IT systems

Control total: Cetățenii Moldovei nici nu bănuiesc cum sunt urmăriți

1182
(reînnoit 21:46 11.05.2019)
Utilizatorii de computere personale în care, în opinia lor, sunt instalate programe antivirus fiabile ar putea nici să nu bănuiască faptul că, prin găurile din programul sistemului de operare PC, le poate fi urmărită aproape fiecare acțiune.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik, Andrei Petric. Astăzi teama de a fi urmărit este una dintre cele mai răspândite fobii. Nici Moldova nu a scăpat de această pacoste: în discuțiile cu cetățenii țării deseori îi poți auzi vorbindu-se de un ecou straniu ce răsună în timpul convorbirilor telefonice sau poți observa cum camerele web de pe laptop-uri sunt lipite cu hârtie sau cu scotch.

Cetățenii noștri vigilenți dau vina pentru toate aceste măsuri de precauție pe „interceptarea convorbirilor telefonice” și pe urmărire, demonstrându-și fanatic unul altuia că anume în acest mod sunt urmăriți de serviciile interesate.

În același timp, există totuși un sâmbure de adevăr în suspiciunea concetățenilor noștri. Doar că deseori el este ascuns acolo unde lor nici nu le trece prin cap și anume în sistemul de operare al computerului, prin ale cărui găuri se poate urmări clar ce a făcut utilizatorul stând în fața monitorului, ce acțiuni a efectuat, a avut o corespondență de afaceri sau s-a distrat cu jocuri fruit cocktail.

Găurile fatale în program

Expertul în domeniul securității informatice Andrei Rusnac a discutat cu reporterul Sputnik Moldova despre modalitatea de a colecta date despre utilizator prin unul dintre cele mai răspândite sisteme de operare.

„La majoritatea utilizatorilor este instalat în computer sistemul de operare Windows. La acest sistem sunt conectați mii de oameni, iar fiecare dintre ei răspunde pentru modulul său. Persoane de la Microsoft, care  au testat sistemul de operare, au constatat că există niște găuri prin care poate fi colectată informația necesară despre utilizator”, a menționat expertul.

Potrivit acestuia, alți experți, din afară, care au analizat securitatea acestui sistem de operare, descoperă astfel de găuri și le vând pe fiecare în aparte la un preț care ajunge până la un milion de dolari. Rusnac susține că întotdeauna se găsesc doritori de a procura o asemenea „marfă dubioasă”.

„Acesta este un întreg sector al afacerilor tenebroase. Astfel de găuri sunt vândute clienților necinstiți de mai multe ori. Hackerii se ocupă de comercializarea găurilor descoperite în sistemul de operare în cadrul forumurilor închise. Principiul pătrunderii în sistemul de operare PC al unui utilizator concret constă în faptul că, prin intermediul instalării unei aplicații oarecare, printr-un link pe care a apăsat „userul”,  în sistem începe urmărirea asupra acțiunilor acestuia, asupra activității lui la computer”, a specificat Rusnac.

Ochiul atotvăzător

„Astăzi, nici chiar pentru serviciile din Moldova nu este un lucru prea complicat să obțină o informație de pe camera web a unui computer staționar sau de pe laptop. Principalul pentru ei este să vrea, iar restul este o chestiune de tehnică. S-ar putea nici să nu bănuiți că în momentul, în care stați la computer, ochiul atotvăzător al serviciilor speciale vă urmărește neîncetat”, a menționat în discuția cu reporterul Sputnik Moldova specialistul în domeniul IT Vadim Melnic.

Cât despre fobia, devenită deja tradițională în rândurile cetățenilor țării, precum că discuțiile telefonice sunt interceptate de serviciile secrete moldovene, în acest caz suspiciunile pot fi întemeiate, susține expertul.

„Astăzi nu este mare lucru să interceptezi convorbirea unui cetățean la telefonul mobil, fără a mai vorbi de aparatele staționare. Acestea erau „ascultate” cu succes încă prin anii 50–60 ai secolului trecut, înregistrând convorbirile pe benzi magnetice. Convorbirile la telefonul mobil sunt și ele înregistrate cu succes. În orice caz, eu sunt la curent că serviciile speciale de stat dispun demult de această aparatură”, a declarat Melnic.

Potrivit specialistului, populația nu are motive pentru panică și complexe, deoarece serviciile speciale i-au „ascultat” întotdeauna pe cei care prezintă pentru ele un interes deosebit. Expertul constată că, de regulă, printre persoanele „ascultate” se numără politicienii, persoanele care au relații cu aceștia, conducătorii întreprinderilor mari de stat sau private, ai corporațiilor, precum și jurnaliștii care propagă informații alternative, diferite de politica promovată de autorități.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

1182
Tagurile:
urmarire, control, cetateni, Moldova
Tematic
Alertă: Facebook vrea să-și creeze propriile știri și să controleze adevărul
Facebook, într-un nou scandal: Ar fi folosit datele utilizatorilor împotriva concurenților
Primăria Capitalei

Ion Ceban explică de ce unii angajați și-au primit salariile cu întârziere

61
Edilul-șef al Capitalei vine cu precizări în privința întârzierii salariului pentru angajații mai multor entități municipale. Acesta a menționat că reținerile au loc din cauza adoptării târzii a bugetului pentru anul 2021.

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că salariile angajaților unor instituții municipale au întârziat deoarece procesul de finanțare a cheltuielilor de la bugetul municipal 2021 a fost inițiat pe 21 ianuarie. El a menționat că situația a fost cauzată de faptul că legea bugetului pentru acest an a fost aprobată și publicată relativ târziu și că această perioadă a coincis și cu sărbătorile de iarnă, ceea ce a tărăgănat procesul.

Încă un motiv ar fi și faptul că au apărut și unele probleme tehnice în procesul de repartizare a bugetului municipal Chișinău în cadrul Sistemului Informațional de Management Financiar, iar din această cauză publicarea tuturor documentelor ce țin de bugetele autorităților/instituțiilor finanțate de la bugetul municipal a fost posibilă în data de 22 ianuarie, fiind depășit termenul-limită cu o zi.

Ceban a mai scris că transferurile de la bugetul de stat în bugetul municipal pentru domeniul învățământului au fost efectuate în data de 22 ianuarie, iar zilele de 23 și 24 au fost zile libere.

„Reieșind din situația menționată, municipalitatea își cere scuze de la angajații care și-au primit salariile pentru luna decembrie 2020 cu întârziere, dând asigurări că în perioada următoare situația va reveni la normal”, a mai scris Ion Ceban.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
primar, funcționari, salariu, Capitală, primărie Chişinău


Загрузка...
Ion Ștefăniță

Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

38
(reînnoit 22:40 25.01.2021)
,,Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” este un nou proiect lansat de Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor. Detalii am aflat de la directorul instituției, Ion Ștefăniță.
Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Potrivit directorului AIRM, Ion Ștefăniță, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât pe teritoriul țării noastre sunt o mulțime de obiective turistice aflate în stare de degradare.

"Pentru a sensibiliza opinia publică din start am prezentat într-un filmuleț scurt trei obiective ce au ajuns într-o stare deplorabilă. Este vorba de Conacul Rosetti-Roznovanu de la Lipcani, Conacul din satul Brânzeni, raionul Edineț al marelui filantrop Vasile Stroescu și Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ. Acesta este patrimoniul pe care l-am moștenit și prin eforturi comune trebuie conservat și restaurat. Este necesar să avem o atitudine responsabilă față de aceste bijuterii arhitecturale, iar proiectul vine să ajute în acest sens", a remarcat Ion Ștefăniță.

Monument abandonat
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare. Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală.

Ion Ștefăniță a mai adăugat că, în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
proiect, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente istorice
Tematic
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești


Загрузка...
Iarnă în Chișinău: Arcul de Triumf din centrul capitalei

Vreme schimbătoare în Moldova: Frig și ninsori - ce va urma

0
(reînnoit 19:45 25.01.2021)
Precipitații sub formă de lapoviță și ninsori sunt anunțate de meteorologi în toate regiunile în ziua de marți. Miercuri și joi sunt așteptate ninsori în toate raioanele. Presiunea atmosferică va fi joasă în următoarele cinci zile.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Cerul va fi noros și vremea se răcește marți cu câteva grade, comparativ cu ziua de luni. Meteorologii an anunțat precipitații sub formă de lapoviță în toate raioanele. Odată cu scăderea temperaturilor, lapovița se va transforma în ninsoare.

Atenție mare la drum! Pe drumuri, izolat, va fi ghețuș. 

Valorile termice ale aerului vor fi cuprinse ziua între 0..+5 grade Celsius, potrivit prognozei remise Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS)

În raioanele de nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.

În Chișinău vor fi temperaturi de +1..+3°С la orele prânzului.

Presiunea atmosferică va fi scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 3-8 metri pe secundă.

În noaptea spre miercuri se va răci până la -3..-6 grade Celsius în nord și -1..-4 grade în sud.

Prognoza meteo pentru 26 ianuarie – 1 februarie
Prognoza meteo pentru 26 ianuarie – 1 februarie

Vremea va fi schimbătoare până pe 31 ianuarie - vom trece de la cald la frig și înapoi la cald. În noaptea spre vineri ar urma să fie cel mai frig.

Iluminarea blocurilor de gheață din Harbin
© REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Miercuri, 27 ianuarie va ninge în toate regiunile țării. Temperaturile vor fi negative pe mai tot parcursul zilei în raioanele de nord. Sunt anunțate -2..+1 grade în nord, -1..+2 grade în centru și 0..+3 grade în sud.

Joi, temperaturile vor rămâne la același nivel și vor continua și ninsorile.

În noapte spre vineri, 29 ianuarie,  ne vom apropia de pragul de ger. În nord sunt așteptate -6..-9 grade Celsius, iar în sud vor fi -4..-7 grade.

Vineri însă se arată Soarele de după nori, precipitațiile vor înceta și temperaturile vor crește.

Sâmbătă vom avea din nou valori termice pozitive în toate regiunile, cu maxime de 3 grade Celsius în nord și 5 grade Celsius în sud.

Temperaturile vor rămâne aproximativ la acest nivel, iar Soarele se va arăta de după nori și în următoarele zile, inclusiv luni, 1 februarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Meteo: Pericol major - ce se întâmplă cu presiunea atmosferică săptămâna aceasta


Загрузка...