Развод

Cum să-i spun copilului tatăl a plecat la o altă femeie

1742
(reînnoit 16:09 27.05.2019)
Orice neînțelegere poate fi remediată. Ca urmare, vă invităm să vă împărtășiți problemele care vă macină în cadrul rubricii ”Discuții cu psihologul”. În ediția curentă, aflați cum trebuie să comunicați corect copilului decizia tatălui de a plecă din familie.

”Am trăit împreună cu soțul meu 15 ani. Ne-am dorit mult timp să avem un copil. Acum trei ani, visul nostru s-a împlinit. Eu am născut o fetiță sănătoasă. Apoi soțul meu a devenit distant, taciturn și rece. Am ajuns să nu ne mai înțelegem. Mai târziu, mi-a comunicat că iubește o altă femeie și că este fericit cu ea. Am discutat și am decis să divorțăm. I-am respectat alegerea și nu-l acuz de nimic. O relație trebuie să fie bazată pe dragoste și înțelegere. Pe noi ne lega doar copilul. Cel mai greu pentru mine este cum să-i explic fetiței că tatăl ei pleacă din familie”?

Liliana Chisari, psiholog:

Plecarea tatălui din familie este o traumă psihologică puternică pentru un copil. El are sentimentul că nu este iubit, că este trădat. De aceea, părinții trebuie să-i explice, sub formă de poveste, de ce se despart. Dar nu înainte ca să se ierte reciproc și să conștientizeze că după divorț rămân părinții copilului. Or asta înseamnă că acesta trebuie să primească în continuare dragostea și atenția ambilor părinți, în egală măsură.

Ce putem face?

Recomand părinților să facă terapie cu psihologul. La această etapă, este important să-și revadă viața, momentele frumoase, greutățile pe care le-au depășit împreună. Ei trebuie să se ierte și să-și mulțumească pentru clipele frumoase trăite în familie. De ce este importantă această terapie? Deoarece copilul să-i perceapă ca pe doi părinți ideali, dar nu ca pe dușmani. Abia când vor descoperi această stare de împăcare, mama și tatăl pot să comunice copilului despre divorț. Mărturisirea nu va fi făcută direct, dar prin intermediul poveștilor psihoterapeutice.

Povestea pisicuțului din două regate

Povestea pe care o recomand este cea a pisicuțului care are posibilitatea să trăiască în două regate frumoase. Aceasta sună în felul următor:

A fost odată un pisicuț care trăia în două regate. Un regat îl conducea mama pisică, altul-tatăl pisică. În regatul mamei era mereu zăpadă, iar în regatul tatălui – multe flori. Pisicuțul era rodul dragostei lor. Și într-o zi, în regatul tatălui a dispărut apa. Acesta a apelat la ajutorul mamei, care avea puterea să cheme ploaia. Și atunci ea a plecat în regatul tatălui ca să aducă apă, iar pisicuțul a însoțit-o. El a descoperit că are două case unde este binevenit și iubit atât de mamă, cât și de tată. Părinții trebuie să relateze copilului această istorioară, de mai multe ori. Și el va înțelege că este superb să ai două case și să poți călători în două regate. În consecință, plecarea tatălui din familie nu-l va trauma psihologic, iar el va avea certitudinea că este iubit, în continuare, de ambii părinți.

Dacă doriți ca problema Dumneavoastră să fie analizată de psiholog, expediați o scrisoare anonimă pe adresa: m.diminets@sputniknews.com, cu mesajul ”Discuții cu psihologul”.

Redactor: Maria Dimineț

1742
Tagurile:
femeie, tatăl, Copil
Tematic
Sunt disperată - Fiul meu are 30 de ani și nu vrea să lucreze. Ce să fac?
Liliana Chisari vindecă durerea sufletească prin pictură
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

13
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient

383
(reînnoit 15:27 04.03.2021)
Președintele Republicii Maia Sandu recunoaște că restricțiile impuse de Comisia de Sănătate Publică au obosit cetățenii, dar spune că acestea sunt inadmisibile.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Situația epidemiologică în țara noastră este în continuare una alarmantă. În fiecare oră moare câte un om din cauza complicațiilor generate de COVID-19, iar numărul peroanelor decedate de la începutul pandemiei a trecut de 4 mii de oameni. Pentru a opri pandemia e nevoie de un efort comun, precizează președintele Maia Sandu într-un video. 

„Personalul medical lucrează peste puteri. Spitalele sunt pline, iar numărul de cazuri grave crește. Numărul cazurilor grave este de peste 300 de peroane. În fiecare zi, în Moldova avem aproape 2 000 de cazuri de infectare”, a precizat președintele. 

Aceasta mai spune că în Republica Moldova cel mai probabil au ajuns noile tulpini ale virusului, mult mai infecțioase și mult mai grave. Președintele menționează că medicii se plâng că tratamentele vechi împotriva coronavirusului, în ultimele săptămâni, nu mai sunt eficiente. Mai mult, crește numărul persoanelor tinere care se infectează cu acest virus. Sandu mai spune că măsurile de protecție pot funcționa doar dacă acestea vor fi respectate de fiecare om în parte. 

„Știu că adesea suntem nemulțumiți de restricții care ne par prea severe sau neclare. Comisia Națională de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății trebuie să-și bazeze deciziile pe indicatori clari. Orice decizie trebuie fundamentată doar pe date în urma analizei riscurilor”, a mai spus președintele.

Aceasta spune clar că virusul nu a trecut și că acesta poate fi oprit doar în cazul în care „vom lua lucrurile în serios”. Președintele se referă în special la eforturile medicilor de a trata bolnavii de COVID-19, dar și procesul de vaccinare care a început pe 2 martie. Îndemnul rămâne același, purtatul măștii, spălatul și dezinfectarea mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, dar și amânarea evenimentelor care presupun mai multe persoane.

Precizăm că, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a declarat ieri seara în cadrul unei emisiuni televizate că în țara noastră ar putea fi declanșat lockdown, având în vedere că a crescut simțitor numărul cazurilor noi de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

383
Tagurile:
Dezinfectanți, dezinfectare, Maia Sandu, restrictii


Загрузка...