Cimitir, foto de arhivă

Paștele blajinilor: Cât cheltuim pentru pomeni?  

242
(reînnoit 14:41 29.04.2019)
Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor, aşa cum i se mai spune în popor, este cea mai însemnată zi în care se pomenesc răposaţii.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor se ţine în lunea de după Duminica Luminată, la o săptămână şi o zi după Învierea lui Hristos. Conform tradiției, în această zi se reunesc familiile și merg la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi.

sondaj

Paștele Blajinilor: Cât cheltuim pentru pomeni?
 • Până la 200 de lei
  18.2% (6)
 • Între 200 și 500 de lei
  15.2% (5)
 • Peste 500 de lei
  51.4% (17)
 • Nu știu/Nu răspund
  15.2% (5)
au votat: 33

Deși reprezentanții bisericii ne îndeamnă ca în această zi să dăm de pomană pască și ouă, de pe majoritatea mormintelor din cimitire nu lipsesc vesela, prosoapele, așternuturile pentru dormitoare și alte obiecte. 

Dacă mergem la piață sau la magazin vom vedea că, în acest an, preţul unei căni şi al unei farfurii începe de la 18 lei, iar pentru un prosop mic moldovenii vor trebui să scoată din buzunar câte 25 de lei. O candelă ajunge la 20 lei, iar o coroană din flori artificiale ajunge la două sute de lei.

De precizat este că un sondaj realizat de compania iData arată că 83,1% dintre moldoveni vor merge în acest an la cimitir. Cercetarea a fost efectuată în perioada 28 martie - 2 aprilie, pe un eșantion de 761 de persoane în vârstă de la 18 ani.

242
Tagurile:
cheltuieli, bani, paste, tradiții, Pastele Blajinilor
Tematic
Fotografie rară: Cum era marcat Paștele Blajinilor în 1941
Îndemnul preoților pentru creștini: Iată ce nu trebuie să facem de Paștele Blajinilor
Cum vor funcționa spitalele în zilele de Paște și Paștele Blajinilor


Загрузка...