Casă

Viața în satele Moldovei: În curând acestea ar putea fi de nerecunoscut

499
Guvernul și-a propus să îmbunătățească nivelul de muncă și de trai în mediul rural, prin includerea noilor măsuri de dezvoltare rurală ce urmează a fi subvenționate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediu Rural.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a organizat consultări publice pe marginea proiectului Regulamentului cu privire la acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediu Rural (FNDAMR).

Prin acest document se dorește îmbunătățirea nivelului de muncă și de trai în mediul rural, prin includerea noilor măsuri de dezvoltare rurală ce urmează a fi subvenționate în avans din FNDAMR: îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale, renovarea și dezvoltarea localității rurale și diversificarea activităților non-agricole.

Secretarul general de stat, Iurie Ușurelu, a declarat că urmează să fie făcute investiții în infrastructura economică publică din mediul rural și în serviciile comunitare. Totodată, se urmărește sporirea atractivității zonelor rurale și crearea de noi locuri de muncă prin diversificarea activităților economice non-agricole, stimularea creării și dezvoltării microîntreprinderilor, activităților de turism rural, care vor crea oportunități de angajare, vor promova spiritul antreprenorial și vor contribui la dezvoltarea structurii economice în zonele rurale.

Beneficiari eligibili în cadrul prezentului regulament sunt: autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi (sate și comune, inclusiv orașe cu o populație de până la 10 000 de locuitori cu statut de rezident, conform recensământului populației și al locuințelor din 2014), întreprinderile mici și mijlocii sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, înregistrate într-o localitate rurală și își propun să dezvolte activități non-agricole.

Impactul scontat al proiectului prevede implementarea a cel puțin 50 de proiecte anual de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii publice și a serviciilor furnizate populației rurale, crearea a cel puțin 30 de afaceri noi anual, care vor genera peste 130 de locuri de muncă, dintre care 30 la sută destinate femeilor.

499
Tagurile:
agricultura, infrastructura, sat
Tematic
Depopularea Moldovei: De ce satele încet-încet, dar sigur, devin pustii
Cele mai frumoase sate pe care să le vizitezi de Paşte
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

123
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID bate în retragere? Câte cazuri noi s-au înregistrat astăzi

176
(reînnoit 18:35 17.01.2021)
După raportarea altor 214 de noi infectări, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 152 854. În ultimele 24 de ore, 5 persoane au decedat după ce s-au contaminat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 17 ianuarie în Republica Moldova.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a precizat Ministerul Sănătății.

Cele 214 cazuri noi au fost confirmate după efectuarea a 1074 de teste, dintre care 1002 primare și 72 repetate.

Dintre cei 214 contaminați, 10 sunt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 2.

Acum, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 2277 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 sunt în stare extrem de gravă (36 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 963 de persoane, iar 20 883 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, virusul a provocat moartea a 5 persoane. Numărul deceselor ca urmare a COVID-19 a ajuns la 3250 de cazuri.

Ministerul a anunțat că alte 481 de persoane au fost vindecate. În total, 143 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

El a spus că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Restricții până în martie la intrarea în Italia pentru moldoveni – precizările Ambasadei


Загрузка...