Supermarket, foto simbol

N-o să-ți vină crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături

4610
(reînnoit 11:05 21.05.2019)
Când cumpără produse alimentare, aproape o jumătate dintre moldoveni nu sunt atenți la aspectul acestora, la informația despre denumire, marcă, producător, E-uri și calorii. Există însă un detaliu de care este preocupată toată lumea: termenul de valabilitate.

CHIȘINĂU, 21 mai, Sputnik. Patru din 10 moldoveni, adică 40%, nu citesc niciodată etichetele produselor alimentare sau o fac rareori, arată rezultatele unui nou sondaj de opinie. Aceasta înseamnă că ei nu acordă atenție denumirii, mărcii, aspectului și ingredientelor acestora. Termenul de valabilitate însă este sfânt: 94% îl verifică de fiecare dată.

Numărul celor care categoric nu dau atenție etichetelor de pe produsele pe care le cumpără este de 16%. Vestea bună e că această categorie de cumpărători s-a redus cu trei puncte procentuale din 2012 și până acum.

Interesant este că trei din patru persoane care nu analizează eticheta produsului sunt bărbați. Aproape o jumătate dintre aceștia au peste 50 de ani, patru din 10 au venituri lunare sub 3.000 de lei, majoritatea fiind pensionari sau șomeri, și mai mult de jumătate locuiesc la sat.

Totuși, atunci când este vorba de termenul de valabilitate al produselor alimentare, tabloul se schimbă radical: 94% dintre moldoveni caută acest detaliu când fac cumpărături.

Trei din patru moldoveni citesc denumirea produsului și tot atâția analizează ingredientele acestuia. Verifică marca, originea, cantitatea și aspectul produsului peste o jumătate dintre moldoveni. Chiar dacă analizează eticheta, trei din patru persoane nu au încredere că detaliile trecute pe aceasta corespund realității.

Mai puțini, în jur de 30%, sunt cei care verifică valoarea nutritivă, alergenii și conținutul de gluten. Majoritatea acestora sunt femei cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani sau bărbați căsătoriți, aproape o jumătate având studii superioare.

Realizatorii studiului sociologic semnalează că rata moldovenilor care acordă importanță valorii nutriționale a produsului nu diferă de cea din SUA, unde tematica nutriției este cu mult mai mediatizată.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting prin telefon, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârste de 18-70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de 4%, în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019.

4610
Tagurile:
producator, termen de valabilitate, E-uri, eticheta, cumparaturi, moldoveni
Tematic
Otravă curată: Pește contaminat cu mercur, în piețe și rețelele comerciale
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

190
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...
Студия радио Sputnik, архивное фото

Diabetul zaharat: Tot ce trebuie știi despre maladie

414
(reînnoit 19:44 16.01.2021)
A "întinerit" diabetul - numărul bolnavilor de diabet zaharat crește de la un an la altul. Îngrijorător este faptul că maladia devine tot mai răspândită și în rândul tinerilor. Iată care sunt cauzele.
Diabetul zaharat: Cauze și prevenire

Peste 100 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. Și cifra diabeticilor crește de la un an la altul, iar maladia nu cruță pe nimeni.

Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat este de tip 1 și tip 2, ambele fiind o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

"În ultimul timp, diabetul zaharat a devenit o maladie frecvent întâlnită. Cândva boala se întâlnea doar la 1 procent din populație, iar acum 8-10 procente de oameni din întreaga lume suferă de această boală severă", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul Iurie Cușnir.

Diabetul este una dintre maladiile declanșate din cauza alimentației nesănătoase, susține specialistul. Alimentele bogate în grăsimi și consumate în exces perturbă sistemul metabolic al organismului. Ca urmare, apar boli care provoacă invaliditate și decese premature.

"O alimentație neechilibrată, bogată în grăsimi, dulciurile, lactatele – toate acestea consumate în exces pot duce la apariția diabetului zaharat", a subliniat medicul.

O altă cauză este obezitatea. Potrivit lui Iurie Cușnir, dintre copiii supraponderali, la maturitate, peste 75-80 la sută vor avea glicemie ridicată. De asemenea și stresul, fumatul, alcoolul, sedentarismul sunt printre principalii factori ai apariției diabetului. Cel mai grav este că tot mai mulți tineri adoptă un mod de viață necorespunzător, iar consecințele sunt foarte severe, mai spune specialistul. Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase.

"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge", a remarcat el.

În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 constituie 15-20 de procente din numărul total de bolnavi, aproximativ 20 de mii de oameni insulino-dependenți, iar 80 de mii sunt depistați cu diabet de tipul 2.

La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

414
Tagurile:
maladie, simptome, diabet zaharat, diabet
Tematic
Date alarmante: Câți moldoveni suferă de diabet
Ce mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de diabet: Sfatul medicului endocrinolog


Загрузка...