Oleg Vasnețov

Ambasadorul Rusiei în Moldova: Felicitare cu prilejul Zilei Victoriei

137
(reînnoit 17:23 08.05.2019)
Diplomatul rus a menționat că pentru Republica Moldova acest an este unul deosebit: cu 75 de ani în urmă teritoriul țării a fost eliberat de sub ocupația fascistă.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. La redacția Sputnik a fost expediat mesajul de felicitare din partea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, cu prilejul Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Reproducem integral textul felicitării.

„Dragi veterani, stimați compatrioți!

Vă felicit cu apropiata mare sărbătoare – Ziua Victoriei!

Data de 9 mai 1945 este o dată sfântă pentru popoarele fostelor republici sovietice. După cum a menționat președintele Federației Ruse, V. V. Putin, această zi „întotdeauna a fost, este și va fi cea mai scumpă pentru fiecare familie, o sărbătoare a mândriei naționale, a memoriei eterne”. Cetățenii Rusiei și ai Moldovei sunt uniți prin respectul lor față de ostașii curajoși care au luptat cu „ciuma cafenie” și care au făurit Marea Victorie. Cu 74 de ani în urmă, străbunii noștri, luptând în front comun, au salvat omenirea de fascism. Nu vom uita niciodată cum părinții, bunicii și străbunicii noștri, înfruntând boli, lipsuri și pierderi, au luptat umăr la umăr la Moscova, Stalingrad, arcul de la Kursk, au apărat Leningradul, au apărat capurile de pod de pe Nistru, au muncit în spatele frontului. Năzuința comună pentru Victorie a unit pe veci popoarele noastre.

Pentru Republica Moldova, acest an este deosebit: cu 75 de ani în urmă pământul moldav a fost eliberat de sub ocupația fascistă. Vor urma numeroase acțiuni comemorative care vor culmina cu marșul „Regimentul nemuritor”, cu portretele celor care au făurit Marea Victorie. Păstrarea cu sfințenie a amintirii despre eroismul anilor de război este o datorie sfântă a noastră în numele adevărului istoric și în perspectiva viitorului pașnic al urmașilor.

Stimați veterani! Recunoștința noastră față de Dumneavoastră este nemărginită. Ne-ați dat un exemplu de adevărată noblețe, măreție a spiritului uman și patriotism adevărat. Vă doresc din tot sufletul, Dumneavoastră și familiilor Dumneavoastră, multă sănătate, bunăstare și o viață lungă!”

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

137
Tagurile:
Ziua Victoriei, felicitare, Oleg Vasnețov
Тема:
9 mai – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (55)
Tematic
9 mai – Ziua Victoriei: Veteranii vor primi un ajutor unic de 10 mii de lei
Amintirea Victoriei va dăinui în memoria oamenilor
Centrul COVID-19 Chișinău

Și astăzi sunt multe cazuri noi de COVID-19 și multe decese

5
(reînnoit 17:58 31.10.2020)
În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 839 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății a informat că alte 19 persoane au decedat ca urmare a virusului.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Alte 839 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintr-un total de 3.351 de teste efectuate (primar – 3.085 şi repetat – 266).

Vânt puternic, ploaie
© Sputnik / Владимир Трефилов

În ultimele 24 de ore, alte 592 de persoane au fost tratate și externate, iar 19 persoane au decedat din cauza infecției COVID-19.

La ora actuală, 6.015 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19.

Ministerul Sănătății a oferit următoarele detalii despre starea de sănătate a persoanelor infectate: 792 sunt în stare gravă (43 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.467 au o stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Dintre cele 839 de cazuri noi raportate astăzi, două cazuri sunt de import, ambele din Turcia. 

Printre cei contaminați în ultimele 24 de ore sunt și 70 de lucrători medicali: medici -20, asistenți medicali - 38, personal auxiliar - 12.

Printre cele 19 persoane decedate se află și un medic: Dumitru Daraban, în vârstă de 62 ani, care a activat în calitate de medic neurolog în Departamentul AMSA, în cadrul Spitalului Clinic Bălți. „Acesta a fost transferat la data de 9 octombrie de la Spitalul Clinic Bălți la Institutul de Medicină Urgentă. Exprimăm sincere condoleanțe și compasiune familiei și colegilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a scris Ministerul Sănătății.

Până acum, 49 de lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 76.040 de cazuri. În total, 55.782 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum. 

Știrea se completează. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Un epidemiolog rus, despre răspunsul imun la COVID-19 și gripă


Загрузка...
Interpretul Alex Cara (Alexandru Carabețchi), în subteran de la Vidacut

Video - Un interpret cântă într-o subterană pentru bătrânii de la un azil din Capitală

40
(reînnoit 17:31 31.10.2020)
La braț cu chitara, cântă într-o trecere subterană pentru o cauză nobilă. Este povestea unui tânăr din Capitală, care vrea să adune mai mulți bani ca să-i ajute pe bătrânii de la un azil.

Text de Alexandrina Chirtoacă

Ideea i-a venit spontan. Mai mulți oameni, când au aflat despre intențiile lui, s-au alăturat inițiativei.

Pe Alexandru Carabețchi l-am întâlnit în pasajul subteran de la Viaduct. Acesta interpreta melodiile cunoscute ale mai multor interpreți străini. Tânărul susține că la începutul pandemiei a avut suficient timp pentru a se odihni, iar acum a decis să facă ceva util pentru oameni.

„Decât să pierd două, trei ore pe zi, mai bine, cu talentul meu, să ies în stradă și să cânt, să fac niște bani și în același timp să ajut pe cel care are nevoie. Ideea mi-a venit mai devreme, dar am ieșit în stradă chiar de ziua mea și am cântat. Chiar din primele zile oamenii s-au arătat deschiși,” a spus interpretul Alexandru Carabețchi.

Prejudecățile chișinăuienilor: îi privesc pe interpreții stradali ca pe cerșetori

De trei luni, Alexandru reușește, aproape zilnic, să meargă în trecerea subterană și să adune în jur de 300 de lei. Tânărul spune că uneori este nevoit să lupte cu prejudecățile oamenilor, care îl privesc ca pe un cerșetor.

„Nu e prima dată când cânt în stradă. Am fost în Olanda și în România, unde am luat chitara și am cântat. Acolo oamenii sunt diferiți, nu se gândesc la cerșit și reacționează firesc atunci când văd pe cineva cum cântă în stradă. Cei de acolo, când aud melodii în stradă, încep să danseze, să zâmbească. E altceva, nu e ca în Moldova. Uneori, aici poți auzi și comentarii răutăcioase, dar acolo te simți liber. Dar, dacă sincer, nu văd o problemă că interpretez ceva în stradă. Fac ceea ce vreau și asta îmi place,” a menționat interpretul Alexandru Carabețchi.

Tânărul cu chitara are 24 de ani și este originar din satul Lărguța, raionul Cantemir. Totuși, pasiunea pentru muzică o are de mic. La doar cinci ani, Alexandru stătea în fața oglinzii, cânta și se visa pe scenele mari ale lumii. Ambiția l-a dus peste Prut, acolo unde a reușit să încheie un contract cu o casă de producție muzicală. Alex Cara este numele său scenic, iar în România a ajuns ca să-și poată valorifica talentul, lucru ce se face mai greu în Republica Moldova, spune tânărul. Până a ajunge la București, acolo unde și-a început adevărata carieră muzicală, Alexandru a mers la Arad, apoi la Cluj.

„Mergeam pe drum și un bărbat m-a văzut cu chitara și m-a rugat să cânt și am cântat ceva mai patriotic. Apoi mi-a zis să merg cu el până în club, unde s-a dovedit că el este proprietarul acelui local. El mi-a dat microfonul și mi-a zis să cânt cât vreau. Așa a ieșit că am cântat toată seara,” a spus interpretul Alexandru Carabețchi.

Un album: Versurile și melodiile îi aparțin

De curând, Alexandru a devenit pasionat de piesele în limba italiană, iar acum vrea să lanseze și un videoclip. Cea care îl inspiră este dragostea față de tot ce e frumos pe acest pământ. Tânărul spune că și-a luat o pauză pentru a se regăsi și iată că acum lucrează la primul său album pe care vrea să-l lanseze în august, anul viitor, de ziua sa de naștere.

„Ca să cunoști o persoană trebuie să-i asculți povestea, iar ca să cunoști un interpret trebuie să-i asculți piesele. Vreau ca acest album cu 13 piese să mă reprezinte pe mine ca interpret. Versurile și melodiile îmi aparțin, dar lucrez și cu o echipă în spate care mă ajută. Vor fi și trei colaborări cu artiști de peste Prut,” a menționat interpretul Alexandru Carabețchi.

La începutul lunii noiembrie, tânărul intenționează ca, din banii colectați în pasajul subteran, să cumpere mai multe produse alimentare și să le împartă bătrânilor de la un azil din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Alexandru Carabetchi, Alexandru Carabețchi, Alex Cara, cântă, subterană, Interpret


Загрузка...