportive în circa 37 de localități, fapt ce demonstrează interesul tinerilor pentru acest gen de sport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Președintele Federației de Judo din Moldova, judo, sport
Tematic
Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...