CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Un bărbat și un minor, suspectați de comiterea unui jaf, au fost identificați de Polițiștii din Rezina.
Pe 30 aprilie curent, polițiștii au fost sesizați de o femeie în vârstă de 87 ani, locuitoare a orașului Rezina, care le-a comunicat că două persoane necunoscute de gen masculin au pătruns în locuința sa, în jurul orei 00.50, forțând ușa de la intrare.
Polițiștii veniți la fața locului au stabilit că necunoscuții i-au aplicat femeii o lovitură cu pumnul în regiunea capului și, amenințând-o cu răfuială fizică, au pretins de la victimă mijloace bănești. Femeia le-a dat „oaspeților nocturni” cinci mii de lei, după care indivizii au plecat într-o direcție necunoscută.
În urma măsurilor întreprinse, în aceiași zi, polițiștii din Rezina au identificat două persoane, un bărbat de 30 ani, și un minor de 17 ani, din aceeași localitate cu femeia. Suspecții reușiseră deja pe parcursul zilei să cheltuiască banii, pe țigări, băutură și alt bunuri.
Bărbatul a fost reținut și și-a recunoscut vina, iar minorul este cercetat în stare de libertate. Oamenii legii admit că suspecții și-au planificat din timp infracțiunea.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru jaf. Persoana culpabilă de astfel de infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei.
CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiștii ”Bomteh nu au depistat nici un obiect explozibil, anunță Poliția Capitalei.
”Urmare a verificării Centrului Comercial, de către specialiștii din cadrul serviciului ”Bomteh”, obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate”, a comunicat serviciul de presă al instituției.
Totodată, în urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, a fost identificată persoana care a făcut apelul telefonic la Poliție. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 13 ani.
Oamenii legii anunță că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru a fi stabilite toate circumstanțele.
Amintim că în această seară in individ a sunat la Poliție, la 20:20, și a comunicat că pe acoperișul unui centru comercial amplasat pe str. Arborilor din Chișinău se află un obiect explozibil. Forțele de ordine au intrat în alertă.
Forțele de ordine care s-au deplasat la fața locului au încercuit zona și au evacuat toți vizitatorii din centru comercial.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT.
„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.
Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.
Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.
La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. La acest sfârșit de săptămână, unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul în medie cu 17,18 - 17,22 lei și îl vând cu 17,40 - 17,42 lei.
Băncile cumpără euro cu 20,87 - 20,89 lei și îl vând cu 21,14 lei.
Leul s-a depreciat la sfârșit de săptămână în raport cu principalele valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene, care scade nesemnificativ. Dolarul s-a scumpit cu 3 bani, euro a urcat cu 2 bani și leul românesc cu un ban în ziua de vineri.
La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 15-17 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu aproape 21 de lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,62 bani, un leu românesc – cu 4,31 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,58 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
Rezervele valutare ale BNM se cifrau la 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) la finalul lunii noiembrie 2020. În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova