Râul Nistru

Catastrofa care amenință Republica Moldova: Ce ne poate salva

5606
(reînnoit 12:50 27.05.2019)
Nistrul este principala sursă de apă a Chișinăului și altor orașe, dar continuă să fie poluat cu ape reziduale de localitățile ce nu dispun de stații de purificare. În ajunul Zilei Nistrului, ecologistul Anatolie Prohnițchi ne-a vorbit despre importanța și problemele fluviului.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. E.L. „De la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru”, a declarat Anatolie Prohnițchi.

„Nistrul este coloana vertebrală a bazinului hidrografic al Republicii Moldova. Este sursa principală de alimentare cu apă a mai multor orașe din Republica Moldova, dar și din Ucraina. Și, totodată, apa râului Nistru este folosită și la irigare”, a declarat ecologistul Anatolie Prohnițchi, solicitat de Sputnik să sintetizeze importanța acestui fluviu pentru Moldova.

De asemenea, ecologistul a subliniat că Nistrul este esențial pentru crearea unei microclime favorabile în zonă și chiar contribuie la temperarea schimbărilor climatice în regiune.

„Noi avem două râuri, Nistru și Prut, cu un debit de apă important și constant pentru a supraviețui. Mai multe nu avem”, a subliniat Anatolie Prohnițchi.

Nivel critic: Moldova are o jumătate din minimul necesar de apă

Apa ocupă 70% din suprafața Pământului, însă numai 3% din ea este potabilă. Iar apa înseamnă viață.   

Un prag de apă mai mic de 1.000 de metri cubi pentru o persoană pe an poate împiedica dezvoltarea economică şi afecta calitatea vieții populaţiei, conform standardelor internaționale. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează acest indicator la 500 m3/locuitor/an.

Astfel, Republica Moldova deja se află într-o stare critică în ceea ce privește accesul la apă și dezvoltarea economică durabilă, semnalează Oficiul din Chișinău al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD-Moldova).

Principalele amenințări pentru Nistru

Întrebat care sunt la ora actuală principalele amenințări și probleme pentru râul Nistru, ecologistul a menționat că există „pericolul construirii celor șase hidrocentrale de către partea ucraineană, însă organizațiile non-guvernamentale de mediu, unele partide și guvernarea se implică pentru a nu admite” aceasta. „În caz contrar, nu vom avea apă”, a spus Anatolie Prohnițchi, care este președinte al Partidului Verde Ecologist.

Alte pericole, a adăugat Anatolie Prohnițchi, „vin din partea Republicii Moldova, de la unele unități administrativ-teritoriale”. „De exemplu, Soroca nu are la ora actuală stații de purificare a apelor reziduale și acestea toate sunt deversate în Nistru. Pe partea Moldovei, de la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru. Astfel procedează și unele localități din Ucraina”, a declarat ecologistul.

„Este bine că s-a format comisia moldo-ucraineană în problematica râului Nistru, se negociază, se coordonează soluționarea unor probleme, dacă sunt divergențe”, a apreciat Anatolie Prohnițchi.

În luna aprilie a fost creată o comisie de colaborare interstatală între Republica Moldova şi Ucraina în domeniul protecției, utilizării durabile şi dezvoltării bazinului fluviului Nistru. Comisia bilaterală a fost creată după ce, la insistența Guvernului de la Chișinău, partea ucraineană a decis sistarea tuturor lucrărilor ce vizează construcția a șase hidrocentrale în cascadă pe râul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier.

26 mai – Ziua Nistrului

Ziua Nistrului este marcată anual în ultima duminică a lunii mai. Astfel, la 26 mai, în orașul Vadul lui Vodă, cu începere de la ora 12:00, toți doritorii sunt invitați să participe la evenimentul cu genericul „Nistru pentru toți!”.

„Evenimentul din acest an are drept scop consolidarea colaborării dintre autorități, instituții, cetățeni, pentru a spori conștientizarea importanței fluviului Nistru pentru țara noastră, precum şi împărtășirea bunelor practici în gestionarea integrată a resurselor de apă”, a informat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

5606
Tagurile:
salva, Moldova, ameninta, catastrofa, moldovenii, apa, Nistru
Tematic
Soarta râului Nistru: Promisiunile făcute de la Kiev și declarațiile Guvernului moldovean
Aleea din Parcul La Izvor

O terasă de vară din Parcul „La Izvor”, evacuată forțat: Ce a încălcat agentul economic

48
(reînnoit 07:22 14.08.2020)
Obiectivele amplasate pe teritoriul Capitalei fără a avea autorizația autorității locale vor fi evacuate forțat. Iată un exemplu.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Un obiectiv format din trei unități comerciale, amplasat ilegal pe terenul municipal de fâșie riverană din zona de agrement din Parcul „La Izvor”, a fost evacuat forțat.

Este vorba de o terasă de vară și două unități de prestări servicii închiriere, care activau în contradicție cu normele de amplasare a unităților de comerț ambulant stradal, iar schemele de amplasare au expirat în octombrie 2019.

Scema de amplasare nu a fost prelungită întrucât Concepțiea de reconstrucție a zonei de agrement pe teritoriul acesteia nu permite activități comerciale.

Decizia de evacuare s-a luat după ce agentul economic nu s-a conformat solicitărilor autoritășilor locale de a demonta benevol unitățile amplasate ilegal. Din trei, doar pentru una a fost trimisă notificare către municipalitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Parcul La Izvor, terasă


Загрузка...
Biserică

Postul Sfintei Marii: Care este adevărata semnificație și când a fost instituit

493
(reînnoit 07:37 14.08.2020)
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pe care creștinii ortodocși trebuie să le țină de-a lungul anului bisericesc. Acesta începe pe data de 14 august și se va încheia pe data de 28 august.

CHIȘINĂU, 14 aug — Sputnik. Începând cu ziua de mâine, creștinii ortodocși din țara noastră intră în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca Postul Sfintei Marii. În această perioadă, creștinii se pregătesc de cele două sărbători extrem de importante: Schimbarea la Față, marcată pe 19 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită în fiecare an pe 28 august.

Acest post reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată, este mai scurt decât Postul Paștelui și cel al Crăciunului.

Perioada acestui post a fost stabilită pentru prima dată în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Atunci, durata acestuia era diferită pentru creștini. Cei din Antiohia obișnuiau să postească doar o zi, în timp ce creștinii din Ierusalim posteau timp de opt zile. Unii creștini obișnuiau să postească toată luna august, pe când alții făceau acest lucru în luna septembrie.

Decizia privind uniformizarea datei, dar și a duratei postului Adormirii Maicii Domnului a fost luată în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol din anul 1166. Lucrările Sinodului au fost conduse de către patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

Rânduiala slujbelor și semnificația postului

Slujba de Vecernie în perioada acestui post este săvârșită împreună cu cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul zilei de 28 august se face și Prohodul Maicii Domnului.

Scopul acestui post nu se rezumă doar la înfrânarea de la anumite mâncăruri, ci în primul rând de la lucrurile care ne îndepărtează de Dumnezeu. Deși e post, creștinii nu ar trebui sa fie mâhniți de faptul ca nu vor mânca de „dulce", deoarece prin post și rugăciune ne vom putea bucura de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi.

Tot astăzi este prăznuită scoaterea cinstitei Cruci a Domnului, zi în care Biserica a rânduit post alimentar aspru.

Cum ținem Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului este singurul post dedicat Sfintei Marii, născătoarea Mântuitorului Iisus Hristos. Enoriașii se pregătesc prin pocăință, mărturisirea păcatelor și Sfânta Împărtășanie pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Calendar Creștin Ortodox 2020
© Sputnik / Moldova

Potrivit bisericii, postul este la fel de aspru ca cel dinaintea Paştelui. În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. Marţi şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.

Doar o singură zi din acest post este cu dezlegare la pește, pe 19 august, când se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Isus Hristos.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

493
Tagurile:
post, de Sfanta Maria, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Prorocul Ilie - Sfântul vremurilor de pe urmă


Загрузка...
Proteste în Minsk

Ministrul belarus de Interne le-a cerut scuze celor care au fost bătuți accidental

13
Ministrul Afacerilor Interne al Belarusului le-a cerut scuze cetățenilor care au fost răniți accidental de reprezentanții forțelor de ordine în timpul dezordinilor stradale.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Belarus, Iuri Karaev, și-a asumat responsabilitatea pentru rănirea persoanelor întâmplătoare, care au devenit accidental victimele miliției în timpul acțiunilor de protest.

Cu o astfel de declarație a venit acesta în cadrul emisiunii “Markov. Nimic personal”, cerându-le scuze cetățenilor.

Anterior, Karaev a declarat că reprezentanții structurilor de forță reacționează în acest fel din cauza unor atacuri premeditate ale șoferilor asupra miliției. Potrivit lui, în decurs a trei zile au fost 11 astfel de cazuri, fapte pe care ministrul le-a calificat ca “atentat la viața unui om al legii”.

Iată atmosfera din centrul Minskului după ce ministrul și-a cerut scuze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
scuze, Belarus, ministrul
Tematic
În Belarus s-a anunțat reținerea „coordonatorului” dezordinilor în masă
Încă 700 de oameni au fost reținuți în urma protestelor în Belarus


Загрузка...