lei

Din 1 iulie, companiile de asigurări vor stabili singure prețul la RCA și Catre Verde

609
(reînnoit 16:49 03.05.2019)
Din 1 iulie 2019, începe procesul de liberalizare a pieţei asigurărilor. Dacă la ora actuală prețul la RCA internă și Carte Verde sunt stabilite de autoritatea de supraveghere, după 1 iulie companiile de asigurări, pornind de la capacitățile financiare pe care le vor avea, vor stabili singure prețul.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. În anul 2019, Moldova va trece treptat la procesul de liberalizare a pieței asigurărilor. Asta înseamnă că regulatorul nu va mai stabili tarifele pe piața de asigurări. Despre aceasta a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova șeful Direcției generale asigurări în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Tatiana Ciobanu.

Funcționarul a menționat că este prevăzut expres termenul de 1 iulie 2019, dată la care trebuie să demarăm procesului de liberalizare a pieţei asigurărilor. Dacă la ora actuală prețul la RCA internă și Carte Verde sunt stabilite de autoritatea de supraveghere, după 1 iulie companiile de asigurări, pornind de la capacitățile financiare pe care le vor avea, vor stabili singure prețul.

Tatiana Ciobanu a mai declarat că liberalizarea pieţei asigurărilor din Moldova va fi realizată etapizat pentru a nu crea disfuncționalități pe piață. Funcționarul s-a referit la procese similare care au avut loc în România, unde unele companii de asigurare au dat faliment după ce statul vecin a liberalizat, în 2007, piața de asigurări.

„Comisia Națională a Pieței Financiare, cu suportul Băncii Mondiale, se află într-un proiect de reformare a pieței de asigurări. Experții ne-au făcut o radiografie a pieței, să vedem care sunt punctele sensibile, unde să modificăm anumite acte normative. Piața de asigurări în Moldova este una fragilă. Avem o foaie de parcurs, care trebuie executată până la 1 iulie, privind implementarea măsurilor prudențiale față de companiile de asigurări. Aceste companii vor trebui  să-și fortifice capacitățile și să poată să suporte această liberalizare fără anumite șocuri,” a mai punctat Tatiana Ciobanu.

Asiguratorii consideră că liberalizarea pieţei ar putea duce la înţelegeri de cartel şi la scumpirea serviciilor. Totodată, mai mulți experți sunt de părere că liberalizarea pieţei asigurărilor de răspundere civilă trebuie făcute pe etape pentru a evita un impact nefast asupra pieței de asigurări.

609
Tagurile:
RCA, polita de asigurare auto
Tematic
Condiții dure pentru brokerii de asigurare: Ce prevăd noile modificări legislative
Specialist: Asigurarea de viață este o măsură facultativă, dar cu adevărat necesară
Angela Paraschiv

Vaccinul chinezesc: Ce spun specialiștii despre eficiența acestuia

61
(reînnoit 18:44 19.04.2021)
Țara noastră va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin chinezesc împotriva coronavirusului CoronaVac, dezvoltat de compania farmaceutică Sinovac Biotech. Are oare nevoie Moldova de acest vaccin și cât de eficient este?
Vaccinul chinizesc: Ce spun specialiștii despre eficiența acestuia

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiva, a vorbit despre eficiența vaccinului chinezesc pe care Republica Moldova intenționează sa îl procure.

Potrivit specialistului, numărul mare de infectări și decese demonstrează o dată în plus necesitatea procurării vaccinurilor și imunizării populației, indiferent de tipul de vaccin.

"Avem nevoie de orice tip de vaccin sigur și eficient, care a trecut toate fazele clinice. Conform OMS, vaccinurile cu peste 50 la sută eficiență pot fi considerate sigure și dau randament. În cazul vaccinului chinezesc de la Sinovac, s-a constatat că eficiența este mai mare pentru tulpinile obișnuite și un pic mai redusă pentru cea din Brazilia de exemplu, dar oricum e există. Astfel de eficiență avem practic pentru fiecare vaccin utilizat acum în diferite țări", a precizat Angela Paraschiv.

Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4% a acestui vaccin, iar în Indonezia și în Turcia – de 65,3% și, respectiv, 91,5%.

Angela Paraschiv susține că deja 19 țări au administrat vaccinul de la Sinovac, fiind utilizate 100 milioane de doze, iar reacții adverse nu s-au înregistrat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
chinez, vaccin
Tematic
România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Vaccinarea angajaților din sectorul HoReCa - detalii

32
(reînnoit 18:41 19.04.2021)
Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a venit cu o inițiativă inedită pentru sectorul HoReCa. Despre ce este vorba am aflat de la președintele Asociației, Aneta Zasavițchi.
Vaccinarea angajaților din sectorul HoReCa - detalii

Controlul pandemiei poate avea loc doar prin vaccinarea în masă, susține președintele Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi.

În acest context, Asociația pe care o reprezintă a înaintat o solicitare față de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică și autoritățile de resort pentru a analiza posibilitatea de a include angajații din sectorul HoReCa în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare.

"Ne bazăm pe aceleași restricții care vin în coraport cu riscul la care se expune personalul angajat. HoReCa este, practic, unuicul sector cu cele mai multe și dure restricții, ceea ce înseamnă că există o vulnerabilitate de infectări în rândul angajaților, iar pentru a-i proteja atât pe ei, cât și pe clienți este nevoie de vaccinare", a precizat Aneta Zasavițchi.

Potrivit ei, timp de un an pandemic nu a fost localizat niciun focar de infecție în localurile din Capitală și nicio entitate economică nu a fost în carantină. Aceasta este dovada că s-au respectat măsurile de protecție impuse, însă în continuare riscul de infectare este major.

"Vaccinul ne-ar putea ajuta să revenim la o activitate normală, cu un program de lucru obișnuit. Situația economică este foarte precară, de aceea angajații și proprietarii sunt gata să se vaccineze cât mai curând", a conchis interlocutoarea.

Amintim că din data de 20 martie au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică. Comisia a decis ca restaurantele să-și reducă programul de lucru cu clienții: acestea vor fi obligate să activeze până la ora 20:00, iar organizarea nunților și altor evenimente în restaurante și alte localuri este interzisă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
vaccin, HoReCa
Tematic
Antreprenori din domeniul HoReCa, admonestați de Ion Ceban: Iată motivul


Загрузка...
Un chasseur Mig-31. Archives.

Un MiG-31 a interceptat avioanele SUA și Norvegiei deasupra Mării Barents

0
(reînnoit 19:18 19.04.2021)
Două avioane de patrulare, unul al SUA și altul al Norvegiei, au fost îndepărtate de frontiera rusă de un MiG-31 în spațiul aerian deasupra Mării Barents.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Avionul rusesc de luptă MiG-31 a interceptat deasupra Mării Barents avioanele de patrulă ale SUA și Norvegiei, care au fost nevoite să facă cale întoarsă, a anunțat Centrul Național de Control asupra Apărării (din cadrul Ministerului Apărării al Rusiei).

Potrivit Centrului, pe 19 aprilie, radarele rusești au detectat în spațiul aerian al Mării Barents două ținte aeriene care se apropiau de frontiera de stat a Rusiei.

“În scopul identificării țintelor aeriene și prevenirea violării frontierei de stat, a fost ridicat în aer avionul de luptă MiG-31 din componența apărării antiaeriene a Flotei Nordului. Echipajul avionului a identificat țintele drept un avion al aviației de patrulare P-8A Poseidon al forțelor aeriene ale SUA și avionul aviației de patrulare P-3C Orion, al forțelor aeriene ale Norgeviei și le-a escortat deasupra bazinului Mării Baltice”, a anunțat Centrul.

Militarii ruși au specificat că după “ce avioanele militare străine s-a îndepărtat de frontiera de stat a Rusiei, avioanele rusești au revenit cu bine la aerodrom, iar încălcarea frontierei nu a fost admisă”.

Centrul Național de Control asupra Apărării a adăugat că zborul avionului rusesc de luptă a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Norvegia, Rusia, SUA


Загрузка...